Mobilizare de 1 Decembrie, la Deva

Articolul a fost vizualizat de 9,941 ori

La Deva, Ziua Naţională se sărbătoreşte în stradă! Organizatorii au pus la punct un program inedit pentru a sărbători cu adevărat 1 Decembrie. Aşa că, în oraşul reşedinţă de judeţ, se sună mobilizarea generală atât la armele Ministerului de Interne, dar şi la producătorii tradiţionali, solişti, salvamontişti şi piloţii de la Săuleşti. Autorităţile locale se aşteaptă ca mii de deveni să sărbătorească în stradă Ziua Naţională a României.

2014 ziua nationala la deva“La noi, 1 Decembrie începe pe 30 noiembrie! Ne-am gândit că Ziua Naţională cădea lunea şi ar fi păcat să ratăm acest week-end, aşa că am programat Festivalul «Stelele Cetăţii», pentru 29 şi 30 noiembrie. Finala concursului va avea loc duminică, pe scenă, în aer liber, urmată de un concert Mike Godoroja şi formaţia The Blue Spirit. Pentru ziua de 1 Decembrie am făcut chiar un comandament, pentru că sunt foarte multe forţe angrenate care vor susţine un program complex”, explică directorul Centrului Cultural Deva, Alexandru Gruian. La Deva, sărbătoarea începe la ora 11, cu un moment dedicat evocării zilei naţionale, moment care va avea loc în Piata Unirii. Profesorul Gelu Onţanu Crăciun va dirija un ansamblu de coruri, se va cânta “live” Imnul României, după care sunt programate discursurile autorităţilor şi un mic serviciu religios urmat de o suită de piese corale. O oră mai târziu, centrul sărbătorii se mută pe Bulevardul 1 Decembrie, unde, în dreptul Cinematografului Patria, va avea loc parada militară.

“Totul este programat la minut, pentru ca oamenii să ştie la ce şi când să vină să sărbătorească Ziua Naţională. Oamenii trebuie să vină cu plăcere, fără nicio obligaţie. Fanfara din Petreşti va asigura fundalul muzical pentru parada militară, când prin faţa oamenilor vor trece militarii din Ministerul Apărării Naţionale şi armele Ministerului de Interne, la care se adaugă Poliţia Locală, Salvamontul şi cei de la Aerodromul Teritorial Deva. Dacă vremea va permite, parada va fi survolată de aeronave uşoare”, explică organizatorul. În plus, pentru prima dată în ţară, un club de airsfot a cerut să participe la parada de 1 Decembrie: “Vom fi în jur de 15 oameni, membrii clubului «Dac Deva» vor fi îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj şi cu arme de airsoft. Cred că suntem primii din ţară care participă la o parada oficială militară. Am putea avea şi un căţel Golden Retriver, cu uniformă. Vrem să promovăm airsoftul ca şi sport, să reprezentăm cu cinste oraşul Deva şi să-i facem pe tineri să iasă la mişcare”, explică preşedintele clubului, Alexandru Leczfolvi.

Program pentru toţi

Şi Serviciul Judeţean Salvamont vine cu un moment inedit, în Piaţa Victoriei: “Vrem să arătăm lumii cât de bine suntem antrenaţi să intervenim şi cum am exersat la Padina de câteva ori, vrem să aducem un exerciţiu de salvare cu elicopterul. Este o intervenţie mai grea şi mai spectaculoasă. Vreau să spun că nu întotdeauna elicopterul reuşeşte să aterizeze la locul unde este rănitul şi, de multe ori, salvatorul coboară pe coardă din aparat, iar targa este trasă în aer”, explică şeful salvatorilor montani hunedoreni, Ovidiu Bodean. După intervenţia Salvamont, va urma parada portului popular şi retragerea fanfarei. La ora 14:00, se deschide oficial Târgul de Iarnă: “Deja toate căsuţele sunt ocupate şi încă se primesc telefoane de la producători care vor să vină. Nu va fi un târg foarte mare precum în oraşele mari sau în capitalele europene, dar devenii vor avea de unde cumpăra produse de iarnă şi daruri pentru sărbători. Programul muzical va fi susţinut de diverse ansambluri folclorice, prin urmare va fi axat pe muzică populară şi va dura până către seară, când de la 18,30 este programată retragerea cu torţe pe Bulevarul 1 Decembrie, până în faţa scenei unde se va desfăşura un spectacol cu artişti de la mai multe ansambluri folclorice”, spune Alexandru Gruian.

