PRIMĂVARA EUROPEANĂ, FĂRĂ ECHIPE ROMÂNEŞTI (I)

Articolul a fost vizualizat de 1,099 ori

Este pentru al doilea an consecutiv când  fotbalului românesc îi este ”interzis” să evolueze în fazele superioare ale celor mai importante competiţii rezervate echipelor de club. Ultima oară a fost în primăvara anului 2013, când cea mai titrată echipă de la noi, Steaua, a ajuns până în ”optimile” din Europa League, fiind eliminată la mare luptă de cea care era la acea oră încă deţinătoarea trofeului ”Champions League”, dar şi cea care avea să câştige şi ”Europa League” în 2013. Chelsea pierdea pe ”Naţional Arena” cu 1-0, dar învingea la Londra cu 3-1, golul calificării fiind înscris de Fernando Torres în minutul 71. A fost o ieşire cu capul sus a ”roş-albaştrilor”, care eliminaseră cu un tur înainte pe mult mai celebra Ajax Amsterdam, după o ”dublă” de pomină, decisă la loviturile de departajare. Faptul că în ultimii doi ani nu am mai reuşit să respirăm aerul primăvăratic spune cam ceea ce se întâmplă actualmente cu fotbalul autohton, aflat în continuare într-o acută criză, care pare fără de sfârşit.

SteauaFaptul că încă se mai obţin unele rezultate pozitive ţine doar de conjunctură şi de faptul că, în continuare, Steaua rămâne piesa de rezistenţă, ”asezonată” pe ici, pe acolo, cu Astra sau Petrolul.

Steaua a ratat la “mustaţă” de două ori

Campioana noastră a luat startul în ”Champions League”, fiind nevoită să ia startul destul de timpuriu, având de trecut nu mai puţin de trei tururi pentru a ajunge în grupele principale. Cu un nou antrenor, în persoana lui Costel Gîlcă, steliştii au avut de înfruntat pentru început, campioana Norvegiei. Un nume greu de pronunţat, dar şi de scris, Stromsgodset, trecut cu bine, după o dublă victorie, 1-0 în deplasare (gol Iancu) şi un 2-0 destul de greu, prin reuşitele lui Rîpă şi Stanciu. Turul următor le-a adus campionilor pe kazacii de la Aktobe, grupare care putea să producă surprize. Primul meci a fost din nou în deplasare şi s-a încheiat la egalitate, 2-2, Keşeru şi Prepeliţă asigurând speranţele pentru manşa secundă. A fost până la urmă 2-1, cu ceva emoţii pe final, dar golurile lui Chipciu şi Stanciu aveau să fie decisive pentru calificarea în ”play-off”. Acolo unde, după calculele hârtiei, elevii lui Gîlcă plecau cu prima şansă în faţa vecinilor de peste Dunăre, bulgarii de la Ludogorets. Primul joc a fost la Bucureşti, şi cu toate că s-au aflat mai tot timpul la ”timonă”, victoria a venit doar cu două minute înainte de final, Chipciu fiind cel care a înscris, dar tot el ratase un penalty în minutul 34. În returul de la Sofia lucrurile păreau să meargă normal, partida îndreptându-se spre un 0-0. Lovitura a venit în minutul 90, când Wanderson a dus jocul în prelungiri, unde nu s-a mai întâmplat nimic, cu excepţia eliminării portarului gazdelor, astfel că locul lui în poartă la loviturile de departajare a fost luat de Cosmin Moţi, care avea să devină eroul bulgarilor. Românul a ”parat” loviturile lui Pîrvulescu şi Rîpă, iar visul de mărire în ”Champions League” s-a sfârşit dramatic.

O grupă aparent uşoară

”Roş-albaştrii” aveau însă să continue în grupele din ”Europa League”, acolo unde sorţii le-au adus ca adversare pe ucrainienii de la Dinamo Kiev, danezii de la Aalborg şi portughezii de la Rio Ave. O grupă facilă, în care principalele pretendente la calificare erau Dinamo şi Steaua. Dacă ucrainienii aveau să confirme, câştigând grupa detaşat, Steaua avea să se ”împiedice” pentru a doua oară. Debutul avea să fie unul mai mult decât consistent. Un neverosimil 6-0 cu Aalborg, după ce la pauză a fost doar 0-0, iar dacă danezii ar fi condus după primele 45 de minute cu 2-3 goluri diferenţă, nu ar fi mirat pe nimeni. A fost însă o parte secundă de poveste, campionii reuşind în intervalul a doar 23 de minute (51-74) să puncteze de nu mai puţin de şase ori, prin ”tripla” lui Keşeru , ”dubla” lui Rusescu şi golul ”magicianului” Sînmărteran. Deplasarea de la Kiev nu a mai fost ca cea din 2006, când Steaua producea o imensă surpriză, învingând cu un neaşteptat 4-1. De data aceasta, ucrainienii au fost stăpâni pe joc şi au câştigat cu 3-1. Şansele de calificare au rămas intacte, mai ales că a urmat un 2-1 cu Rio Ave, golurile aparţinând lui Rusescu. Returul din Portugalia a fost unul cu noroc pentru noi, Filip aducând egalarea la doi în al patrulea minut al prelungirilor. Extrem de important devenea returul din Danemarca. Un rezultat de egalitate, ca să nu mai vorbim de un eventual succes, ar fi fost egale cu o calificare sigură. Chiar dacă au dominat şi şi-au creat nenumărate ocazii, care mai de care, golul a căzut în poarta lui Arlauskis, iar ultima rundă avea să decidă. Steaua era obligată să câştige cu Kievul, dar, în acelaşi timp, danezii nu aveau voie la cele trei puncte în Portugalia. Rio Ave şi-a făcut treaba, învingând, dar pe ”Naţional Arena” a fost 0-2, cu un arbitraj mai mult decât părtinitor, fiindu-ne refuzat un penalty clar la 0-0, iar primul gol al oaspeţilor a fost înscris
dintr-o suspectă poziţie de off-side.

