Săptămâna economică Nr. 666

Articolul a fost vizualizat de 946 ori

FGA A PRELUAT DAUNELE ASTRA.

Din data de 1 octombrie 2015, Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a încheiat, conform prevederilor legale, procesul de transfer al dosarelor de daună, al contractelor de asigurare şi a bazelor de date de la Socie­tatea de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. Astfel, FGA a preluat 57.000 de dosare de daună, dar şi cele 1,8 milioane de poliţe de asigurare emise de Astra Asigurări.

SALARII.

Salariile din sectorul privat au crescut în medie cu 4,1% în 2015, nivelul similar cu cel de anul trecut, potrivit unui studiu PwC. De cea mai mare creştere salarială în 2015 au avut parte sectoarele farmaceutic şi bunuri de larg consum (4,5% fiecare). Sub media pieţei au fost sectoarele bancar (2%) şi retail (3,7%). Pe categorii de angajaţi, cele mai importante majorări salariale au fost la nivelul muncitorilor (4,2%) şi al personalului ope­raţional (4,3%), în vreme ce lefurile managementului de top au crescut într-un ritm mai redus (3,9%).

CONTRIBUŢIA LA SĂNĂTATE.

Este obligatorie şi pentru persoanele care nu au venit. Prin urmare, trebuie să achite contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, iar persoanele care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile celor pentru care plata se suportă din alte surse, au obli­gaţia să se asigure şi să plătească CASS. Totodată, legea sănătăţii prevede că persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate să achite CASS calculată la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii. Aşadar, pentru persoanele care nu au venit, CASS se calculează prin aplicarea cotei de 5,5% asupra salariului minim brut lunar pe ţară care este, acum, de 1.050 lei şi va ajunge la 1.200 lei, de la 1 ianuarie anul viitor.

NOROC BUN.

Loteria Română a acordat, în primele nouă luni ale acestui an, 4,36 de milioane de premii în va­loare totală de peste 108,31 milioane de euro, se arată într-un comunicat al Loteriei.

About Administrator