Hunedoara are primul centru pentru copiii autişti

Articolul a fost vizualizat de 2,599 ori

Doi părinţi greu încercaţi au deschis la Hunedoara primul centru pentru copiii cu autism din judeţ. Hunedorenii s-au zbătut vreme de un an pentru a obţine toate autorizaţiile necesare, din nevoia lor de a găsi soluţii pentru propriul băieţel bolnav. Astăzi, pe întreg mapamondul este marcată Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului.

 

Centrul nou deschis la Hunedoara, unic în judeţ, va oferi servicii la preţuri reduse copiilor din judeţ, dar şi din ţară

Centrul nou deschis la Hunedoara, unic în judeţ, va oferi servicii la preţuri reduse copiilor din judeţ, dar şi din ţară

Are aproape 7 ani şi ţopăie vesel într-una dintre încăperile centrului abia deschis la Hunedoara. Ignoră nou-veniţii şi îşi vede de lumea lui, sărind pe mingile din încăperea spaţioasă destinată jocului şi kinetoterapiei. Îl cheamă Rareş şi, dacă tata îi spune să te salute, îşi va face puţin curaj, o să-ţi întindă mâna şi o să-şi spună numele, puţin împleticit. Dana şi Daniel Truţă, părinţii lui, au vrut neapărat să deschidă un centru pentru recuperare la Hunedoara, după ce s-au lovit de o mulţime de probleme cu propriul lor copil.

“Nu voiam să cred că fiul meu e autist”

Daniel Truţă e un om simplu şi deschis. A terminat Ştiinţe Economice, dar a plecat în urmă cu aproape 15 ani la muncă în Anglia. “Să nu credeţi că m-am dus acolo ca expert economist”, râde Daniel Truţă, cu sinceritate. După care îţi povesteşte cât de grea e viaţa într-o ţară străină şi cum a fost nevoit să “uite” tot ce învăţase acasă şi să accepte un loc de muncă în construcţii.

A câştigat binişor în Marea Britanie: mergea acolo câteva luni, strângea nişte bani şi se întorcea acasă. Doar aşa şi-a putut susţine familia: pe Sonia, fiica cea mare a familiei Truţă, care avea doar doi ani când tatăl ei a plecat la muncă peste mări şi ţări, iar mai apoi şi pe Rareş, care a avut în permanenţă nevoie de mama, încă de la naştere. Dana Truţă spune că, la început, atât ea, cât şi soţul ei au sperat că băieţelul lor este un copil normal şi sănătos. “Eu, mai ales, recunoaşte Daniel, n-am vrut să cred că băiatul ar putea să aibă autism. Soţia îmi tot spunea că s-ar putea să fie probleme serioase, dar eu nu vroiam să accept şi îi ziceam mereu că băieţii vorbesc mai greu şi sunt mai întârziaţi”, îşi aminteşte Daniel. Când copilul avea doi ani, Dana s-a hotărât să îl ducă la doctori de specialitate, pentru a stabili cu exactitate dacă băieţelul are, cu adevărat, o problemă serioasă de sănătate. A umblat cu el pe la o mulţime de doctori, fără ca nimeni să-i pună un diagnostic clar. Cu toţii recunoşteau întârzieri în dezvoltarea copilului, însă până când un medic a stabilit cu exactitate că băiatul are autism aveau să treacă doi ani!

Mamă şi medic, deopotrivă

Centrul nou deschis la Hunedoara, unic în judeţ, va oferi servicii la preţuri reduse copiilor din judeţ, dar şi din ţară

Centrul nou deschis la Hunedoara, unic în judeţ, va oferi servicii la preţuri reduse copiilor din judeţ, dar şi din ţară

Ca să poată să-l îngrijească aşa cum se cuvine, Dana Truţă, de profesie asistent medical, a intrat în concediu pentru creşterea copilului. Apoi, a descoperit, la Cluj, o asociaţie dedicată acestor cazuri şi s-a dus la cursuri unde a învăţat exact cum anume se manifestă şi cum poţi lupta cu această perfidă boală: “La curs au participat doar specialişti, eu eram singurul părinte de copil cu autism, dar m-am dus pentru că vroiam să aflu cât mai mult, ca să-mi ajut băieţelul. Este tragic că, de foarte multe ori, medicii pun cu foarte mare dificultate acest diagnostic, aşa că nu prea ai cum să-i oferi copilului aflat în situaţia asta ajutorul de care el are atâta nevoie. Or, cu cât se pierde mai mult timp la început şi recuperarea începe mai târziu, cu atât va fi mai greu. De altfel, timpul pierdut este imposibil de recuperat”, explică Dana Truţă.

Când au văzut că în tot judeţul nu există nici măcar un singur centru destinat copiilor suferinzi de autism, soţii Truţă s-au decis: vor deschide la Hunedoara primul centru, special în acest scop. S-au bucurat nespus când nişte prieteni le-au pus la dispoziţie un spaţiu pe care l-au remenajat cu banii câştigaţi de Dan în Anglia şi au început alergătura pe la instituţii, după avize şi autorizaţii. Un an a durat până când hunedorenii au putut să deschidă pentru prima oară uşa centrului lor: “Da, e multă birocraţie şi am avut de bătut multe drumuri pe la instituţii. S-a întâmplat să ne ceară aprobări şi, după ce am mers la Deva ca să le obţinem, ni s-a spus că documentele acelea, de fapt, nu sunt necesare… Mai mult, una dintre locatarele din bloc nu a fost de acord cu deschiderea centrului, deşi nu-i încurcăm în niciun fel pe proprietari, iar intrarea este separată. În fine… Până la urmă Asociaţia de proprietari ne-a dat acceptul, aşa că suntem bucuroşi că am reuşit să deschidem”, povesteşte Dana Truţă.

