Handbal feminin – Liga Naţională: De la bal, la spital

Articolul a fost vizualizat de 1,782 ori

Echipa de handbal Cetate Deva continuă să surprindă, dar nu la modul favorabil, aşa cum şi-ar dori suporterii. handbaliste devaDupă campionatul dezamăgitor făcut în ediţia trecută, în care, din favorită la un loc în cupele europene, a ajuns în ”play-out”, luptând pentru rămânerea în ”Liga Naţională”, se pare că nici în actuala ediţie situaţia nu s-a schimbat. Cu toate că principalul finanţator, Marian Muntean, preocupat în ultimul timp mai mult de politică decât de sport, clama că lotul pe care îl are trebuie să demonstreze că are valoare de primele şase locuri. Vorbe goale, fără acoperire, pe care realitatea din acest moment nu le confirmă. Devencele se află pe un dezamăgitor loc 11 din cele 14 echipe, cu doar trei succese, un meci egal şi nu mai puţin de şapte înfrângeri, iar visul de a prinde ”play-off”-ul pare din nou o amăgire.

Este din ce în ce mai clar că, în aceste condiţii, nu se va putea face performanţă la Deva. Aceeaşi sarabandă a schimbărilor de antrenori pe care o foloseşte Muntean de câţiva ani încoace, lucru care nu poate să ducă decât la incertitudine. Se vrea prea mult, dar cu ”gloanţe oarbe”. Se vorbeşte prea mult, dar fără rezultate. Nu există o strategie foarte bine conturată pentru a ajunge acolo unde îţi doreşti. Totul se face la repezeală, fuşerind, iar efectul se vede. Şi iată un exemplu opus celor de la Cetate Deva. Gruparea cu care s-au înfruntat în ultima etapă, CSM Craiova. Club care s-a salvat de la retrogradare, dar care acum, printr-o campanie de achiziţii făcută cu cap, şi cu un management serios, a reuşit să devină marea surpriză a actualului campionat. Oltencele se află pe un neaşteptat loc doi, la egalitate de puncte cu campioană ”en-titre”, HCM Baia Mare, având nu mai puţin de 10 succese şi doar un singur eşec în cele 11 runde care s-au desfăşurat până acum. Chiar dacă o să se supere pe mine, pentru că în particular avem o relaţie de prietenie, Marian Muntean ar trebui să se gândească bine la ceea ce vrea, totuşi, să facă în sport. Nu poţi să le faci pe toate, să fii şi finanţator şi preşedinte de club şi antrenor, şi să te alegi cu nimic.

Două reprize halucinante

Revenind la partida cu oltencele, trebuie să spun că, în cei aproape 40 de ani de presă sportivă, arareori mi-a fost dat să asist în handbalul feminin la un meci cu două reprize diametral opuse. Prima, care a aparţinut aproape în totalitate handbalistelor de la Cetate, urmată de o parte secundă de coşmar, mai ales pe finalul ei. Meciul a început echilibrat, primul gol fiind înscris de gazde (min. 1), care au reuşit să pună o diferenţă de două ”lungimi”, 5-3 în minutul 10. Oltencele au ripostat şi au egalat la şase în minutul 13, pentru ca, din acest moment, pe teren să fie o singură echipă, cea de pe Mureş, care a avut în portarul Şuba un adevărat înger păzitor, în timp ce, în atac, Cartaş, Petrinja, Krnic şi pivotul Din şi-au făcut datoria. În aceste condiţii, Deva s-a desprins pe tabela de marcaj, diferenţa începînd să crească: 8-6 (min. 15), 10-6 (min. 20), ajungând la un nesperat 16-9 la pauză, iar încrederea că victoria este una realizabilă a crescut la cote maxime. Nu pot să ştiu ce s-a întâmplat la pauză, ce sfaturi s-au dat la vestiare, cert este că, în partea secundă, Cetate a fost de nerecunoscut, dând posibilitatea jucătoarelor din Bănie să speculeze la maximum căderea gazdelor, reamintindu-şi în acelaşi timp de ce au ajuns pe locul secund.

Fetele lui Aurelian Roşca s-au mobilizat şi, uşor, uşor, au redus din handicap: 15-12 (min. 35), 17-15 (min. 40). Dar, cu doar şapte minute înainte de final, Cetate păstra totuşi un avantaj de trei goluri, 21-18, care părea liniştitor pentru obţinerea celor trei puncte. A fost însă un final de groază, Cartaş şi echipierele ei nereuşind să mai înscrie niciun gol, în timp ce oaspetele au punctat de cinci ori consecutiv, ultimele două reuşite aparţinând lui Eidem şi Florea, în chiar ultimul minut de joc. O înfrângere extrem de amară pentru clubul de la poalele ”cetăţii”, care confirmă degringolada şi forma precară a multora dintre componentele lotului. E totuşi greu să câştigi atunci când pe lista marcatoarelor apar doar patru nume, în timp ce pentru oltence au marcat nu mai puţin de 10 jucătoare.

CETATE DEVA – CSM CRAIOVA: 21-23 (15-9)

CETATE DEVA: Suba (15 intervenţii), Poenaru (4 intervenţii) – portari; Cartaş – 7 goluri (2 – ”7” metri), Petrinja – 6g, Krnic – 4g, Din – 4g, Simion, Malac, Rusu, Şovar – jucătoare de câmp.
Antrenor: –
CSM CRAIOVA: Munteanu (9 intervenţii), Paşca (4 intervenţii)- portari; Ianaşi – 4g, Tănăsie – 4g, Eidem – 3g (1 – ”7” metri), Şelaru – 1g, Zamfirescu – 1g, Lazarin – 1g, Apipie – 1g, Florea – 1g, Tomescu – 1g, Cioaric – 1g.
Antrenor: Aurelian Roşca.
Arbitri: Radu Iliescu – Doru Manea (ambii din Bucureşti).
Spectatori: 400.

Tags: , ,

About Ion Bădin