Arcaşii iau la ţintă o lege care îi transformă în braconieri

Articolul a fost vizualizat de 1,592 ori

“Arcaşii nu sunt ucigaşi”, spun pasionaţii tirului cu arcul, care acuză noile modificări legislative ce îi transformă din sportivi pasionaţi de mişcare şi istorie în braconieri. Ei au iniţiat o petiţie, iar semnatarii ei sunt arcaşi membri legitimaţi ai federaţiilor de specialitate sau din asociaţii sportive. Arcaşii spun că nu folosesc niciodată ţinte vii, iar asimilarea arcului cu o armă le va tăia pasionaţilor de tir cu arcul orice posibilitate de a desfăşura până şi concursuri.

arcasPeste 100 de arcaşi din ţară s-au reunit recent, la Deva, la un concurs amical indoor pentru toate categoriile de vârstă. Pasionaţii tirului cu arcul şi-au arătat măiestria şi s-au bucurat să se reîntâlnească la o asemenea întrecere unde s-au încordat mai multe tipuri de arcuri, de la cele tradiţionale şi istorice până la cele mai competitive şi moderne. “Este o competiţie prietenească, Cupa Devei, unde ne-au venit prieteni de la toate cluburile din partea de vest a ţării. S-au adunat nesperat de mulţi oameni, chiar dacă este prima ediţie, sunt peste 70 de persoane înscrise doar la adulţi, 12 copii, dintre care unii mici, pitici de trei ani. Tirul cu arcul nu este considerat un sport uperrclass, dar impune nişte fonduri, care trebuie consumate mai ales atunci când începi să faci un pic de performanţă. Avem şi noi maeştri arcaşi, care fac asemenea arcuri la noi în ţară, replici după cele istorice, dar arcurile moderne, cum sunt cele din gama olympics sau compounds, sunt foarte scumpe”, spune Radu Dan, organizator şi membru al Ordinului Arcaşilor Hunedoarei. Dacă un arc tradiţional porneşte, ca preţ, de la 500 de lei, arcurile compozite, cu scripeţi, sunt 500 de euro, în cea mai ieftină variantă. În aceste condiţii, modificările propuse la Legea Vânătorii le par arcaşilor o glumă proastă: “De vreo două săptămâni am aflat de aceste modificări şi am sugerat tuturor să semneze o petiţie prin care să ne conştientizăm aleşii că noi suntem sportivi şi nu ucidem animale. Eu niciodată nu am fost la o vânătoare şi nici nu am auzit ca un arcaş să tragă asupra unor ţinte vii. Noi folosim doar ţinte de antrenament din plăci de diferite dimensiuni. Propunerile legislative sunt ciudate, mai ales că sunt 2.000 de arcaşi în ţară şi, de când s-a legalizat arcul, nu a fost înregistrat nici măcar un incident”, spune Alexandru Stanciu, şeful arcaşilor la “Lupii Apoulonului” din Alba.

Condamnaţi la sport în sală

La acest concurs, s-au discutat şi noile propuneri legislative. Arcaşii cer Preşedintelui României să nu promulge proiectul de lege nr. 280/09.09.2013 pentru modificarea legii 407/2006, adoptat de Camera Deputaţilor şi cer retrimiterea lui în parlament în vederea reexaminării. Practicanţii spun că proiectul de lege introduce reglementări ce aduc grave atingere activităţilor de tir cu arcul, fie că este vorba de tir competiţional, antrenament sportiv sau agrement. Astfel, modificarea propune să fie interzise producerea, deţinerea, procurarea, comercializarea şi utilizarea arcurilor de vânătoare, în condiţiile în care termenul de “arc de vânătoare” nu este definit. Mai mult, se interzice accesul în fondul cinegetic cu arcuri, fără o altă precizare, iar legiuitorul nu introduce posibilitatea unei derogări, precum aprobarea administratorului zonei. “Este o mare prostie din moment ce noi nu ieşim să vânăm animale, cel mult folosim ţinte cu formele unor animale. Mulţi dintre arcaşi sunt de fapt pasionaţi de istorie şi participă la tot felul de evenimente care marchează date importante ale trecutului sau pun în valoare monumente reprezentative. Nu suntem braconieri”, spune Călin Dosa, de la Ordinul Arcaşilor Hunedoarei.

Practicanţii spun că adoptarea unor asemenea reglementări reprezintă o lovitură dată activităţii de tir cu arcul, pentru că nu se vor mai putea organiza nici măcar campionatele naţionale sau concursuri oficiale de 3D, field archery, arc tradiţional sau flight shooting. Arcaşii se tem că orice formă de tir cu arcul de agrement outdoor va fi exclusă, iar prevederea vine la doar 4 ani de la ”liberalizarea” regimului arcurilor.

Tags: ,

About Laura Oană