Călanul are staţie de epurare modernă

Articolul a fost vizualizat de 1,508 ori

Societatea Apa Prod SA a încheiat procesul de construire a staţiilor de epurare de pe raza aglomerărilor urbane pe care le acoperă, inaugurând ieri un asemenea obiectiv la Călan. Investiţia, în valoare de 8,7 milioane de lei fără TVA, se încadrează într-un proiect mult mai mare, de 580 de milioane cu tot cu TVA, finanţat în mare parte din bani europeni, proiect ce vizează aducerea reţelelor de apă şi canalizare la standarde europene în cea mai mare parte a judeţului.

Staţia de epurare de la Călan va curăţa apa uzată din canalizarea oraşului şi abia apoi o va deversa în Strei

Staţia de epurare de la Călan va curăţa apa uzată din canalizarea oraşului şi abia apoi o va deversa în Strei

Staţia de epurare inaugurată ieri la Călan are două trepte de “prelucrare” a apelor uzate: tratare mecanică şi tratare biologică. La acestea se adaugă şi o etapă de tratare a nămolului rezultat din procesul de epurare a apei. Din cauza cantităţilor mai mici de nămol care se produc aici, nu s-a mai prevăzut în proiect şi o instalaţie de producere a biogazului, cum s-a procedat în cazul staţii­lor de epurare construite pentru Deva şi Hunedoara, însă inginerii Apa Prod spun că asemenea dotări se vor putea adăuga ulterior, dacă va fi cazul. Totuşi, obiectivul de la Călan reprezintă “o adevărată bijuterie tehnică”, după cum spune directorul societăţii a­mintite, Victor Arion.

“Transparenţă totală”

“Am semnat contractul de finanţare pentru noul proiect abia în 2013, când alţi operatori ajunseseră la această fază în 2010 – 2011. Acum, noi avem un progres fizic al lucrărilor, per ansamblul proiectului, de 83 la sută, cu mult înaintea celor care au semnat contracte de finanţare mai devreme decât noi. Acest fapt nu poate decât să ne bucure şi să ne dea încredere că vom reuşi să avem finanţări europene şi pe următoarea sesiune, până-n 2020. Până la 1 ianuarie 2016, fiecare localitate cu o populaţie mai mare de 10.000 de locuitori trebuie să aibă staţie de epurare. Pe raza noastră de operare, această obligaţie este îndeplinită şi nu riscăm să plătim amenzi de la 2.165 la 130.000 de euro pe zi, până la conformare. Până în 2020 va trebui să avem reţele de apă şi canalizare în toate localităţile cu populaţie între 2.000 şi 10.000 de locuitori. Sper şi cred că vom reuşi acest lucru. Avem o echipă de tineri cărora trebuie să le mulţumim. Mă refer la colectivul din cadrul Apa Prod care, în ultimii nouă ani, a reuşit să aducă în acest judeţ 300 de milioane de euro, proiecte europene. Pe ultimul proiect, în valoare de 106 mi­lioane de euro, implementat în doar doi ani, nu avem niciun leu penalitate şi niciun euro corecţie. În plus, absolut toate achiziţiile s-au făcut în format electronic, deci în cel mai transparent mod posibil. Chiar am fost sunaţi de la Cabinetul primului ministru şi rugaţi să-i învăţăm şi pe alţii cum să procedeze. Ştiu că unora nu le convine să audă aceste lucruri, dar acesta este purul adevăr: totul s-a derulat cu o transpa­renţă totală”, adaugă directorul Apa Prod.

Un primar mulţumit

Staţia de epurare a apei de la Călan a fost construită de asocierea ADIS Baia Mare – TISOTI Oradea, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în martie 2014. Primăria Călan a reuşit ca, într-un timp record, să obţină toate cele 22 de aprobări şi avize necesare proiectului, lucru mai rar întâlnit la asemenea iniţiative, în judeţ, iar lucrarea efectivă a început pe 1 septembrie 2014 şi a fost gata pe 4 iulie 2015, până în octombrie derulându-se perioa­da de notificare a defectelor şi de efectuare a probelor. Primarul oraşului Călan, Adrian Iovănesc, se declară extrem de mulţumit de investiţia finalizată la marginea localităţii: “Această staţie de epurare ne face mai buni prieteni cu natura. Sunt mulţumit şi că, tot datorită proiectului Apa Prod, oraşul Călan beneficiază de o reţea de apă şi canalizare nouă, lucrările fiind, şi pe acest obiectiv, într-o fază foarte avansată. Suntem mândri că şi noi, Consiliul Local Călan şi Primăria, suntem acţionari într-o firmă atât de bună. Staţia inaugurată aici am mai văzut-o undeva în Italia, însă când am văzut-o pe cea făcută pentru noi m-am crucit că s-a reuşit să se facă atât de bine”.

About Ciprian Iancu