Hunedorenii încă au încredere în turismul grecesc

Articolul a fost vizualizat de 1,211 ori

În ciuda situaţiei dificile cu care se confruntă Grecia şi a instabilităţii care caracterizează această perioadă, hunedorenii au încredere în turismul grecesc şi continuă să cumpere vacanţe pe litoralul mărilor Ionică şi Egee. Reprezentanţii agenţiilor de turism spun că, oricum, majoritatea hunedorenilor şi-au cumpărat deja vacanţele pentru această vară şi nu intenţionează să renunţe la concediile din peninsulă.

Litoralul grecesc atrage turiştii şi anul acesta cu preţuri mici, dar şi diferite distracţii de vacanţă, printre care şi croaziere pe apele albastre, dar limpezi precum cristalul, ale Mării Egee şi ale Mării Ionice

Litoralul grecesc atrage turiştii şi anul acesta cu preţuri mici, dar şi diferite distracţii de vacanţă, printre care şi croaziere pe apele albastre, dar limpezi precum cristalul, ale Mării Egee şi ale Mării Ionice

În condiţiile în care Grecia atrage cu fabuloasele sale plaje şi insule (numărul total al insulelor greceşti se apropie de 6.000, însă nu toate se pretează pentru tu­rism) şi mii de kilometri de zonă litorală, aceasta a rămas şi anul acesta în topul preferinţelor românilor, dar mai ales al hunedorenilor care caută vacanţe ieftine „după buget”. Reprezentanţii agenţiilor de turism spun că mai bine de trei sferturi dintre vacanţele disponibile în Grecia au fost, deja, cumpărate. Asta pentru că şi anul acesta preţurile pentru un sejur aici au pornit de la o sumă mai mult decât accesibilă: 100 de euro, cu
transport individual. Reprezentanţii agenţiilor spun că, în condiţiile în care tot mai puţini ruşi cu bani îşi petrec concediile în Grecia, cu excepţia unor situaţii în care ţara va înregistra un dezastru economic, riscând să fie măcinată de proteste violente şi conflicte interne, grecii vor încerca să îşi respecte clauzele contractuale şi să le ofere servicii de calitate celor două mari grupuri ţintă rămase, românii şi sârbii.

