Maraton între cetăţile judeţului

Articolul a fost vizualizat de 1,084 ori

Aris Necula a alergat prin istorie! Iniţiativa maratonistului devean de a uni cele mai importante mo­numente istorice şi turisti­ce s-a dovedit un succes. Mai mulţi alergători i s-au alăturat sportivului devean pe traseul ultramaratonului “Dava Corvina Dacica”. La final, atletul a mărtu­risit că astfel şi-a făcut un cadou special chiar de ziua lui. 

Aris Necula a luat startul în ultra-maratonul prin istoria judeţului chiar de lângă Marele Sanctuar Circular de la Sarmizegetusa Regia

Aris Necula a luat startul în ultra-maratonul prin istoria judeţului chiar de lângă Marele Sanctuar Circular de la Sarmizegetusa Regia

Cu aplauze şi tort – aşa a fost aşteptat maratonistul în faţa Palatului Magna Curia din Deva, după ce a alergat mai bine de 82 de kilometri, timp de aproape 12 ore. Aris a luat startul în ultramaratonul Dava Corvina Dacica, de la poarta cetăţii Sarmizegetusa Regia. A plecat dârdâind de frig pentru că cei care îl cunosc ştiu că atletul preferă ori­când canicula, temperatu­rilor scăzute. Din fosta ca­pitală dacică, maratonistul a trecut prin Ocolişu Mic către oraşul Călan şi apoi s-a îndreptat către Castelul Corvinilor din Hunedoara. Ultimul punct a fost Cetatea Devei. Aris visează acum ca acest traseu să devină un ultramaraton care să promoveze istoria veche a României, după modelul grecesc. “Mi-a făcut o mare plăcere să alerg, mai ales că de la Hunedoara am avut prieteni alături. Promovăm puncte istorice importante, traseul este bestial şi sper să ajungă cunoscut în lume. Istoria şi la noi are rădăcini foarte bune şi am văzut la greci că istoria se poate promova şi prin sport”, spune sportivul. Deşi alergase deja zeci de kilometri, maratonistul şi-a păstrat intact simţul umorului şi a găsit puterea să facă şi câteva glume pe traseu. A văzut o adăpătoare şi a fugit către ea strigând „O băiţă, la văniţă”. S-a strecurat înăuntru şi a încercat mânerul pompei, în timp ce însoţitorul său, jurnalistul Marius Dragomir, îl avertiza „Vezi să nu vină apă!”. Câţiva kilometri mai încolo, Aris trece în fugă pe lângă „echipajul de însoţire”, cu un mic fruct în mână: „M-am urcat în corcoduş!”. Când ajunge în zona Călan, maratonistul întrea­bă privind spre cer: “Unde-i soarele? Unde-i soarele?”.

Zi de naştere sărbătorită în alergare

Marius Dragomir l-a însoţit pe maratonist încă de la plecarea din Sarmizegetusa Regia, iar de la Hunedoara a alergat cot la cot cu sportivul. De fapt, recunoaşte că Aris este cel care l-a îndemnat să practice acest sport. “Mă gândesc că în primăvară de-abia alergam un kilometru jumătate şi acum am ajuns să alerg într-un ultramaraton. Ca şi Aris, şi eu cred că sportul e sănătate, dar ne prinde bine şi promovarea judeţului prin legarea celor trei puncte. Înseamnă foarte mult, pentru că şi el iubeşte judeţul Hunedoara”, spune jurna­listul. Aris s-a oprit din alergare doar pentru mici pauze de hidratare. Şi-a păstrat voia bună mereu. De-a lungul traseului, susţinătorii l-au aşteptat nu doar să-l încurajeze, ci şi pentru a-i cânta „La mulţi ani” atletului care, de ziua lui, şi-a dorit să promoveze monumentele istorice ale judeţului. „E destul de obositor, mi-a fost greu să mă organizez astăzi”, recunoaşte soţia sportivului, Claudia Necula. Ea l-a aşteptat la final cu un tort mare, decorat cu ghete din marţipan: „E soţul meu, poate să pară ciudat, dar este patriot şi a ales întotdeauna să reprezinte România, Deva şi judeţul Hunedoara. Este una dintre calităţile pe care eu le-am admirat la el întotdeauna”. Aris Necula a devenit celebru printre atleţi după ce a reprezentat România la Maratonul Nisipurilor în Maroc, considerat cel mai dur din lume. În această primăvară a alergat în Grecia la ultramaratonul „Euchidios Athlos” şi este astfel primul român care a refăcut cursa soldatului care a dus lumina din Atena, la templul lui Apollo din Delphi.

About Laura Oană