Fotbal – analiză FC Hunedoara (III): Speranţa moare ultima

Articolul a fost vizualizat de 1,527 ori

În ultimele două apariţii, am analizat condiţiile în care FC Hunedoara, echipa ce se dovedeşte a fi o palidă urmă a vechiului “Corvinul”, a debutat în noul sezon, parcursul din tur şi instalarea unui technician adevărat în locul arogantului Eric Lincar. În acest număr vă invităm să parcurgeţi ultima etapă a analizei noastre.

Cu doar un punct din nouă posibile în ultimele trei runde, FC Hunedoara nu avea decât o singură variantă în faţa reşiţenilor de la Şcolar; aceea a victoriei, pentru a nu compromite acest tur de campionat.

Final de tur în forţă

Meciul se anunţa a fi unul dificil, mai ales că înfrângerea nedreaptă de la Caransebeş lăsase ceva “urme”. Mijlocaşul Todea, poate cel mai bun fotbalist al “alb-albaştrilor”, a rămas în tribune pentru o etapă, iar antrenorul Aurel Şunda a trebuit, la rândul său, să asiste la meci de undeva din spatele porţii, fiind suspendat două etape, pentru apelativul de “nesimţit” pe care îl adresase “centralului” Costreie, cel care le băgase în buzunar “gugulanilor” trei puncte.

Gazdele au început ezitant, dând posibilitatea oaspeţilor să puncteze la impresia artistică. În minutul 7, jucătorul de culoare Abiodun a făcut ce a vrut cu flancul stâng al defensivei şi, de la 12 metri, a trimis pe lângă vinclul porţii. Replica elevilor lui Şunda a venit în minutul următor, când P. Păcurar a preluat pe piept în interiorul careului, Coca l-a tras discret de tricou, dar nu atât cât să nu fie observat de arbitrul Nicolae Croitoru, care a arătat ferm punctul cu var. Lovitura de penalitate a fost transformată cu siguranţă de Şandru, golul dând “aripi” hunedorenilor, care îşi vor mări avantajul în minutul 13. A fost tot o fază fixă, o lovitură liberă de la 35 de metri executată înalt în careu, defensiva bănăţeană a făcut greşit pasul la offsaid şi, rămas nemarcat, fundaşul central Cuciula a înscris primul său gol pentru Hunedoara, cu o lovitură de cap din şase metri. Meciul are ritm şi acest lucru s-a datorat în principal “veteranului” Şandor care, la cei 35 de ani ai săi, a dat dovadă de o vitalitate ieşită din comun, alergând ca în tinereţe, pe postul de vârf retras pe partea stângă, post care i se potriveşte mult mai bine decât cel de fundaş de bandă. Totul părea că merge ca uns, dar a venit minutul 36, când axul central Cuciula – Nicolau (foarte exacţi în rest) a tratat superficial faza, dându-i posibilitatea lui Ionaş să pătrundă perpendicular în careu, să îl dribleze şi pe A. Ilie şi să relanseze jocul.

Cel de-al doilea mitan a fost început în forţă de gazde, care au reuşit să aducă o diferenţă de două goluri, după doar patru minute. A fost o fază care a curs “şnur”, începută de Păcurar, Şandor a recentrat în careu, Creţu a sărit fals la cap, balonul a ajuns pe partea opusă, de unde Ovidiu Popesc a şutat cu exteriorul în colţul opus, de la 14 metri, mingea lovind, înainte de a intra în plasa porţii, stâlpul din dreapta lui Haidău. Acest 3-1 i-a descătuşat pe băieţii lui Şunda, care şi-au dat drumul la joc, iar Şandor a ieşit din nou la “rampă”. În minutul 56, atacantul lui FC Hunedoara a făcut o cursă de 40 de metri, a centrat perfect pentru Păcurar, care, în locul unui şut direct, a preferat un dribling în plus, trimiţând apoi în “blocaj”. Peste alte 20 de minute, Trăşcan l-a lansat din nou pe omniprezentul Şandor, care a pătruns pe stânga, paralel cu linia de fund, dar balonul s-a scurs prin faţa porţii. Finalul l-a arătat pe fundaşul Kelemen că are tărie şi precizie în şut, cele două lovituri de la mare distanţă fiind scoase cu multă dificultate de portarul de rezervă Giurcanu.

Meci de şase puncte

Ultima etapă a turului a fost una decisivă pentru ce va urma în primăvară. FC Hunedoara s-a deplasat la Beiuş, unde urma să întâlnească liderul la zi, Bihorul din localitate. În eventualitatea unui eşec, bihorenii s-ar fi distanţat la 11 puncte, practic foarte greu de recuperat în cele 15 meciuri din retur. Un succes al “alb-albaştrilor” ar fi redus diferenţa la doar cinci “lungimi”, ceea ce însemna cu totul altceva. Era aşa cum anticipam, o partidă de “totul sau nimic” pentru elevii profesorului Şunda (obligat din nou să stea în tribune, ispăşindu-şi astfel cea de-a doua şi ultima etapă de suspendare), care au evoluat cu o mare determinare, cu o voinţă extraordinră, o echipă care nu şi-a pierdut nicio clipă “busola”, chiar dacă pe alocuri a fost dominată categoric, care a crezut în şansa ei şi care a arătat că păstreză şanse reale la promovare în liga secundă.

