Hunedoara, investiţiile străine nu curg, dar totuşi… picură

Articolul a fost vizualizat de 1,163 ori

Potrivit datelor oferite media de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în primele şase luni din acest an în judeţul Hunedoara s-au înfiinţat 34 de societăţi co­merciale cu capital străin. În rândul judeţelor aflate la graniţa de Vest a României, Hunedoara este mult în urma unor judeţe ca Timiş (221 de investiţii străine), Bihor (144 de investiţii străine) sau Arad (111 investiţii). Judeţul Hunedoara, laolaltă cu Satu-Mare, ocupă penultimul loc, în timp ce pe ultima poziţie se află Caraş-Severinul cu doar 18 companii străine apărute în ultimele şase luni.

Doar 13 au avut noroc

investitii straineRepartizarea pe judeţe a companiilor străine înfiinţate în primul semestru relevă faptul că investitorii se orientează după mărimea oraşelor-ţintă şi după gradul de dezvoltare a infrastructurii. Aşa reiese din statisticile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. În prima jumătate a acestui an, cele mai multe companii cu participare străină la capital au fost înfiinţate în Bucureşti (1.099 de societăţi), Ilfov (230) şi Timiş (221), iar cele mai puţine se regăsesc în Teleorman (4 societăţi), Tulcea (5) şi Vaslui (8). În total, 13 judeţe se pot lăuda cu mai mult de 50 de so­cietăţi înfiinţate de străini, în timp ce alte 17 judeţe consemnează mai puţin de 20 de astfel de companii.

Autostrada ne-ar putea avantaja

O concluzie ce poate fi trasă privind harta investiţiilor străine se referă la preferinţa investitorilor pentru judeţele care stau bine la capitolul infrastructură rutieră. Practic, toate judeţele din topul investiţiilor străine sunt străbătute de autostrăzi sau, cel puţin, de magistrale fe­roviare. Iar în zonele cu infrastructură precară abia dacă se regăsesc 10-20 de firme străine înfiinţate în 2015. Finalizarea Autostrăzii A1 care traversează judeţul Hunedoara va fi cu siguranţă un stimulent pentru ca numărul investitorilor străini să crească în judeţ.

La Naţional

Per total, la nivel naţional, capitalul social subscris în prima jumătate a acestui an a fost de 19,48 milioane de dolari, fiind înregistrate 3.054 de societăţi cu participaţie străină, mai reiese din statisticile Registrului Comerţului.

Cine investeşte?

Aproape toate ţările din Uniunea Europeană sunt prezente în topul primelor 50 de state din care provine ca­pitalul străin investit în România. Olanda ocupă primul loc în acest top, cu 11,5 miliarde de dolari capital investit în 4.696 de societăţi, urmată de Austria (6,9 mi­liarde de dolari investiţi în 6.957 de societăţi), Germania (6,5 miliarde de dolari, 20.866 de societăţi), Cipru (4,8 miliarde de dolari, 5.650 de societăţi) şi Franţa (3,4 miliarde de dolari, 8.177 de societăţi). Italia este ţara cu cele mai multe firme deschi­se în ultimii 25 de ani în România (40.745), urmată de Germania (20.866), Turcia (14.180), Ungaria (12.826) şi China (11.687), mai arată statisticile instituţiei amintite.

About Administrator