Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,735 ori

O patiserie din Bucureşti vinde – ce altceva? – produse de patiserie. Până aici, nimic neobişnuit. Preţurile sunt neobişnuite, pentru că niciun produs din vitrină nu costă UN LEU, dar absolut toate au preţurile în “LEU”, adică: 2 LEU, 2,5 LEU, 3 LEU etc. Şi-s destul de mari, tipărite cu alb pe fundal roşu, deci nu-mi pot imagina că nu şi-au dat seama înainte să le afişeze în vitrină. Refuz să cred că oamenii pot fi atât de aiuriţi! În caz contrar, vă daţi seama cât sunt de “atenţi” la ingredientele pe care le pun în produsele de patiserie? Vă închipuiţi că dacă, într-o zi, patiserului îi cade guma de mestecat din gură direct în aluat, el poate să zică liniştit: “Lasă, că mai am o lamă în buzunar”, fără să se gândească la urmări?

un leu doi leu trei leu

V-am mai spus eu că titlurile articolelor sportive nu sunt cele mai inspirate – ce să mai şi zici când două echipe se bat şi una câştigă întotdeauna? Cât de inventiv să fii, că sunt sigur că s-au dat deja toate titlurile posibile?! Aşa că nici Sami Tamaş, de la Ziarul Hunedoreanului, nu face excepţie: “FOTBAL/LIGA A IV-A HUNEDOARA/Lider cu emoţii”. Lider fără emoţii nu se poate, drept îi.

lider cu emotii

Fac tot posibilul să evit subiectele politice, mai ales acum, în campania electorală. Dar acum parcă i-a apucat pe toţi ziariştii hărnicia, toţi au câte ceva de zis despre candidaţii preferaţi, toţi vor să scoată la iveală câte-o “mizerie” făcută de contracandidatul celui pe care-l susţin ei. Zici că-s apucaţi de streche!

Ştiţi, presupun, termenul de “băsist” – este inventat de cei de la Antene şi folosit pentru cei care nu îl susţin pe candidatul “lor”. Anul acesta, băsist (şi acuzat de “băsism”) este oricine nu ţine cu Ponta. Inclusiv Iohannis este băsist, dacă vă vine să credeţi! Chiar luni l-am auzit pe Ponta dând ceva declaraţie despre “propaganda băsistă şi iohannistă” (chiar, oare în mintea prim-ministrului, “iohannistă” este scris cu unul sau doi “n”?). Ei bine, a apărut şi reversul medaliei: “Zvonurile pontiştilor, dezamorsate de administraţia judeţeană. Podul peste Strei va fi reabilitat, din bani hunedoreni, în 2015”. Este “opera” lui Volodia Macovei, publicată în Ziarul Hunedoreanului.

Tot e bine că i-a numit pontişti şi nu pontatori! Apropo, pontator este, conform Dexonline.ro, “persoana care înregistrează prezenţa muncitorilor la locul de muncă sau calitatea şi cantitatea produselor efectuate de aceştia într-un anumit interval de timp”. Vă sună cunoscut?

pontisti

“POVESTE DE FILM. O hunedoreancă a reuşit să ajungă în America singură, la 15 ani. După 3 decenii, femeia rememorează evadarea din România comunistă”, scrie Monna Voinescu, în Ziarul Hunedoreanului. Ceva mai jos, în articol, autoarea revine asupra numerelor: “La 14 ani s-a aruncat în cea mai mare aventură a vieţii ei – ca să împlinească visul tatălui dispărut prea devreme. A fugit din România şi şi-a făcut un viitor în «Lumea Nouă». După 31 de ani de la evadarea din comunism, o hunedoreancă de 46 de ani îşi rememorează aventura”. Dacă avea 14 ani când a plecat şi s-a întors după 31 de ani, ar trebui să aibă vârsta de 45 de ani, nu 46. Ei, dar cine mai are nevoie de corectori şi corectură, nu-i aşa? Doar îl aveţi pe Chioru’, care e mereu la datorie!

cinspe ani

paispe ani

Întotdeauna mi-a fost milă de jurnaliştii “de cotidian”: nu prea au weekend-uri, iar cele mai savuroase greşeli se fac în ediţiile de luni, muncite de bieţii oameni atunci când noi, ceilalţi, ne odihnim după o săptămână grea. Ei nu au duminică, duminica lor este, în cel mai fericit caz, sâmbăta. Cititorii trebuie să primească ştiri calde lunea, la prima oră, aşa că pentru asta ei “prestează” duminica.

Acum, că v-am explicat ce şi cum, iată unul dintre acele texte scrise cu gândul la odihnă, la un film bun văzut sub păturică, cu un ceai cald alături: “O femeie în vârstă de 56 de ani, din municipiul Hunedoara, a rămas într-o fracţiune de secundă fără poşeta în care avea 1.000 de euro, precum mai multe documentele şi bunuri persoanele”.
Sătul de muncă şi de toate, autorul nici măcar nu şi-a semnat ştirea.

mai multe documentele si bunuri persoanele

Mihai Găinuşă, fost cârcotaş la Prima TV, actualmente cusurgiu la Prima TV, îşi face reclamă la emisiune. Din păcate, omul care i-a pus textul pe machetă n-a avut diacriticele la el, aşa că din Găinuşă l-a făcut Găinusă. Anul viitor, de Paşte, ar face bine să-i dea un miel. Poate iese de-o zamă (nicio aluzie la zicala cu găina bătrână care face ciorba bună, nu vă grăbiţi să mă Huiduiţi!).

gainusa

Pentru următoarea greşeală, o să vă rog, dacă sunteţi ochelarişti purtaţi ochelari, să vă curăţaţi bine de tot lentilele. Dacă nu purtaţi ochelari, relaxaţi-vă ochii pentru câteva secunde şi apoi uitaţi-vă cu atenţie la fotografia de mai jos. Nu trişaţi, nu vă uitaţi şi mai jos!

Aţi observat ceva? Nimic? Atunci vă arăt eu.

Costanţa

COSTANŢA!!!

Costanţa

Nu vă bucuraţi, nu doar cei din judeţul Constanţa fac astfel de greşeli. Nu mai departe de Nandru, avem şi noi, de mulţi, prea mulţi ani (să tot fie vreo şase deja!), un indicator care-i trimite pe şoferi la… Nanbru. S-a întors d-ul, ce vreţi?!

nanbru

La final, vă anunţ, cu durere în suflet, că sportul a murit de cancer. Aşa a scris un ziar al cărui nume nu mi-l amintesc. Am făcut această captură de ecran fără să-mi notez numele publicaţiei, dar cum aproape toate site-urile sunt la fel de avide de click-uri, afişări, vizitatori unici, pot să afirm fără probleme că ar putea fi vorba despre orice site de ştiri românesc. Mai puţin al nostru, arhiva.replicahd.ro nu face astfel de măgării, noi dăm ştirea fără s-o “împachetăm” în “Nu o să-ţi vină să crezi!”, “Dramă”, “Imagini care vă pot afecta emoţional” etc.

Doliu în lumea sportului, aşadar: a murit de cancer. Nu ştim cine, dar dacă aş fi dat un click, sunt aproape sigur că aş fi aflat că e vorba despre bunicul vreunui fotbalist, care a murit “la doar 95 de ani”, “răpus de boala nemiloasă”. Nu ştiu de ce sunt sigur, dar sunt.

sportul a murit de cancer

Până săptămâna viitoare, să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'