PNL promovează legea prevenţiei în sănătate. OFL Hunedoara oferă ecografii mamare gratuite până la finele acestui an

Articolul a fost vizualizat de 1,343 ori

1 octombrie nu este nu­mai “Ziua internaţională a persoanelor vârstnice”, ci şi “Ziua internaţională a luptei împotriva cancerului la sân”. Cu această ocazie, PNL Hunedoara anunţă două evenimente importante: promovarea spre dezbatere în Parlament a unui proiect de lege privind prevenţia în domeniul sănătăţii şi, la nivel judeţean, o campanie de ecografii mamare gratuite, care se va derula cel puţin trei luni.

Simbol impotriva cancerului la san“Dincolo de politică şi de tot ce implică politica, de la confruntări, negări sau promovări, PNL este preocupat şi de lucruri fundamentale care ţin de viaţa cetăţenilor. De exemplu, pe 1 octombrie, «Ziua internaţională a luptei împotriva cancerului la sân», PNL depune în Parlament un proiect de lege privind prevenţia în domeniul sănătăţii. Organizaţia Femeilor Liberale este «laboratorul» în care s-a conceput această lege. Desigur, proiectul este perfectibil, el fiind şi la dispoziţia publicului pe site-urile de specialitate, însă se bazează pe o idee clară, dovedită de experienţa altor sisteme de sănătate, mult mai performante decât cel românesc: un singur procent cheltuit pentru prevenţie înseamnă şase procente economisite în domeniul curativ. În general, sunt vizate bolile cronice care pot fi prevenite”, declară deputatul PNL de Hunedoara, Carmen Hărău.

Controale medicale obligatorii

Unul dintre elementele importante ale proiectului legislativ al liberalilor care vizează prevenţia în sănătate este obligativitatea efectuării anuale a unui control medical complet, suportat financiar din bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, pentru fiecare individ. “Personal, m-am ocupat, în alcătuirea acestui proiect de lege, de pro­blematica de finanţare, deoare­ce chestiunile de metodologie medicală nu fac parte din aria mea de competenţe. La PNL nu avem obiceiul să pretindem că ne pricepem toţi la toate şi, de fapt, nimeni la nimic. În pregătirea unei iniţiative legislative, fiecare se ocupă de o anumită problemă, pentru care are experienţă”, precizează deputatul Carmen Hărău.

Moment simbolic şi ajutor concret

Doamnele şi domnişoarele din tot judeţul sunt aşteptate în această seară la Casa de Cultură din Hunedoara, unde Organizaţia Judeţeană a Femeilor Liberale organizează o serie de manifestări dedicate “Zilei internaţionale de luptă împotriva cancerului la sân”. Casa de Cultură va fi luminată în roz (culoarea – simbol a campaniei mondiale împotriva cancerului la sân), iar doamne şi domnişoare vor primi câte un cupon pentru câte o investigaţie imagistică de mare precizie la sân, efectuată de către “H Medical Clinic”, din oraş. Ecografiile mamare se vor efectua GRATUIT, pe bază de programare, în fiecare zi de luni. Campania durează până pe 31 decembrie, însă, în cazul în care numărul cererilor va fi mai mare decât cel estimat, demersul se va prelungi până când vor fi satisfăcute toate solicitările, după cum precizează organizatorii.
Anual, 700.000 de femei mor din cauza cancerului la sân. În România, din 10.000 de femei diagnosticate cu această maladie, 8.000 ajung la medic prea târziu. Cancerul la sân poate fi tratat cu 98 la sută şanse de reuşită, dacă este depistat într-un stadiu inci­pient.

Carmen Hărău: “Sănătatea este cel mai de preţ cadou pe care-l putem oferi familiilor noastre”

CARMEN HARAU“Pe baza analizelor făcute asupra celor mai performante sisteme publice de sănătate din lume, am ajuns la concluzia clară că prevenţia nu înseamnă deloc o cheltuială, ci o economie, din punct de vedere strict financiar. Mult mai important este însă faptul că, prin prevenţie, sufe­rinţa oamenilor este înlăturată, iar traumele familiilor care trebuie să susţină afectiv şi material vindecarea unui bolnav sunt mult atenuate. Am mai constatat însă, încă o dată, cât de bolnav este sistemul medical românesc. Din cauza acestui sistem, riscăm să devenim o naţiune din ce în ce mai bolnavă. Proiectul nostru le­gislativ privind prevenţia în sănătate este menit să aibă două efecte majore: să fie un prim pas de însănătoşire a sistemului medical românesc şi să contribuie la atenua­rea efectelor carenţelor educaţionale înregistrate în rândul unei părţi din populaţie când vine vorba de conduita preventivă în ce priveşte sănătatea fiecărui individ.
Sănătatea este, fără nicio îndoială, cel mai de preţ cadou pe care-l putem oferi familiilor noastre şi celor dragi”.

About Ciprian Iancu