Complexul Energetic Hunedoara, în pragul insolvenţei?

Articolul a fost vizualizat de 2,046 ori

O delegaţie formată din oficiali ai Ministerului Economiei şi reprezentanţi ai sindicatului reprezentativ din cadrul Complexului Energetic Hunedoara vor avea la începutul lunii noiembrie o întrevedere cu oficiali ai Comisiei Europene la Bruxelles. Tema întâlnirii este situaţia economică extrem de critică prin care trece în prezent colosul energetic hunedorean.
Bani nu, investitor nu, ce mai rămâne?

ceh mintiaPotrivit calendarului de privatizări la care a consimţit Guvernul României, CEH ar fi trebuit vândut încă din anul 2013 către un investitor strategic. Acesta nu există însă. Iar situaţia sa financiară nu o face deosebit de tentantă pentru achiziţie. Indicatorii financiari sunt prin urmare îngrijorători. Astfel, CEH a avut pierderi de peste 147 milioane de lei în anul 2013, care se adaugă la cele 400 de milioane înregistrate de la înfiinţarea sa la 1 noiembrie 2012.

Guvernul este neputincios

Guvernul României face o analiză a situaţiei de la CEH, iar conţinutul acesteia sună din păcate ca un necrolog. Astfel, în Raportul privind evoluţia şi performanţa activităţii de acţionariat la regiile autonome şi societăţile aflate sub autoritatea Departamentului pentru Energie scrie negru pe alb că “societatea Complexul Energetic Hunedoara SA se confruntă cu o serie de incertitudini legate de capacitatea de a continua să funcţioneze pe o perioada rezonabilă de timp, ca urmare a scăderii cererii de energie. Riscul de rată a dobânzii este semnificativ, în condiţiile în care societatea are contractate credite de circa 350 milioane lei, iar pentru asigurarea în totalitate a contribuţiei părţii române la finanţarea proiectului Centrala Electrică Paroşeni va fi contractată, în viitorul apropiat, de către MFP, cu suma de 14.700.000 euro, această sumă urmând a fi subîmprumutată societăţii printr-un Acord de Împrumut Subsidiar. De asemenea, riscul de piaţă este ridicat în contextul în care există o nesiguranţă cu privire la strategia de dezvoltare economică”.

O insolvenţă cu impact social major

La ora actuală, CEH are circa 7.000 de salariaţi, din care 1.800 lucrează în activitatea energetică, iar 5.100 în activitatea minieră. Potrivit cifrelor oficiale, Complexul Energetic Hunedoara asigură aproximativ 5% din producţia de energie electrică a României, fiind singurul mare producător de energie electrică din zona de centru şi nord-vest a ţării. Soarta colosului energetic depinde astăzi mai mult de un noroc neaşteptat, decât de vreo iniţiativă a statului. Oficialii europeni vor analiza situaţia economică a CEH, urmând a lua o decizie privitoare la soarta lui viitoare. Până în clipa de faţă, dată fiind situaţia financiară critică şi lipsa unui investitor strategic, următorul pas pe care CEH pare să-l facă va fi în zona insolvenţei.

About Adrian Sălăgean