Hunedorenii plătesc cu 20 la sută mai mult la gaz decât ieşenii

Articolul a fost vizualizat de 1,251 ori

Deşi suntem obişnuiţi să credem că pe teritoriul naţional func­ţionează un principiu egalitar la tarifele pentru utilităţi, situaţia în teren nu este deloc aşa. De exem­plu, Preţurile practicate de furnizorii de gaze în regim reglementat pentru consumatorii casni­ci diferă chiar şi cu 50%, în funcţie de regiunile sau oraşele din ţară. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru toţi cei 42 de furnizori care funcţionează pe piaţa reglementată din România, consumatorii casnici plătesc tari­fe diferenţiate. Gapul tarifar este semnificativ, extremele de preţ fiind cuprinse între 92,29 lei MWh de gaz şi 141,58 lei. Preţul mediu al gazelor plătite de consumatorii casnici, valabil de la 1 iulie 2015, este, la nivelul întregii ţări, de 123 de lei.

Hunedoara, peste media naţională

gaz mai scump Potrivit datelor existente, în judeţul Hunedoara consumatorii casnici plătesc 130,10 lei fără TVA pentru un MWh de gaz furnizat.

Regiunile mai sărace sunt protejate

Cel mai ieftin gaz din România, 92,29 lei/MWh, este consumat de locuitorii din Cotnari, Hârlău şi Cucuteni, din judeţul Iaşi. Aceştia sunt alimentaţi de Gaz Nord – Est, o firmă cu acţionariat mixt între Consiliul Local Hârlău, Consliul local Cotnari şi E.ON. Cel mai scump gaz, 141,58 lei/MWh, este la clienţii Premier Energy, fosta Petrom Distribuţie Gaze, din mai multe localităţi din sudul şi vestul ţării.
Un preţ mic al gazului mai plătesc românii abonaţi la Nord Gaz, care alimentează Rădăuţiul, 99,07 lei/MWh, Intergaz Est, care furnizează gaz în Zimnicea, 107 lei/MWh, Gaz Sud, care alimentează zeci de localităţi din sudul României, 104,55 lei/MWh, şi Congaz, furnizorul Constanţei, cu 108,32 lei pe MWh.

Scump în Vest

De cealaltă parte, preţuri piperate ale gazului plătesc clienţii Gaz Vest din Arad, Bihor, Timiş, Satu-Mare şi Gorj, 134,69 lei/MWh, clienţii Nova Power Gaz din Cluj-Napoca sau clienţii
Instant Construct Company, comuna Roata de Jos, judeţul Giurgiu. De departe cei mai mari furnizori de gaze în regim reglementat din ţară, GDF Suez Energy Romania şi E.ON Energie, practică preţuri de 114,16 lei /MWh, respectiv 130,10 lei MWh.

De unde apar diferenţele de tarif

Diferenţele atât de mari între diverşi furnizori de pe piaţa reglementată sunt explicate de către preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, prin faptul că fiecare firmă are costuri diferite, care, dacă sunt justificate, trebuie recunoscute. Astfel, un furnizor care va livra gaze într-un sat de la munte, cu puţini locuitori, va avea costuri mai mari decât un alt furnizor care livrează gaze către clienţii dintr-un oraş mare de la câmpie.

About Administrator