Mieii Hunedoarei, exportaţi la arabi şi chinezi

Articolul a fost vizualizat de 1,694 ori

Crescătorii de ovine din judeţul Hunedoara spun că anul acesta au ieşit bine din iarnă cu mieii nou fătaţi, iar furajele sunt şi ele mai ieftine, aşa că – de Paşte – hunedorenii vor avea carne de miel din abundenţă şi mai ieftină. Excedentul va fi trimis, cel mai probabil, în Orient.

miei

Fermierul hunedorean Ioan Chitic spune că în această primăvară oile au fătat un număr mare de miei. Mai mult, iarna nu a fost grea şi nici furajele nu au fost scumpe, aşa că hunedorenii vor avea pe mese carne de miel, probabil la un preţ ceva mai mic faţă de anul trecut. O problemă ar putea apărea, însă, la export, deoarece – în urma apariţiei focarelor de blue tongue – României i-a fost impusă restricţia de export a mieilor “în viu” în Uniunea Europeană. “Fermierii pot să exporte carne de miel verificată, însă nu miei vii. Acest lucru nu este, însă, deloc avantajos pentru crescători, pentru că animalele trebuie abatorizate, intervine – ca intermediar – procesatorul, iar crescătorul nu se mai alege cu mare lucru”, explică Ioan Chitic.

Oile, crescute pentru Iordania şi China

Hunedoreanul adaugă, însă, că proprietarii de mari ferme de ovine au încercat să găsească pieţe de desfacere în Iordania, ba chiar şi în China. Astfel, în cazul în care nu vor reuşi să îşi vândă mieii de Paşte, crescătorii mai au o şansă înspre toamnă, când pot comercializa animalele în viu, cum este mai avantajos, pe alte pieţe decât cele europene. “Faptul că oile au fătat mulţi miei nu este un lucru rău, însă trebuie ţinut cont de faptul că jumătate dintre ei sunt femele, iar ceilalţi vor fi berbeci. Oile le poţi păstra, însă cu berbecii excedentari nu ai ce face. Asta pentru că un crescător nu are nevoie decât de un singur berbec pentru 25 de oi. Ori, aproape nimeni nu are capacităţile necesare pentru a-şi dubla, într-un singur an, numărul de animale, sigur, asta în cazul în care vorbim de câteva sute de capete.

Tocmai de aceea, sperăm ca pieţele arabe şi asiatice să fie pentru noi o alternativă viabilă”, adaugă Ioan Chitic. Fermierul mai spune că crescătorii de oi şi-au făcut rezerve serioase de porumb, în condiţiile în care preţul acestuia a scăzut la jumătate, în comparaţie cu anul 2012, cel mai probabil la presiunea care s-a făcut asupra burselor, aşa că vor avea hrana necesară pentru îngrăşarea mielor până în lunile august-septembrie, când speră să le trimită în ţările mari consumatoare din Orient. Hunedoreanul adaugă că România este una dintre cele mai mari producătoare de carne de miel din lume, după Noua Zeelandă şi Australia.

Centre de sacrificare temporare, cu derogare de la UE

Potrivit estimărilor, anul acesta, de Paşte, vor fi sacrificaţi între 2.000 şi 3.000 de miei. Şi anul acesta crescătorii îşi vor putea sacrifica mieii de Paşte doar în centrele şi abatoarele autorizate sanitar-veterinar. Este vorba despre cel puţin şapte centre temporare, care se vor deschide în perioada premergătoare Paştelui la Deva, Hunedoara, Simeria, Orăştie, Petroşani, Vulcan, dacă România va primi derogare de la Uniunea Europeană pentru organizarea punctelor temporare pentru sacrificarea mieilor. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Hunedoara, Mihai Dionisie Jula, spune că aceste centre vor funcţiona în judeţ vreme de aproximativ o săptămână. Mieii sacrificaţi vor fi comercializaţi numai în urma expertizei sanitar-veterinare şi cu marca de sănătate conform legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare. “Pentru a preveni apariţia toxiinfecţiilor alimentare în această perioadă, 25 de inspectori ai Direcţiei vor intensifica verificările din târguri şi pieţe şi se va urmări modul în care sunt produse, depozitate,
transportate şi valorificate carnea, ouăle, dar şi alte produse de origine animală”, adaugă directorul DSVSA Hunedoara, Mihai Dionisie Jula.

Amenzile ajung la 10.000 de lei

Inspectorii vor verifica animalele atât înainte de sacrificare, cât şi după, astfel încât organele interne să fie intacte şi să nu prezinte semne de boală sau să fie infestate cu paraziţi, iar carnea neconformă va fi confiscată. Inspectorii ne recomandă şi anul acesta să cumpărăm carne de miel, dar şi orice alte produse pascale, numai din magazinele autorizate. Orice achiziţie făcută din spaţii care nu sunt autorizate se face pe răspunderea cumpărătorului. Vânzătorul, în schimb, riscă o amendă de 10.000 de lei, în cazul în care este depistat în flagrant de inspectori. Cumpărătorii trebuie să ştie că mieii vor fi marcaţi cu trei ştampile: una pe un picior din spate, una pe un picior din faţă şi una pe coaste. Costul unui kilogram de carne de miel a fost anul trecut, cu câteva zile înaintea sărbătorilor pascale, 24 de lei.

Statisticile anuale arată că în judeţul Hunedoara sunt înregistrate aproximativ 240.000 de ovine şi 70.000 de miei. Orice fermier are la dispoziţie cel mult şapte zile pentru a anunţa medicul veterinar la care este arondat orice fătare sau deces al unui animal. Asta deoarece mieii trebuie crotaliaţi, iar eventualele epidemii pot fi limitate rapid, dacă medicul veterinar află în cel mai scurt timp despre apariţia unui focar.

Tags: , , ,

About Ada Beraru