“Crema” liceelor din ţară s-a reunit la Deva

Articolul a fost vizualizat de 1,240 ori

Zeci de tineri liceeni din toată ţara, elita învăţământului românesc, pentru că tinerii sunt, fiecare, cei mai buni de la ei din judeţ, au venit în această săptămână la Hunedoara şi vor petrece şapte zile de vacanţă, în tabără, la Centrul de Agrement „Căprioara”. Este modalitatea prin care trei instituţii hunedorene ale statului au dorit să recompenseze valoarea românească şi s-o încurajeze pentru alte performanţe viitoare. Tabăra este organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Hunedoara, în partene­riat cu Instituţia Prefectului şi Inspectoratul Şcolar, fiind finanţată de Ministerul Tineretului şi Sportului. 

Peste 40 de performeri din toată ţara au venit la Deva, într-o tabără gratuită, care include o mulţime de excursii, dar şi ore de distracţie

Peste 40 de performeri din toată ţara au venit la Deva, într-o tabără gratuită, care include o mulţime de excursii, dar şi ore de distracţie

Vorbesc încet unii cu alţii, cumva politicos, parcă şi se îndreaptă într-o devălmăşie paşnică spre sala în care va avea loc deschiderea oficială a taberei pentru elita liceelor din România. Doar pe traseul culoarelor, din câte un colţ, se aude câte un râset vesel. Sunt cam… serioşi, deşi foarte tineri. Ploaia i-a pleoştit un pic, i-a făcut cumva somnoroşi, însă în câteva minute îi va trezi curiozitatea legată de ceea ce urmează să să întâmple. Fiecare e foarte bun la una dintre materiile studiate în şcoală: istorie, matematică, informatică, limba şi literatura română, pedagogie, psihologie şi câte altele… Iar oameni din instituţiile statului au găsit de cuviinţă să-i recompenseze cu o tabără. Singurul „câştig” concret pentru copii, după ani şi ani de învăţat care le-au adus, nu recompense materiale, căci statul nu prea are bani pentru elite şi pentru elevii supradotaţi, ci bucuria unor diplome obţinute la olimpiadele şcolare şi sa­tisfacţia succesului.

Unica recompensă concretă

Larisa Ştefania Iosif, de la Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea, este una dintre fetele invitate de autorităţile hunedorene în tabăra de la Căprioara, ca urmare a performanţelor ei şcolare. Când o întrebi dacă e cea mai bună de la ea din judeţ, spune, cu modestie, că nu e cea mai bună, ci printre cei mai buni: are note maxime şi este pasionată de pedagogie şi psihologie, fiind una dintre cele mai bune eleve din ţară la cele două materii. Larisa a mai fost, pe parcursul anilor trecuţi, în tabere de performanţă, la Vama Veche şi la Cluj-Napoca. A legat o mulţime de prietenii şi a avut ocazia să înveţe o mulţime de lucruri, dar şi să se bucure de o vacanţă alături de tineri din elita şcolii româneşti, cu preo­cupări asemănătoare cu ale ei.

Locurile, oamenii, prie­teniile

Robert Daniel Matache, elev în clasa a XI-a, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti şi olimpic la informatică, a fost şi anul trecut la Deva, iar acum e aici pentru a doua oară. Planurile lui de viitor includ studii universitare în domeniul IT în Marea Britanie, iar pentru asta Robert s-a şi apucat să înveţe mai multe limbaje de programare. „A fost foarte frumos anul trecut în tabără: pe lângă faptul că am întâlnit foarte mulţi oameni din locuri diferite, am învăţat despre obiceiuri diferite şi am vizitat o mulţime de obiective. Am vi­zitat Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana – unde mi-a plăcut cel mai mult, muzee, am văzut mumii, dar şi un muzeu cu foarte multe motociclete, tancuri… undeva lângă Orăştie, la Arsenal Park. Cei care sunt aici, contrar aşteptărilor, chiar şi ale mele, nu sunt nişte şoareci de bibliotecă şi nişte tocilari plictisitori. Aici nu prea vorbeşte nimeni despre şcoală, dar povestim despre o mulţime de alte chestii. E foarte frumos, foarte multă linişte, poate prea multă pentru mine, ca bucureştean, obişnuit cu agitaţia. Totuşi, cred că aş putea trăi aici o lună sau două. Cel mai mare câştig al acestei tabere sunt locurile pe care le vedem şi oamenii pe care îi cunoaştem, prieteniile pe care le legăm. Spre deosebire de sportivi, care primesc medalii sau cupe, noi, în afară de diplomele cu care venim acasă de la concursuri, nu avem parte de niciun fel de altă recompensă concretă, decât această tabără”.

About Ada Beraru