Revenind la acest meci să spunem că Aurel Şunda a fost nevoit să modifice aşezarea în teren în lipsa fundaşului de “bandă” dreapta Creţu (suspendat pentru 4 cartonaşe galbene), mizând pe un 3-5-2 destul de elastic, în care P. Păcurar şi Trăşcan au coborât ori de câte ori a fost nevoie pe flancurile laterale, în ajutorul defensivei. Tot atât de adevărat este că FC Hunedoara a evoluat fără un vârf de meserie, Şandor şi Todea fiind jucători de linia a doua. Partida a început echilibrat, dar în minutul 12 au dat “lovitura” care s-a dovedit a fi una decisivă. Tehnicul Lucian Todea a prins un “lob” de zile mari de la 25 de metri, portarul Odobasianu era uşor ieşit dintre buturi, balonul a luat o traiectorie curioasă şi a căzut direct sub transversală, în plasa porţii. Acest gol nu le-a picat bine gazdelor, care chiar dacă au avut posesie, nu au găsit “breşe” spre poarta lui Ilie, cuplul de fundaşi Cuciula – Nicolau evoluând fără greşeală. În minutul 21, autorul golului de “aur”, Todea, a trimis puţin pe lângă din lovitură liberă de la 30 de metri. Beiuşenii au avut primul şut pe spaţiul porţii abia în minutul 40, când Silaghi a profitat de neînţelegerea dintre Kelemen şi Trăşcan, dar Ilie a fost la post.

Al doilea mitan a început cu o formaţie bihoreană decisă să schimbe soarta partidei, care s-a aruncat peste adversar cu întreg efectivul, obligându-i pe hunedoreni să se “cantoneze” într-o apărare aproape continuă, dar una lucidă, nu disperată. Elevii lui Adrian Anca au fost aproape de a restabili egalitatea în minutul 47, când Vanca a reluat puternic cu capul din trei metri la vinclu, dar Ilie a intervenit fenomenal. Todea a reuşit să întrerupă “cursul” în minutul 56, când a trimis, tot dintr-o lovitură liberă de la 35 de metri, în braţele portarului. Gazdele au fost din nou foarte aproape de golul egalizator în minutul 80, când, la un corner de pe partea dreaptă, Vancu a avut o excecuţie de mare efect, ”foarfecă” pe spate din 10 metri, dar acelaşi Ilie a scos ca la hochei, respingând cu picioarele. Gazdele au atacat în disperare de cauză, neglijând apărarea, astfel că, în minutul 83, Cuciula a recuperat din propria jumătate de teren, a plecat cu balonul la picior, dar a fost faultat din spate. Hunedorenii au rezistat cu stoicism pe final, respingând tot din faţa porţii, şi vor fi chiar foarte aproape de 2-0 în al şaselea minut al prelungirilor când, la un contraatac 5 contra 1, nu vor reuşi să înscrie. A fost un succes al “grupului”, unul extrem de important, care îi păstrează pe cei de la FC Hunedoara în lupta pentru promovare, cu şanse reale.

Pregătiri reluate

Luni, la orele 15, profesorul Aurel Şunda a sunat adunarea. Lotul va fi completat cu câţiva jucători de valoare pentru a se putea ataca returul cu un lot competitiv, astfel ca, la finalul competiţiei, FC Hunedoara să-şi îndeplinească obiectivul propus. Despre tot ce se va întâmpla la club în perioada precompetiţională vă vom ţine la curent, inclusiv cu ce se va întâmpla în cantonamentul de la Băile – Herculane.

Rezultatele din tur:

1-1 cu ACS Recaş (acasă) – marcator Todea
1-0 cu FC Timjişoara II (deplasare) – Moroşan
2-1 cu Gloria Arad (A) – Negru,Creţu
0-1 cu Milenium Giarmata (D)
2-1 cu Tudor Vladimirescu (D) – Nicolau,Bilia
0-1 cu CFR Timişoara (A)
2-1 cu Gloria Reşiţa (D) – Bilia, Şandru
0-0 cu Naţional Sebiş (A)
0-0 cu Valea lui Mihai (D)
5-0 cu Flacăra Făget (A) – Păcurar, Şandru, Todea 2, Tache – autogol
0-2 cu Jiul Petroşani (D)
1-1 cu Mama Mia Becicherecu Mic – Şandor
0-1 cu Autocatania Caransebeş (D)
3-1 cu Şcolar Reşiţa (A)- Şandru, Creţu, O. Popesc
1-0 cu Bihorul Beiuş (D)- Todea

Bilanţ sub comanda lui Erik Lincar
6 3 1 2 6-5 10 p
Bilanţ sub conducerea lui Aurel Şunda
9 4 3 2 12-6 15 p

Lot tur: Willian, Popescu, Ilie, Băeşu – portari; Cuciula, Nicolau, Negru, Şandor, Kelemen, Şandru, Ov. Popesc, Dimcea, Samoilă, Creţu, Trăşcan, P. Păcurar, Todea, Moroşan, Magdaş, Muntean, Benea, Tiric, Bilia, Pulhac, Filaret, Floruţ, Petrescu, Bej, Ardelean – jucători de câmp.
Antrenori: Erik Lincar – până în etapa a şasea
Aurel Şunda – din etapa a şaptea şi până în prezent.

About Ion Bădin