Cereri, în ciuda crizei

Situaţia diferă puţin de la o agenţie la alta: astfel, dacă hunedorenii care îşi cumpără acum concedii, ţinând cont nu doar de situa­ţia complicată din Grecia, ci şi de banii din propriul buzunar, aleg litoralul românesc, alţii mizează fără nicio frică şi în vara aceasta tot pe litoralul elen, aşa cum s-au obişnuit în ultimii ani. „Am avut surpriza ca în prima zi a săptămânii, deşi situaţia este dominată de incertitudine, să avem foarte multe solicitări pentru oferte de concediu în Grecia. Am fost şi noi surprinşi, pentru că eram pregătiţi să le explicăm eventualilor clienţi îngrijoraţi cu exactitate care este situa­ţia reală, de la faţa locului. În schimb, ei au venit la noi cu foarte multe cereri de oferte de vacanţe pe litoralul grecesc”, spune Zenaida Moşneag, reprezentanta agenţiei de turism Nexus Travel.
De altfel, turiştii care şi-au petrecut concediile în Grecia pe parcursul anilor trecuţi spun că, dacă nu ar fi ştiut că ţara se află într-o situaţie economică foarte fragilă, nu ar fi resimţit recesiunea în localităţile turistice de pe litoral. Cei care s-au întors zilele acestea din concediile din Grecia spun că nu au resimţit în niciun fel situaţia dramatică din peninsulă, dar adaugă că se bucură că au reuşit să aibă o vacanţă frumoasă şi să se întoarcă acasă cu bine. Agenţii adaugă că, în acest sezon, turiştii ar trebui să ştie că este bine să aibă la ei bani cash pentru a-şi putea plăti cumpărăturile, dar adaugă că, cel puţin deocamdată, situaţia nu este una de risc. Ei reamintesc că orice contract serios de furnizare a serviciilor în domeniul tu­rismului beneficiază de o asigurare, cu excepţia situa­ţiilor de calamitate şi de­zastre, aşa că hunedorenii ar trebui să fie prudenţi, însă nu neapărat rezervaţi în ceea ce priveşte viitoarea lor vacanţă în Grecia.
„Last minute”, de la 120, la 1.000 de euro
De altfel, interesul hotelieri­lor din localităţile litorale ale grecilor este să absoarbă cât mai mulţi bani din buzunarul turiştilor, aşa că – în măsura în care situaţia politică şi economică nu va degenera – românii se vor putea bucura, în continuare, de vacanţe frumoase şi ieftine în Grecia. În acest moment un „last minute” (ofertă de ultim moment) foarte ieftin pentru un conce­diu în Grecia costă, potrivit site-urilor de turism, aproximativ 120 de euro, cu transport cu autocarul inclus şi cazare timp de şapte zile la un hotel de trei stele. Totuşi, preţurile pentru perioada de vârf de sezon 3 – 10 iulie la un hotel de patru stele, în regim all inclusive, şi cu transport cu avionul asigurat până în Rodos pot ajunge, chiar şi în regim de „last minute”, la 700 de euro. Desigur, preţurile pot să urce, în cazul hotelurilor de cinci stele şi al unei serii întregi de facilităţi care se adaugă la această categorie de clasificare, până în jurul sumei de 1.000 de euro, chiar şi pentru un sejur cumpărat în ultima clipă. Cea mai ieftină variantă este vacanţa „last minute”, cumpărată de acum pentru luna septembrie: numai 40 de euro, pentru o vilă de două stele în Corfu.

Litoralul românesc, de la 135 de lei!

Următoarele destinaţii externe pe care le aleg hunedorenii rămân, ca va­riante pentru o eventuală vacanţă în Grecia, concediul în Turcia, pentru cei mai cu dare de mână, sau la bulgari, pentru hunedorenii care dispun de un buget mai mic. Indiferent cât de ieftină ar fi o vacanţă în Turcia, regimul all-inclusive şi transportul cu avionul vor ridica preţul la aproximativ 800 de euro, iar asta în cel mai bun caz, pentru că majoritatea vacanţelor în Turcia costă mai mult. Totuşi, cine se va încumeta la un „last minute” pentru luna septembrie ar putea să „prindă” un preţ chiar mai bun, însă diferenţa de preţ nu va fi mai mare de 100 de euro. În Bulgaria un sejur la Balcic poate să coste chiar mai puţin de 60 de euro, însă asta doar pentru cei care îşi cumpără o vacanţă pentru luna septembrie.

Vacanţă de 35 de euro în septembrie

Deocamdată, cele mai ieftine vacanţe în Bulgaria, la hoteluri de trei stele, se vând la preţul de aproximativ 70-80 de euro de persoană. Şi litoralul românesc rămâne o variantă pentru cei care nu vor să facă ore în şir cu autocarul, până la greci, sau să plătească cel puţin 200 de euro pentru avion pentru a zbura până în Turcia. Un sejur de 5 nopţi în Neptun-Olimp poate costa chiar şi numai 135 de lei pentru şase nopţi, în cazul camerelor si­tuate la parter, la un hotel de două stele, pentru luna septembrie. În cazul în care, la acelaşi hotel, dar într-o perioadă de vârf, optaţi pentru pensiune completă, preţul vacanţei pentru o persoană se apropie de 800 de lei. Cea mai scumpă vacanţă la Marea Neagră, pe litoralul românesc, costă aproape 4.000 de lei, în regim „all inclusive” şi în perioadă de vârf şi poate fi cumpărată de la un hotel din Mamaia.

About Ada Beraru