Cei de la Primăria Deva spun că se străduiesc astfel să aducă în stradă cât mai mulţi deveni care să se bucure de Ziua Naţională: “Scopul nostru este să facem lumea să iasă din case, să vină cu copiii la paradă şi la spectacole, cred că avem un program complex pentru toate gusturile şi vârstele”, spune purtătorul de cuvânt al instituţiei, Melania Iscru. Şi tot în seara zilei de 1 Decembrie, la 18.45, se vor aprinde beculeţele în Bradul de Crăciun, iar artificiile vor lumina cerul Devei, în timp ce pe scena din Piaţa Unirii va urca Nicolae Furdui Iancu şi ansamblul “Crai Nou” pentru un concert extraordinar. Programul de iarnă se încheie pe 31 decembrie când, de la ora 22, pe scenă va urca trupa Hara, alături de care devenii vor putea petrece în stradă trecerea către 2015.

Evenimentele de la Hunedoara, Haţeg şi Petroşani

Şi Primăria Municipiului Hunedoara intenţionează să organizeze o serie de evenimente pe parcursul zilei de 1 Decembrie. Totuşi, autorităţile hunedorene nu au dorit să facă public programul manifestărilor, precizând că acesta nu a fost confirmat de toţi participanţii. Reprezentanta Primăriei, Anda Combei, spune că Ziua Naţională ar putea fi celebrată la Hunedoara, pe lângă o serie de alte evenimente, cu o paradă spectaculoasă, însă abia în zilele care vor urma autorităţile vor definitiva programul şi vor primi ultimele confirmări necesare. “Tot ce vă pot spune acum este că în preziua datei de 1 Decembrie vor fi aprinse luminiţele de Crăciun în oraş şi, de Ziua Naţională, va fi redeschis Orăşelul Copiilor”, adaugă Anda Combei. Aceasta mai spune că anul acesta autorităţile locale au alocat suma de 30.000 de lei pentru instalaţii de iluminat şi alte decoraţiuni stradale cu specific de sărbători. La Haţeg, ziua de 1 Decembrie va trece fără a fi marcată în mod deosebit.

Abia în data de 3 decembrie haţeganii sunt invitaţi la conferinţa simpozion “Suflet românesc”, susţinută de Dan Puric. Conferinţa va fi susţinută la Casa de Cultură din oraş, iar intrarea va fi gratuită. Costurile sunt susţinute de Consiliul local din Haţeg şi Biserica Ortodoxă Română. Managerul Casei de Cultură din oraş, Cristinel Bătrâncea, spune că, dacă în data de 1 Decembrie doar instituţia pe care o conduce va marca Ziua Naţională, difuzând cântece patriotice, în 4 decembrie sunt prevăzute evenimente dedicate persoanelor cu dizabilităţi, iar în 5 decembrie administraţia locală susţine Zilele Medicale Haţegane. Locuitorii celui mai mare oraş al Văii Jiului se pot aştepta la meniul tradiţional de 1 Decembrie, fasole şi cârnaţi, dar şi fasole de post, fără carne. Autorităţile locale din Petroşani au alocat pentru Ziua Naţională un buget de 30.000 de lei şi intenţionează să ofere participanţilor la evenimentele din parcul oraşului în jur de 1.000 de porţii de mâncare, dar şi steguleţe şi panglici tricolore. (Ada Beraru)

About Laura Oană