Termocentrala Mintia are şase luni să găsească 41 de milioane de dolari

Articolul a fost vizualizat de 1,725 ori

Dacă vrea ca povestea cu investiţiile chinezeşti de 271 de milioane de dolari de la Termocentrala Mintia să aibă o şansă de a deveni realitate, conducerea Complexului Energetic Hunedoara are fix şase luni pentru a face rost de banii care-i revin pe partea de cofinanţare a investiţiei. Ce şanse au cei de la CEH să găsească aceşti bani într-un timp atât de scurt ca să nu piardă unica şansă de a salva obiectivul economic?

Pasărea de pe gard

Potrivit directorului CEH, Aurel Niculescu (foto jos), succesul unei tentative de amorsare a unui credit la Termocentralatermocentrala mintia Mintia depinde de un contract robust de furnizare de energie electrică pentru acest operator economic.
„În momentul de faţă nu avem cele 40 de milioane de dolari, dar îi vom avea după ce vom semna un contract pe termen lung cu Transelectrica. Noi vom apela la o bancă, pentru un credit pe trei ani, şi vom garanta cu acest contract încheiat cu Transelectrica”, a declarat directorul general al CEH, Aurel Niculescu.

Termocentrala Mintia trebuie gajată la bănci

Pentru antamarea acestui credit, guvernul României nu mişcă un leu. Prin urmare, singura şansă de a oferi garanţii băncii, în lipsa garanţiilor de stat, este gajarea activelor termocentralei de la Mintia. „În momentul de faţă trebuie să constituim garanţia, sub forma activelor, care provin strict de la Termocentrala Mintia. Nu vor fi ipotecate activele Termocentralei Paroşeni sau de la partea minieră”, a mai spus Niculescu.

Un contract greu de dus

La începutul lunii septembrie, Guvernul a anunţat că a fost încheiat contractul pentru modernizarea Grupului 4 şi realizarea instalaţiilor de desulfurare de la grupurile 3 şi 4 de la Termocentrala Mintia, investitorii fiind chinezii de la compania China National Electric Engineering Construction Corporation. Contractul, în valoare de 270 de milioane de dolari, a fost perfectat cu prilejul vizitei în China a premierului Victor Ponta, dar cu semnarea contractului a fost însărcinat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu, şi preşedintele Consiliului Naţional de Administraţie China National Electric Engineering Corporation, Xin Chunsheng. Banii pentru investiţii sunt, practic, un credit care trebuie rambursat, ceea ce, spun oficialii, pentru CEH reprezintă o povară de circa 20 de
milioane de dolari pe an.

About Adrian Sălăgean