Un copil este abuzat în fiecare zi

Articolul a fost vizualizat de 1,338 ori

Sute de hunedoreni apelează în fiecare an numărul gratuit de telefon 0800.110.203, pentru a semnala neglijenţă, abuzuri şi maltratare asupra copiilor din judeţul Hunedoara. Mai bine de jumătate dintre aceste cazuri se confirmă, iar numărul denunţurilor este în creştere. Din nefericire, statisticile arată că, în judeţul Hunedoara, un copil este abuzat aproape în fiecare zi.

Copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate sunt una dintre cele mai vulnerabile categorii: nesupravegheaţi, ei pot ajunge cu uşurinţă pe mâna abuzatorilor

Copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate sunt una dintre cele mai vulnerabile categorii: nesupravegheaţi, ei pot ajunge cu uşurinţă pe mâna abuzatorilor

În 2013 hunedorenii au făcut la Tel Verde 0800.110.203 şi 0254.983 peste 390 de sesizări, dintre care confirmate, peste 220. Din totalul cazurilor confirmate sunt situaţii unde s-a dispus măsură de protecţie la rude, la asistenţi maternali, în centre şi în ONG, iar pentru peste 80 de copii s-a oferit consiliere şi sprijin în localităţile lor de domiciliu. În 2014 numărul sesizărilor a scăzut la 370, dintre care confirmate au fost puţin peste 200. În acest an, până la începutul lunii octombrie, au fost înregistrate deja peste 370 de sesizări, dintre care peste 250 au fost confirmate. Anul acesta s-au înregistrat 210 cazuri de neglijare, în comparaţie cu numai aproximativ 130 anul trecut, în schimb a scăzut numărul cazurilor de abuz emoţional de la peste 50, la mai puţin de 20. Numărul cazurilor de abuz fizic înregistrate a crescut, de la 12, la 19, iar numărul cazurilor de abuz sexual asupra copiilor rămâne oarecum constant: opt-nouă cazuri anunţate autorităţilor în fiecare an. Hunedorenii care au cunoştinţă despre cazuri de abuz, violenţă sau maltratare a copiilor sunt încurajaţi de autorităţi să sune la numărul 0800.110.203, să anunţe situa­ţiile respective şi să ofere detalii despre acestea. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara (DGASPC) adaugă că, în cazul în care denuţătorul doreşte să rămână anonim, respon­sabilul de la centrala telefonică va păstra anonimatul, interesul fiind axat pe informaţiile furnizate şi potenţialul acestora şi nu pe sursa lor.

Generaţia cu părinţi “afară”

Referitor la cazurile de cerşetorie, primăriile din judeţ au raportat Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara că au în evidenţa lor cu „plan de servicii” şi acordarea prestaţiilor sociale pentru prevenirea separării de familie şi expunerea la forme de violenţă 35 de copii. Trei dintre copiii găsiţi la cerşit provin din alte judeţe. După ce mai mulţi copii s-au sinucis, au intrat în depresie sau au abandonat şcoala, din cauza lipsei afecţiunii sau a supravegherii din partea părinţilor plecaţi la muncă în străinătate, primăriile au fost obligate prin lege să monitori­zeze minorii lăsaţi în grija rudelor. Unul dintre cazurile tragice care a dus la demararea monitorizării minorilor de către asisten­ţii sociali a fost cel al lui Sebastian, un adolescent de 13 ani, din Uricani, care s-a spânzurat, după ce mama sa a plecat la muncă în Germania. Copilul fusese lăsat în grija tatălui. Părinţii care pleacă pentru a munci peste graniţe şi îşi lasă copiii în grija familiei extinse au fost, de atunci, obligaţi de lege să anunţe Serviciul de A­sistenţă Socială din cadrul primăriei de domiciliu. Ulterior, acest Serviciu trebuie să informeze DGASPC.

Telefonul copiilor singuri acasă

În tot judeţul, în ultimii ani aproximativ 3.000 de copii, dintr-un total de 80.000 la nivel naţional, cresc cu unul sau ambii părinţi aflaţi la muncă în străinătate, iar majoritatea copiilor se află în îngrijirea rudelor de până la gradul patru. Organizaţia Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu Mi­nisterul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, a lansat, săptămâna aceasta, linia telefonică Help-Line 0800.070.040, precum şi platforma web www.copiisinguriacasa.ro, care au ca scop oferirea de informaţii şi consiliere gratuită pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, dar şi pentru persoanele în grija cărora aceştia au fost lăsaţi, pe perioada absen­ţei din ţară a părinţilor. În cadrul aceluiaşi proiect va fi derulată şi o campanie de informare destinată părinţilor: obliga­ţiile ce revin acestora înainte de plecarea în străinătate, adică notificarea prealabilă obligatorie a autorităţilor locale şi desemnarea unui reprezentant legal al copilului. Campania atrage atenţia, totodată, în legătură cu riscurile asupra copiilor pe care le implică lăsarea lor în grija altor persoane.

About Ada Beraru