Cu cât va fi redusă rata clienţilor care acceptă conversia creditelor din franci în lei

Articolul a fost vizualizat de 1,061 ori

646x404Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiare a făcut publice modificările discutate cu ministrul finanţelor, pe marginea legii conversiei creditelor. Conform celor convenite, băncile ar putea şterge chiar şi un sfert din datoriile clienţilor cu împrumuturi în valută în cazul în care vor accepta să adere la acest program de ajutorare. În plus, se renunţă şi la plafoanele de venit sau de îndatorare: deci se vor încadra mai mulţi clienţi. Eugen Teodorovici spune că proiectul, ţinut la sertar din martie, va intra în vigoare din toamnă, după ce va fi discutat din nou cu Banca Naţională.
Proiectul face referire la toate valutele în care băncile din România au dat credite ipotecare. Dacă în draftul întocmit de Guvernul României redu­cerea era de 15% din soldul restant, reprezentanţii îndatoraţilor solicită o reducere de 25 la sută. În schimb, banca primeşte garanţii de stat, ca în programul “prima casă”.
Practic, banca renunţă la 25.000 de franci dintr-o datorie de 100.000, în momentul conversiei în lei. Instituţia creditoare nu are voie să perceapă comisioane sau taxe de conversie.
În varianta iniţială a proiectului se calificau doar clienţii cu venituri mai mici de 3000 de lei şi cu împrumuturi până în 300.000 de lei. Aceste restricţii vor fi eliminate.
Proiectul conversiei în lei garantate de stat e în dezbatere din luna martie. Ministrul finanţelor promite că va intra în vigoare din septembrie. Băncile nu sunt însă obligate să îl aplice. În plus, facilităţile se acordă doar în cazul unei deprecieri de peste 50% a leului faţă de valuta creditului. Momentan, doar clienţii cu împrumuturi în franci se află în această si­tuaţie.

About Administrator