Voinţa remodelează trupul şi… viaţa

Articolul a fost vizualizat de 1,647 ori

“Adevărul este cel mai bun! Aşa am fost şi altfel sunt acum”, spune Ada Florea, o tânără din Deva care are cu 20 de kilograme mai puţin decât în urmă cu patru ani. Atunci ea a început lucrul cu propriul corp şi acum, ca antrenor personal, îi ajută şi pe alţii. Şi-a stabilit ca motto: “Diferenţa între ceea ce eşti şi ce vrei să fii este ceea ce faci”.

Ada Florea, la 25 de ani (în stânga) şi acum, la 29

Ada Florea, la 25 de ani (în stânga) şi acum, la 29

După ce şi-a reinventat propriul corp, Ada Florea şi-a ales şi un nou stil de viaţă. Acum, la 29 de ani, este antrenor personal şi instructor de pilates cu zeci de cursanţi. Povestea schimbării ei a devenit pentru ceilalţi o lecţie de viaţă. Ada spune că a început să îşi dorească altceva în 2011: “Când am realizat că am 25 de ani, că sunt supraponderală şi obosesc şi când urc scările, ceea ce nu e normal, a apărut dorinţa de a face ceva: m-am apucat serios de mişcare, între timp, am ajuns să o îndrăgesc, am ajuns să îmi doresc şi mai mult, să ştiu cât mai multe. Am început să mă informez, pentru că informaţii sunt foarte multe şi să ştiţi că multe date care apar pe tot felul de site-uri sunt şi greşite. În 2013, am făcut şi cursul de instructor de aerobic, iar acum predau şi pilates. Acesta este un sport care are un set de exerciţii care iniţial au plecat ca nişte exerciţii terapeutice pentru a rezolva diferite probleme – a umerilor dureroşi de exemplu. De acolo a început să fie aplicat pilates în procesul de slăbire, de recâştigare a sănătăţii”. Decizia care i-a schimbat total viaţa şi corpul a luat-o acum patru ani: “Primele rezultate au apărut după două-trei luni, dar acum ştiu că în acel moment am fost foarte slab informată şi am făcut ca majoritatea – am căutat soluţia cea mai rapidă pentru rezolvarea unei probleme la care, de fapt, s-a ajuns în timp. Aşa că am făcut tot felul de greşeli – am scăzut în greutate, am urcat înapoi, după care iar am scăzut şi a durat ceva timp până mi-am găsit echilibrul şi până am verificat şi testat pe mine însămi informaţiile, ca să îmi dau seama ce este corect şi ce nu”.

Exerciţiu de voinţă

Ada Florea şi-a postat pe Facebook o imagine duplex – cum arăta înainte şi cum este acum, iar fotografia a atras atenţia: “Multă lume mă întreabă: «În cât timp ai slăbit?». Nu merge aşa – totul se mişcă diferit în funcţie de persoană, dar pot să vă spun că foarte mult contează cum începi – dacă atunci pleci la drum cu nutriţia corectă, cu antrenamentele potrivite pentru tine şi pentru nevoile tale, procesul de slăbire nu este lung. Dar pentru că eu am luat-o de la zero şi am învăţat singură, nu a fost simplu. Aşa am considerat eu atunci că e mai bine, nici nu îmi găsisem un antrenor personal, aveam oarecum tendinţa de a mă ascunde în casă şi am preferat să încerc să mă descurc de una singură”, povesteşte tânăra. Când te uiţi la vechile fotografii, de-abia o recunoşti pe vechea Ada: “Da, sunt eu…”, recunoaşte tânăra şi adaugă: “Multe persoane îmi spun acum «Aaa, nu cred! Cred că este o rudă de-a ta!». Chiar şi prietenii mei, cei care mi-au făcut fotografiile acum câţiva ani, se uită la ele şi nu le vină să creadă că acolo eram eu. Se întâmplă…”. Până la urmă, totul vine în urma unei decizii, trebuie să ai voinţă şi să strângi din dinţi: “Mi-e foame şi-n somn! Cum crezi că am ajuns să slăbesc aşa?!”, zice, mai în glumă, mai în serios, “profesoara” de pilates, care crede că, la vremuri noi, e nevoie de obiceiuri noi: “Nu putem compara timpurile de acum cu cele vechi când lumea era mai sănătoasă, nu foloseau atât maşinile la mişcare, nu se mâncau preparatele de acum. Majoritatea celor care apelează la mine îşi doresc schimbarea peste noapte. Sunt mulţi care îmi scriu şi pe Facebook, mă întreabă cum am slăbit, de parcă ar trebui să le dezvălui un mare secret. Nu este niciun secret, este vorba de perseverenţă, de a mânca sănătos şi majoritatea ştim ce înseamnă asta. În plus, e nevoie de mişcare”.

