Campionatele Europene de Box – juniori: Mănuşi de argint pentru hunedoreanul Cosmin Gîrleanu

Articolul a fost vizualizat de 1,411 ori

Săptămâna trecută s-au desfăşurat la Lvov (Ucraina), Campionatele Europene de box, rezervate juniorilor, la care au participat 220 de sportivi din 27 de ţări ale bătrânului continent. România, a cărui lot naţional este antrenat de hunedoreanul Ilie Captari, a fost prezentă în Ucraina cu opt pugilişti, trei dintre aceştia reuşind să acceadă până în finale, unde au luptat cu titlurile pe ”masă”. Printre cei ajunşi în această ultimă fază a competiţiei s-a aflat şi sportivul de pe Cerna Emil Gîrleanu, care este legitimat la Clubul Sportiv Şcolar Hunedoara şi a luptat pentru România în limitele categoriei 44-46 kg.

Neînvins până în finală

Un performer bucuros (Cosmin Gîrleanu) şi un maestru (Ilie Captari) mândru de elevul său

Un performer bucuros (Cosmin Gîrleanu) şi un maestru (Ilie Captari)
mândru de elevul său

Drumul parcurs până în ultimul act de micuţul pugilist hunedorean, care are o înălţime de doar 151 cm, a fost unul perfect, presărat cu trei victorii foarte clare, date în unanimitate de cei trei arbitrii judecători. El i-a învins cu acelaşi scor (3-0), mai întâi pe turcul Bayram Topal, iar în sferturi a trecut de englezul Lewis Coley, având asigurată, deja, medalia de bronz. Cosmin a practicat un box de calitate şi în semifinală, unde i-a ieşit în cale galezul James Probert, care a avut însă aceeaşi soartă ca şi ceilalţi doi. În finală, hunedoreanul l-a avut ca adversar pe boxerul din Georgia, Sahil Alahverdovi. Deşi conform celor spuse de antrenorul lui, Cosmin a boxat mult mai bine decât giorgianul, cei trei arbitri, din Azerbaidjan, Lituania şi Anglia, l-au văzut învingător pe cel din urmă, la limită: de trei ori 29-28!! ”Gîrleanu a fost mai bun în ring şi în finală, însă decizia arbitrilor fusese luată înainte, în culise, lucru care s-a mai întâmplat cel puţin încă unuia dintre ceilalţi doi finalişti ai României. Din nefericire, astfel de lucruri nu mai reprezintă, de ceva timp, o premieră…”, a declarat antrenorul lotului naţional de juniori, maestrul Ilie Captari. Chiar şi aşa, argintul continental obţinut de pugilistul hunedorean este prima medalie importantă obţinută de el la nivel internaţional. În plan intern, Cosmin Gîrleanu este de patru ori campion naţional al categoriei lui, la cadeţi, în anii 2012 şi 2013, iar la juniori, în 2014 şi anul acesta.

În total, România a obţinut trei medalii de argint la Campionatele Europene din acest an. Alături de Cosmin Gîrleanu, au mai urcat pe cea de-a doua treaptă a podiumului Florin Gabriel Dinu (CSM Craiova, categoria 50 de kilograme) şi Alberto Cristian Biro (CSM Ploieşti, 75 kilograme). Ţara gazdă, Ucraina, a obţinut cele mai multe titluri, patru, urmată de Anglia, cu două, Georgia, Danemarca, Turcia, Azerbaidjan, Irlanda, Belarus, Germania, câte un titlu. Ucraina a avut, de altfel, şi cei mai mulţi sportivi prezenţi în finale, şapte, urmată de Azerbaidjan (6), Irlanda(4), Turcia (4) şi România (3).

Înţepături la adresa Federaţiei

Antrenorul lotului naţional de juniori al României, Ilie Captari, a avut ceva de reproşat şi reprezentanţilor forului nostru de specialitate, nemulţumit fiind că pe site-ul Federaţiei Române de Box nu apăruse niciun rând că trei pugilişti români se calificaseră în finală. ”Avem trei băieţi în finala Campionatului European de box juniori şi pe site-ul FR de Box nu apare nimic. Unde trăim?! Cum să afle lumea că existăm şi noi? Poate se sesizează cine trebuie….”, a fost mesajul postat sâmbătă dimineaţa, în ziua finalelor, pe pagina personală a unui site de socializare de Ilie Captari.

About Administrator