Klaus Iohannis se implică în proiectul minier de la Certej

Articolul a fost vizualizat de 2,134 ori

Preşedintele ales Klaus Iohannis a cerut lămuriri de la autorităţile locale din Hunedoara, legat de proiectul minier de la Certeju de Sus.

Ce spune preşedintele ales pe Facebook

klaus fb“Mii de români mi-au scris cerându-mi sprijinul pentru clarificarea condiţiilor legale în cazul proiectului minier de la Certeju de Sus (judeţul Hunedoara). Astăzi (27 noiembrie 2014 – n.r.), colaboratorii mei au luat legătura cu Primăria Certeju de Sus pentru analizarea documentelor invocate de cetăţeni. Vă voi ţine la curent în legătură cu acest caz.
România lucrului bine făcut înseamnă respect între instituţii şi cetăţeni!”, scrie pe Facebook Klaus Iohannis.

Care sunt ultimele date ale proiectului

Oficialii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Hunedoara au efectuat un control privind derularea proiectului minier din perimetrul Certej, ca urmare a sesizărilor venite din partea societăţii civile, referitoare la începerea lucrărilor de amenajare aferente proiectului. Acţiunea de verificare, spun oficialii GNM, s-a derulat în zona perimetrului minier Certej, situat în localitatea Bocşa Mică, comuna Certeju de Sus, judeţul Hunedoara. “Cu ocazia verificărilor, s-a constatat că S.C. DEVA GOED S.A., titularul proiectului «Exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, judeţul Hunedoara», deţine Acordul de mediu nr. 8 revizuit la data de 28.11.2013, emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, necesar în vederea derulării proiectului. În timpul inspecţiei pe teren, comisarii GNM – CJ Hunedoara au constatat că S.C. DEVA, GOLD SA. a început execuţia unor lucrări în cadrul Obiectivului Organizare de şantier – iazuri de decantare steril de flotaţie şi iaz de decantare steril de cianuraţie”, au declarat reprezentanţii GNM. Practic, se lucra la decaparea stratului vegetal pe o suprafaţă de cca 8 ha, depus în halda temporară de sol vegetal aflată în vecinătatea organizării de şantier, se efectuau lucrări de terasamente (excavaţii şi umpluturi) prevăzute în cadrul documentaţiilor tehnice.

De asemenea, se lucra la realizarea şanţurilor de scurgere a apelor pluviale pentru protecţia lucrărilor prevăzute în documentaţie, pe o lungime de aproximativ 1.700 m, precum şi la realizarea drumurilor industriale de acces în interiorul platformei. La data controlului efectuat de inspectorii de mediu, DEVA GOLD efectuase aproximativ 6% din totalul lucrărilor prevăzute şi nu au fost constatate neconformităţi faţă de prevederile Acordului de Mediu. “Comisarii GNM au impus, ca măsură cu caracter permanent, notificarea GNM-CI Hunedoara la data finalizării lucrărilor aferente obiectivului ‘Organizare de şantier’ din cadrul proiectului pentru care S.C. DEVA GOLD S.A, deţine autorizaţia de construire nr 10 / 16.09.2014”, au mai precizat sursele citate, care au subliniat că la data controlului nu se desfăşurau lucrări de exploatare în perimetrul Certej şi nici în alt perimetru deţinut. Oricum, activitatea de exploatare a minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej poate fi demarată doar după obţinerea Autorizaţiei Integrate de Mediu.

About Adrian Sălăgean