Primul proiect de land-art din Ţara Haţegului

Articolul a fost vizualizat de 1,055 ori

Valea Dinozaurilor din Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, consi­derată una dintre cele mai frumoase şapte poteci tematice din România, îi invită pe turişti la o călătorie fascinantă pe urmele dinozaurilor pitici. Este, de altfel, şi primul proiect de land-art (arta transformării mediului şi a reliefului) din Ţara Haţegului. 

Noua atracţie pentru turiştii care vizitează Ţara Haţegului este simpaticul dinozaur Petrică, „născut” din mâinile copiilor haţegani

Noua atracţie pentru turiştii care vizitează
Ţara Haţegului este simpaticul dinozaur Petrică,
„născut” din mâinile copiilor haţegani

Pe parcursul celor 8 km de traseu, între localităţile Sânpetru, Ohaba Sibişel şi Nucşoara, vizitatorii au parte de o mulţime de surprize. Punctul de început al călătoriei este Casa Tradiţiilor, unde pot afla povestea comunităţii din Sântămăria Orlea şi a locurilor unde s-au descoperit primele fosile de dinozauri. În imediata apropiere, Casa Dinozaurilor Pitici îi introduce în lumea dinozaurilor unici la nivel mondial datorită dimensiunilor lor, dar şi a paleontologiei (domeniul care se ocupă cu studiul acestora), iar apoi pot descoperi biserica din Sânpetru, unul dintre cele mai vechi monumente de zid. Dar până să ajungă să îi cunoască pe cei mai mici dinozauri din lume, “la Groapă”, pe Valea Sibişelului, vizitatorii sunt întâmpinaţi de prietenosul balaur Petrică. Aici pot renunţa la maşină, se pot odihni în spaţiul de relaxare, iar cei mici pot să tragă o porţie zdravănă de joacă împreună cu simpaticul balaur. Traseul merge mai departe spre punctul numit “la Scoabă”. Un lac din pietre albastre creează atmosfera din vremea dinozaurilor când, pe aceste locuri, era o insulă tropicală înconjurată de apele Mării Thetys, iar crocodili şi ţestoase se bălăceau în voie. Odată trecut lacul, turiştii pot lua loc în amfiteatrul în aer liber, pot ascul­ta concertul naturii şi pot face cunoştinţă cu locurile şi creaturile care populau aceste ţinuturi acum mai bine de 70 de milioane de ani, prin intermediul panourilor informative.

Câmpuri cu granit şi arhitectură tradiţională

După întâlnirea cu locurile de baştină ale dinozaurilor pitici, turistul îşi poate continua traseul pe jos sau cu bicicleta pentru a se bucura de frumuseţea câmpurilor cu granit, a peisajelor, a arhitecturii tradiţionale locale, din satele Ohaba şi Sibişel. Traseul continuă spre Nucşoara – la Centrul de vizitare al Parcului Naţional Retezat, Mălăieşti, unde pot vizita Cetatea de la Mălăieşti şi pot admira fluturii, dar şi florile din Fâneţele cu narcise. Cine ajunge până la Peştera poate descoperi un adevărat complex al tehnicii populare compus din o moară, o vâltoare şi un cuptor de var. Proiectul „Poteca tematică Valea Dinozaurilor” a fost derulat pe parcursul verii de către Asociaţia Geomedia, împreună cu voluntarii pentru Geoparc. „Mi-a plăcut foarte mult acest proiect și mă bucur că am putut lua parte la el, deoarece m-a ajutat să îmi cunosc mai bine locurile în care am copilărit. Cred că prin amenajarea traseului îi ajutăm și pe turiști să descopere frumuseţea acestei Văi a Dinozaurilor”, spune Andreea Cioană, voluntar Geomedia.

ONG-uri pentru Valea Dinozaurilor

Acest proiect se alătură altor două proiecte majore – “Livada senzorială” şi “Grădina aromată a timpului”, care au dus la crearea de noi puncte şi trasee de vizitare pe teritoriul Geoparcului, dar şi la dezvol­tarea de activităţi educaţionale şi de formare pentru integrarea potecii în activităţile comunităţii locale şi ale Reţelei EduGeo­parc. Toate acestea prin intermediul atelierelor şi sesiunilor de formare adresate elevilor, membrilor Asociaţiei Femeilor din Sântămăria Orlea şi promotorilor de turism din zonă. Proiectul a fost realizat graţie unei finanţări din partea Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România, dar şi parteneriatului dintre Asociaţia Geomedia şi Unitatea de Administrare a Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, Asociaţia Femeilor din Sântămăria Orlea, Primăria comunei Sântămăria Orlea şi Şcoala Gimnazială Sântămăria Orlea. Asociaţia Geomedia este o asociaţie înfiinţată în 2012, care derulează programe educaţionale în natură, organizează cursuri de formare, evenimente culturale, face management de arii protejate şi derulează proiecte de conservare a patrimoniului na­tural şi cultural. Grupurile ţintă sunt elevii, studenţii, cadrele didactice, comunităţile locale, specialişti în educaţie şi conservarea naturii. Principalele sale realizări sunt: clubul de copii Colibris, amenajarea unor expoziţii şi spaţii de interpretare a patrimoniului natural şi cultural (Sânpetru, Haţeg, General Berthelot, Bucureşti şi Buzău), organizarea de acti­vităţi educaţionale în natură pentru copii, editarea unor publicaţii educaţionale şi de interpretare (ghiduri şi suporturi de curs), activităţi de explorare pentru 300 de copii, campanii sociale pentru câteva sute de copii (din judeţele Ialomiţa, Ilfov, Giurgiu, dar şi Hunedoara).

About Ada Beraru