Au produs surpriza, dar nu au rezistat în grupe

La a doua participare în cupele europene, ”astralii” din Giurgiu au reuşit să-şi depăşească performanţa din ediţia trecută. Intraţi în focurile competiţiei din ”Europa League”, în turul trei preliminar, elevii lui Daniel Isăilă au dat peste reprezentanta Cehiei, Liberec. Se anunţau două meciuri ”tari”, fără o favorită certă, dar, spre lauda lor, giurgiuvenii au tranşat cu brio această ”dublă”. În propriul fief, Budescu &company au avut o evoluţie entuziastă, reuşind să le administreze oaspeţilor un scor de ”forfait”, eroul partidei fiind nigerianul de 24 de ani, Fatai, care a reuşit un ”hatt-trick” de senzaţie. Ca şi calificaţi, românii au tratat cu aceeaşi atenţie şi a doua ”manşă”, şi chiar dacă au fost conduşi de două ori, au reuşit să întoarcă rezultatul şi să se impună cu 3-2, reuşitele aparţinând de data aceasta lui Enache, Rus şi Bukari. Tragerea la sorţi pentru ”play-off” le-a scos în faţă poate singurul adversar pe care nu şi l-ar fi dorit: Olympique Lyon, gruparea franceză nemaiavând nevoie de vreo altă prezentare. Toată lumea o vedea pe Astra ”victimă” sigură, dar giurgiuvenii aveau să producă cea mai mare surpriză a competiţiei. În meciul de la Lyon, francezilor le-au lipsit câteva ”piese” importante, dar şi în aceste condiţii erau mari favoriţi, iar după primele 45 de minute conduceau cu 1-0 şi aşteptam următoarele goluri în poarta lui Lung jr..

AstraGiurgiuvenii nu s-au speriat însă, nu au cedat psihic, ci din contră, au jucat cu mult tupeu şi au reuşit să întoarcă rezultatul. Au egalat prin Fatai (min. 72), la o pasă a lui Enache, iar în minutul 78, gazdele au rămas în inferioritate, fundaşul central Rose văzând al doilea ”galben” şi implicit cartonaşul ”roşu”. Lovitura avea să o dea Budescu, care în minutul 80 a transformat cu multă siguranţă ”penalty-ul” acordat în urma unui fault în careu produs asupra lui De Amorin. În prelungiri, transversala l-a salvat pe Lung.jr, dar calificarea nu era jucată, francezii fiind decişi să spele ruşinea din tur la Giurgiu. Şi după cum au debutat lucrurile, era clar că oaspeţii veniseră în România doar cu varianta calificării. Lyonezii aveau să deschidă scorul în minutul 24, când Ferri a profitat de greşeala defensivei adverse, şi a împins balonul în poartă de la 5 metri. După revenirea de la vestiare, giurgiuvenii au părut mai hotărâţi şi au avut câteva şanse bune de a restabili egalitatea, irosite însă de Oros, Enache şi Bukari. La 0-1, Astra era calificată datorită celor două goluri înscrise în deplasare, dar francezii au fost aproape de 2-0. Era minutul 84, când acelaşi Ferri a ”ţintit” transversala cu o ”torpilă” de la 16 metri. Ultimele minute au trecut apocaliptic, iar fluierul de final al arbitrului a consfinţit o calificare istorică a vicecampionilor României în grupele ”Europa League”. Tragerea la sorţi nu a fost una nici defavorabilă, dar nici să ne facă să ne bucurăm. Astra Giurgiu a fost repartizată într-o grupă cu austriecii de la Salzburg, croaţii de la Dinamo Zagreb şi scoţienii de la Celtic Glasgow. Trei grupări puternice, toate campioane ale ţărilor lor, eliminate din prima competiţie, ”Champions League”. Chiar dacă ”astralii” îşi făceau calcule că orice este posibil, mai ales după eliminarea celor de la Olympique Lyon, specialiştii îi considerau ca şi ”outsideri” în această grupă, în care favorite erau Austria Salzburg şi Celtic Glasgow. Iar calculele hârtiei aveau să se confirme după disputarea celor şase ”runde”, acolo unde elevii lui Isăilă, iar mai apoi ai ucrainianului Protasov, au avut evoluţii oscilante. Dar despre jocurile din această grupă, cât şi despre comportarea celorlalte două reprezentante ale noastre în ”Europa League”, Petrolul Ploieşti şi CFR Cluj, în numărul următor al săptămânalului REPLICA.

Tags: , ,

About Ion Bădin