Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,451 ori

IEFTINIRE

OMV Petrom a redus preţul benzinei şi motorinei vândute în staţiile proprii, cu cinci bani, respectiv patru pe litru, începând cu 14 octombrie, ora 00.00. După ieftiniri, benzina de 95 va costa 6,07 lei pe litru, iar benzina extra 99 va avea un preţ de 6,54 lei pe litru. Motorina standard va costa 6,20 lei pe litru. Motorina extra va avea un preţ de 6,48 lei/litrul.

CANALUL ÎN RELUARE

Lucrările la Canalul Bucureşti – Dunăre, estimate la 1,5 miliarde euro, vor fi reluate abia peste 16 ani din cauza costurilor ridicate, afirmă Marcel Boloş, şeful AM POST, el apreciind că proiectul ar putea fi totuşi relansat înainte de 2030 doar în etape, după soluţii de la proiectant şi acordul CE. Potrivit informaţiilor din Master Plan, proiectul pentru continuarea lucrărilor la canalul Dunăre – Bucureşti, pe o lungime de 104 kilometri, au un cost estimat de 1,501 miliarde euro, fără TVA. Sectorul naval are nevoi de finanţare totale de 2,27 miliarde euro în perioada 2014 – 2030, resursele financiare disponibile fiind însă de doar 1,15 miliarde euro, adică jumătate din necesar.

RABLA A TRAS PE DREAPTA

Toate cele 17.000 de tichete Rabla pentru persoane fizice au fost rezervate, cu o lună înainte de termenul limită, ministrul Mediului Attila Korodi declarând că va fi gândit până la sfârşitul anului programul Rabla 2015.
RETUR. Serviciul federal rus pentru siguranţa alimentară (Rosselhoznadzor) a decis returnarea în Belarus a 19 tone de mere, afirmând că fructele proveneau, de fapt, din Republica Moldova şi au fost reexportate pe piaţa din Rusia cu documente false, relatează agenţia Tass, în pagina electronică. La începutul lunii august, Rusia a interzis pentru un an importurile de carne, peşte, fructe şi legume din Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Australia şi Norvegia, în replică la sancţiunile impuse Moscovei de Occident în contextul crizei din Ucraina.

AUTOSTRĂZI

La mai bine de un an şi jumătate de când trebuia să fie gata şi după ce a trecut printr-o serie de rezilieri de contracte, autostrada Nădlac-Arad (39 kilometri), „poarta de intrare“ în România dinspre vestul Europei, se pregăteşte de inaugurare în noiembrie. Tot până la finalul anului ar urma să fie deschis circulaţiei şi tronsonul al treilea al autostrăzii Orăştie-Sibiu (22 de kilometri), ceea ce înseamnă că în 2014 vor fi inauguraţi 61 de kilometri de autostrăzi, care se vor adăuga reţelei existente de 644 de kilometri.

About Adrian Sălăgean