CEH şi chinezii, ţeapă electorală marca Ponta

Articolul a fost vizualizat de 1,485 ori

Ceea ce intuiam chiar la momentul anunţului festivist făcut de Victor Ponta în toamna anului trecut se confirmă: contractul cu chinezii pentru retehnologizarea Complextului Energetic Hunedoara (CEH) a fost pură gargară electorală. O confirmă chiar ministrul Energiei din Guvernul Ponta, Răzvan Gerea, prezent săptămâna trecută la Petroşani.

Să ne amintim promisiunile candidatului Ponta

ceh

La începutul lunii septembrie 2014, premierul României, Victor Ponta, anunţa cu mare tam-tam semnarea unui acord cu chinezii pentru contractarea unui credit furnizor destinat retehnologizării grupurilor 3 şi 4 de la Termocentrala Mintia. Totodată, în planul investiţional, s-a spus, va intra şi instalaţia de desulfurare care urma să deservească cele două grupuri energetice. Premierul Ponta a lansat pe piaţă informaţia (care se dovedeşte falsă) că a fost semnat un contract în valoare de 270 de milioane de dolari cu compania China National Electric Engineering Construction Corporation.

Ia nimic şi ţine-l bine!

Concluzia exprimată în propoziţia de mai sus oglindeşte exact rezultatul acestei poveşti vânătoreşti pe care premierul Ponta a prezentat-o ca o mare realizare a Guvernului României. Victor Ponta a ştiut din capul locului că nu sunt şanse de implementare a acestui proiect cu chinezii, din cauza inexistenţei garanţiilor din partea autorităţilor române care să-l susţină. Prin urmare, acordul cu chinezii a expirat la finele lunii februarie, timp mai mult decât suficient însă ca să-şi fi produs efectele electorale dacă Victor Ponta ajungea preşedinte.

Un acord total aiurea

Actualul ministru al Energiei, Răzvan Gerea, involuntar, îi dă cu tifla şefului său, declarând, printre rânduri, la Petroşani, că acordul cu chinezii a fost o făcătură de la un capăt la altul. „Contractul nu a fost prelungit din mai multe motive. În primul rând, el nu a întrunit avizele Consiliului de Administraţie, al AGA, nici măcar n-a întrunit avizul Compartimentului Juridic al Companiei. De asemenea, posibilitatea de a fi depusă drept garanţie o mină nu a primit acceptul nimănui. Totodată, atât Ministerul de Finanţe, cât şi Achiziţiile Publice au avut un punct negativ de vedere. Ba mai mult, Compania a fost amendată pentru acest contract. Aşa cum era el, acest contract nu putea fi prelungit şi pentru că era vorba despre o tehnologie deja învechită, la care trebuia să mai aducem şi alte investiţii pentru a veni în pas cu vremea. Şi atunci care este scopul unui astfel de efort? Să mai băgăm şi alţi bani? Nu!”, a opinat ministrul Gerea. Acesta a mai spus că nici partea chineză nu s-a arătat interesată în niciun fel de prelungirea acordului semnat anul trecut în China.

Dacă chinezii nu, atunci cine?

Deci, acum e clar! Chinezii nu vor veni să investească la CEH. Ce urmează totuşi? Ministrul Gerea nu are soluţii în mânecă de relansare miraculoasă a CEH. El vorbeşte despre “efortul căutării de soluţii”. Una dintre variante ar fi salvarea doar a grupului 3, care face şi cogenerare (asigură agentul termic în Deva). Ministrul îşi exprimă speranţa că noul programul de restructurare a CEH, la care se lucrează acum, va fi agreat şi de Comisia Europeană.

Cum se poate salva CEH?

Ministrul spune că îşi pune speranţele în noul program al guvernului. O declaraţie de politician, nu de administrator, atâta timp cât, orice program ai concepe, fără resurse financiare totul e în van. Pentru a “salva” CEH pe bune, una din soluţiile agreeate de Comisia Europeană ar fi divizarea. Acest lucru ar permite sectorului energetic din cadrul CEH să continue producţia fără implementarea instalaţiilor de ecologizare care i-ar permite alinierea la normele de mediu impuse de UE. Ar plăti pentru asta prin achiziţionarea de certificate CO2, dar costul ar fi mult mai mic din toate punctele de vedere faţă de situaţia în care UE ar declanşa procedura de infringement împotriva statului român pentru neîncadrarea termocentralelor în normele europene de poluare. Evident, spune ministrul Gerea, orice program de restructurare s-ar aplica, vor exista costuri sociale. El a ţinut însă să precizeze că acestea vor viza doar sectorul energetic al CEH, cel minier urmând doar să-şi primenească efectivul prin actuala campanie de angajări.

About Adrian Sălăgean