Oricine are şanse 

“Cred că norocul ni-l facem, nu-l aşteptăm, pentru că nimic nu cade din cer!”, este convinsă acum tânăra. La fel ca ea, actorul şi regizorul Mihai Panaitescu s-a apucat de ciclism şi a slăbit 11 kilograme: “Am început cu deplasări uşoare, acum fac trasee în pantă, merg către Cabana Căprioara şi aşa am ajuns să fac parte şi din Clubul Făerag. Eu cu ajutorul ciclismului am reuşit să slăbesc. În plus, m-am gândit că suntem ceea ce mâncăm, dar e mai mult de atât – suntem şi ceea ce vedem, ceea ce simţim şi iubim”. Venit din lumea teatrului, regizorul s-a gândit iniţial la calea rapidă: “M-am gândit că varianta cea mai uşoară este o liposucţie, dar am văzut la televizor un reportaj şi m-am îngrozit, e ceva… Mai bine faci mişcare”, este acum convins Mihai Panaitescu, care merge regulat alături de alţi prieteni ciclişti în caravane, care îl ajută şi fizic, dar şi sufleteşte: “Peisajul e superb şi te încarci. Am descoperit chiar şi o parte din Deva, străzi, dar şi zone lângă cetate şi releu despre care nu ştiam nimic. Traseele de acolo sunt sigure, sunt deja marcate în urma competiţiei Trofeul Comitatului Hunedoara. E importantă şi alimentaţia, chiar îmi spunea un prieten medic că cel mai sănătos regim alimentar e cel vechi ţărănesc, cu carne o dată pe săptămână – duminica, şi, în rest, legume şi foartă multă mişcare: coasă, sapă, grădinărit”.

Ada Florea confirmă că este important să ai în jur oameni care te încurajează: “Prietenul meu mă susţine şi el, de fapt, şi el are rezultate foarte bune. Cred că este important să ai în jur oameni care te sprijină şi îţi respectă alegerile. Nu trebuie să ţii nu ştiu ce diete complicate, cei mai mulţi, circa 90% dintre cei care apelează la ajutorul meu pentru consiliere personalizată, deja au încercat cel puţin o dietă. Am o persoană care a slăbit 20 de kilograme, dar a pus înapoi 27! Vă spun că nu există scurtături: nici eu nu am înţeles de la început: rezultate permanent nu vin decât strict din schimbări permanente – nu putem fi supli tot timpul, dacă nu putem să ne alegem şi să menţinem un anumit stil de viaţă. Aici nu vorbesc din cărţi, ci din experienţă. Dacă aplicăm ceva pentru două luni, pentru atât avem şi rezultate. Dacă vrem să ieşim din ciclul dietă-îngrăşare trebuie să muncim tot timpul. De fapt, corpul omenesc nu este făcut să stea. Cu cât şezi mai mult, cu atât mănânci mai mult – procesul este simplu, dar la fiecare persoană funcţionează diferit şi are nevoie de un anumit tip de antrenament”. Ada Florea predă pilates la Clubul Sportiv Heian şi, ca antrenor personal, poate ţine lecţiile cu elevii şi la domiciliul acestora atât timp cât omul înţelege că există o diferenţă – ca implicare şi efort – între un instructor personal şi între o clasă de grup.

Medicii recomandă echilibrul

Declaraţiile celor care au trecut cu succes printr-un regim de slăbire nu fac decât să confirme teoriile specialiştilor. “Când stabileşti un plan de slăbit, trebuie să urmăreşti persoana o perioadă ca să vezi care este ritmul fiecăruia, pentru că fiecare organism este unic. Planul alimentar minune, prin care, în trei zile, slăbeşti, nu există. Un nutriţionist care se respectă îşi învaţă pacientul să mănânce sănătos şi să slăbească sănătos. Culmea e că persoanele care slăbesc cel mai rapid sunt cele care mănâncă mult – cei care mănâncă de obicei cinci mii de calorii pe zi şi tu, ca specialist, îi reduci la o mie de calorii, atunci slăbeşte o persoană foarte mult. Trebuie să fii atent însă la restricţiile foarte mari calorice, ca să nu transformi omul într-un veşnic obosit. De fapt, noi recomandăm regimurile de cursă lungă”, spune dr. Mioara Pavel, medic primar medicină internă, specialist în nutriţie şi boli metabolice la Hunedoara. Medicul confirmă faptul că pacienţii cer de obicei soluţii rapide: „Îngrăşările bruşte determină vergeturi, probleme de sănătate care te fac să te adresezi medicilor. Persoanele care sunt grase de un număr de ani şi-au stabilit metabolismul la un anumit nivel, ceea ce explică revenirea la greutate dacă nu se menţine dieta. Un nutriţionist nu îţi recomandă pilula minune, ci schimbarea stilului de viaţă. Suplimentele alimentare se recomandă pentru a pondera pofta de mâncare, dar noi recomandăm doar medicamentele care au studii serioase în spate şi nu recomand nimănui să se informeze de pe Internet şi să ceară produsul în farmacii”.

Medicul Mioara Pavel susţine că a crescut în ultima vreme şi numărul celor care apelează la soluţii radicale: „Multe persoane care nu se pot opri apelează mai nou la chirurgia bariatrică, la operaţia care nu face altceva decât îngustează stomacul. Cum slăbim spectaculos prin asta? Nu slăbim miraculos că ne introduce cineva ceva în stomac şi putem mânca orice. Nici vorbă! Practic, după intervenţie mănânci două-trei linguriţe la o masă pentru că, dacă mănânci mai mult, te doare! Atunci de ce nu ne putem opri singuri din mâncat la o anumită cantitate?! Omul a ajuns să prefere o operaţie pentru că nu îşi poate stăpâni instinctul de a mânca. De aceea recomandăm echilibru şi moderaţie în toate”. Medicii spun că necesarul este de două mii de kilocalorii pe zi pentru o persoană cu muncă de birou.

About Laura Oană