Hunedoreanul Cosmin Gîrleanu e campion mondial

Articolul a fost vizualizat de 1,318 ori

După o ”secetă” de 10 ani, boxul amator românesc revine în actualitate, prin performanţa la vârf obţinută de juniorul de 16 ani Cosmin Gîrleanu. La sfârşitul săptămânii trecute, acesta a reuşit să devină campion mondial la categoria 46 kg, precedenta ispravă similară aparţinând timişoreanului Flavius Biea, care lua aurul mondial în 2005.

Cosmin GirleanuRezultatul de excepţie al pugilistului român este cu atât mai preţios, cu cât el a fost obţinut în condiţiile în care Federaţia Română de Box nu a mai primit finanţare de la Ministerul Tineretului şi Sportului din această vară, din cauză că forul respectiv are conturile blocate de ANAF. În aceste condiţii, lotul naţional de juniori al României a făcut deplasarea în Rusia, la Sankt Petersburg, prin bunăvoinţa lui Mihai Lauruc, membru în Biroul Federal, vicepreşedintele FRB, care a scos banii din propriul buzunar, pentru a facilita prezenţa boxerilor noştri la aceste Campionate Mon­diale, rezervate juniorilor.

Finală câştigată cu 3-0

Acest titlu mondial ne face pe noi, hunedorenii, şi mai mândri, mai ales că, atât pugilistul, cât şi antrenorul lui, maestrul Ilie Captari, sunt din municipiul de pe Cerna, oraş care în anul 1997 dădea României primul campion mondial la box profesionist, în persoana lui Mihai Leu. Legitimat la CSŞ Hunedoara, ”Cozo”, aşa cum este el alintat, a avut un parcurs de excepţie la actuala competiţie, câştigând la puncte toate cele cinci meciuri pe care le-a avut de susţinut în ringul din Sankt Petersburg. A trecut mai întâi de Murodjon Kosimov (Uzbe­kistan), apoi de indianul Barun Singh Shagolshem. În sferturile de finală a luptat cu ucrainianul Maxim Galinchev, pe care l-a învins cu o decizie în unanimitate, calificându-se în semifinale, unde avea deja asigurat ”bronzul”. În această fază a com­petiţiei, hunedoreanul nostru a avut un adversar deo­sebit de dificil, în persoana kazahului Aibek Dossanov. Bine sfătuit din ”colţ” de către antrenorul Ilie Captari, Gîrlea­nu a reuşit o nouă victorie, doi dintre cei trei arbitri judecători văzându-l învingător. Cu mora­lul crescut şi cu o mare dorinţă de a performa, pugilistul nostru a făcut o finală foarte bună, învingându-l clar la puncte, cu o decizie de 3-0 (29-28; 30-27; 30-27), pe americanul Jesse Rodriguez. Succes de presti­giu pentru Cosmin Gîrleanu care, la cei 16 ani ai săi, se încununează cu titlul de campion mondial de juniori. Elevul lui Ilie Captari confirmă forma şi talentul pe care le are, ţinând cont că, tot în acest an, la Lvov a devenit vicecampion european la aceeaşi categorie. România a mai cucerit şi o a doua medalie la acest ”mondial”, prin prahoveanul Alberto Biro care, la categoria 75 de kilograme, a pierdut în semifinale, asigurându-şi astfel, ”bronzul”.

About Ion Bădin