Preţuri de patru ori mai mici

Acum, însă, hunedorenii au nevoie să fie cunoscuţi. Puţină lume ştie că noul centru s-a deschis la Hunedoara, iar copiii bolnavi de autism din tot judeţul pot beneficia aici de servicii, la preţuri chiar şi de patru ori mai mici decât la cabinetele de specialitate! Centrul “AUTISM – LUMEA MEA” oferă servicii integrate pentru familiile cu copii afectaţi: evaluare, terapie comportamentală, kinetoterapie, psihoeducaţia părinţilor, terapie de grup pentru părinţi şi copii, însoţitori la grădiniţă şi la şcoală, dar şi hidroterapie. Soţii Truţă au găsit oameni cu suflet mare, dispuşi să facă voluntariat pentru copiii cu probleme: astfel, deocamdată, centrul are un psiholog plătit, dar şi doi psihologi voluntari. Mai mult, trei profesori de la bazinul de înot din Hunedoara, printre care şi cunoscuta antrenoare Anca Băjan, care este şi naşa lui Rareş, s-au oferit să facă şi ei voluntariat şi să se ocupe de copii câte o oră pe zi, în timpul unor şedinţe de hidroterapie, atât de folositoare micuţilor.

“Înotul este foarte, foarte bun pentru ei, pentru că îi ajută la dezvoltarea sistemului muscular, respirator, dar şi la dezvoltarea abilităţilor de coordonare şi echilibru. Am fost zilele trecute în oraş la un eveniment care a marcat Ziua Paraliziei Cerebrale şi am văzut copii foarte afectaţi, în comparaţie cu Rareş.
De multe ori zic: Doamne, bine că e aşa cum e!”, mărturiseşte Daniela Truţă. Hunedoreanca adaugă că este bine ca părinţii să ştie că, în cazul în care bebeluşii lor nu răspund atunci când sunt strigaţi, nu arată cu degetul, nu se joacă, nu vorbesc, au mişcări repetitive şi preferă obiecte în locul jucăriilor, ar putea suferi de autism.

Peste 100 de copii diagnosticaţi în judeţ

“Referitor la copiii care au autism sau elemente autiste, pot să vă spun că, în ultima zi a lunii martie, erau înregistraţi 113 copii încadraţi în grad de handicap”, explică purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului Hunedoara, Ionela Lazăr. Încadrarea aceasta, însă, se face în funcţie de întreaga evaluare a unui copil care prezintă elemente autiste: ţine şi de IQ, şi de gradul lui de autonomie. Şi, atunci, copiii pot fi încadraţi în gradele: mediu, accentuat şi grav. În ceea ce priveşte persoanele adulte, lucrurile sunt puţin mai complicate. Asta deoarece în procedura de evaluare psihiatrică a persoanei adulte, diagnosticul este de deficienţă mentală, retard mental sever, accentuat sau mediu. Intenţia este ca diagnosticul de autism să fie păstrat şi la maturitate, însă deocamdată este problematic. Prin urmare, o cifră reală referitoare la persoane adulte care să aibă acest diagnostic, de autism, nu pot să ofer. Pot să vă spun că la nivelul judeţului Hunedoara există 1.149 de persoane cu retard mintal”.

Facilităţi pentru copiii autişti şi familiile lor

În cadrul Direcţiei există un centru – Centrul de Recuperare pentru Adult şi Copil -, dar acesta oferă recuperare la nivel general, nu pe specificul acestei afecţiuni. Centrul are un kinetoterapeut şi un logoped, însă copiii cu această problemă de sănătate au nevoie de o echipă multidisciplinară mult mai mare, specializată în recuperarea deficienţelor generate de această afecţiune. Copiii diagnosticaţi cu autism beneficiază de un buget complementar, cuprins între 39 şi 106 lei pe lună, în funcţie de gradul de handicap. De asemenea, până la vârsta de 3 ani, copilul cu autism primeşte alocaţia de stat de 200 de lei, iar de la 3 la 18 ani copilul beneficiază de alocaţia de stat dublă, în valoare de 84 de lei. Pentru copilul cu handicap grav, unul dintre membrii familiei poate opta pentru a fi asistentul personal al micuţului, ca angajat cu contract de muncă la primăria de domiciliu, sau poate beneficia de indemnizaţie, valoarea acestora fiind egală cu valoarea unui salariu minim pe economie. Iar unul dintre părinţii copilului cu autism poate beneficia de concediu pentru îngrijirea micuţului până când acesta împlineşte 7 ani. De asemenea, persoanele afectate de autism au gratuitate la asistenţă medicală şi călătorii gratuite, oriunde, în ţară (şase sau 24 de călătorii – 12 pentru ei şi 12 pentru însoţitori).

Cum puteţi susţine iniţiativa:

Dacă doriţi să-i ajutaţi pe cei doi hunedoreni în demersul lor şi să susţineţi Centrul “AUTISM – LUMEA MEA”, puteţi dona 2 la sută din impozitul pe venit, folosind datele:
Asociaţia “AUTISM – LUMEA MEA”
C.U.Î.: 33124480
RO69BPOS22110912996RON02 – în lei, Banc Post

About Ada Beraru