Numărul bolnavilor de HIV-SIDA creşte îngrijorător

Articolul a fost vizualizat de 1,715 ori

În ciuda măsurilor de prevenţie şi a nenumăratelor campanii de conştientizare desfă­şurate de Direcţia de Sănătate Publică, numărul hunedorenilor infectaţi cu HIV sau bolnavi de SIDA a crescut anul acesta, în comparaţie cu anii anteriori. Majoritatea bolnavi­lor provin din Deva, Hunedoara, dar în topul acestui nefericit clasament se află municipiul Petroşani. 

Testul HIV este gratuit şi se poate face în Deva, în laboratorul de la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara

Testul HIV este gratuit şi se poate face în Deva, în laboratorul de la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara

Numărul bolnavilor hunedoreni a crescut de la 264 la 276, în ultimii patru ani, potrivit reprezentantei Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, medicul Cecilia Birău. În Hunedoara, anul acesta sunt înregistraţi 20 de bolnavi, în Deva 48, iar în Petroşani peste 200! Este vorba cu precădere despre adolescenţi care s-au născut în perioada 1987 – 1991 şi care au început să devină activi sexual în ultimii ani. Autorităţile nu au putut să ofere până în prezent un răspuns oficial referitor la modul în care au fost infectaţi aceşti copii, însă există cel puţin două ipoteze: fie copiii respectivi s-au îmbolnăvit în urma unor transfuzii cu sânge infectat sau intervenţii medicale cu instrumente nesterile, fie aceştia au fost infectaţi intenţionat. În ţară mai există două astfel de “focare” cu infecţii masive HIV-SIDA, în Giurgiu şi la Iaşi. Potrivit medicului Cecilia Birău, în total, în România sunt înregistra­te peste 13.200 de persoane infectate cu virusul HIV sau bolnave de SIDA, în timp ce în întreaga lume aproape 37 de milioane de persoane sunt afectate de această maladie. Conform Raportului Naţional al Departamentului pentru Monitorizarea şi Eva­luarea HIV/SIDA din România al Institutului de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”, în ultimii 30 de ani aproape 21.000 de români au fost infectaţi cu HIV, iar aproape 7.000 au murit!

Boala vine din neglijenţă şi nepăsare

Cauzele pentru care numărul bolnavilor este în creştere sunt folosirea acelor infectate (mai ales în cazul consumatorilor de droguri), dar şi faptul că micuţii infectaţi cu HIV la începutul anilor ’90 sunt acum adulţi, cu o viaţă sexuală activă. Tocmai de aceea doctoriţa Cecilia Birău rea­minteşte bolnavilor de SIDA şi persoanelor infectate cu HIV că, pe lângă drepturile lor, ca pacienţi, aceşatia au şi obligaţia de a-şi proteja semenii de infectarea cu temutul virus. Medicii hunedoreni spun că în primele trei, până la şase săptămâni, în infecţia HIV primară pot să apară simptome precum febră, asociată cu dureri de cap, o stare generală de slăbiciune, ganglioni măriţi, transpiraţii nocturne, diaree, infecţii cutanate, dureri musculare, dar şi apariţia de iritaţii şi ulceraţii bucale sau genitale. Ulterior, urmează o perioadă asimptomatică, iar aceasta poate ajunge chiar până la 10 ani. În cea de-a treia fază se ajunge la oboseală cro­ni­că, transpiraţii nocturne, dificultăţi la concentrare, tuse usca­tă, respiraţie dificilă şi chiar dureri la înghiţit. Hunedorenii care intenţionează să îşi facă testul HIV trebuie să ştie că la Centrul de Consiliere şi Testare, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, vor beneficia de consiliere înaintea investigaţiei, iar dacă rezultatul se dovedeşte a fi pozitiv, aceştia pot continua şedinţele. Cadrele medicale adaugă că teste similare, însă de o mai mică acurateţe, se găsesc şi în farmacii. Acestea sunt de evitat, însă, pentru că farmaciştii nu oferă şi consilierea psihologică necesară, care pregăteşte persoana în cauză pentru un eventual rezultat nedorit, iar lipsa preciziei testelor poate indica rezultate eronate care, la rândul lor, pot duce la gesturi disperate. Testul este gratuit şi confidenţial.

Ce (mai) ştim despre SIDA

Sindromul Imunodeficienţei Umane (SIDA) este declanşat de virusul imunodeficienţei umane (virusul HIV), însă persoanele purtătoare ale virusului nu sunt, neapărat, bolnave de SIDA. HIV este un retrovirus din familia Lentovirinae, cu perioadă lungă de latenţă, dar care duce la infecţii oportuniste, malignizări şi, uneori, deces. De fapt, virusul HIV denumeşte două virusuri înrudite: HIV 1 şi HIV 2. Virusul HIV, însă, dete­rio­rează sistemul imunitar al persoanei pur­tă­toare şi slăbeşte capacitatea bolnavului de a lupta împotriva bolilor şi a infecţiilor. Tocmai de aceea bolnavii de SIDA se află în risc mai mare de îmbolnăvire, fiind atacaţi de infecţii şi ameninţaţi de cancer. Calea principală de transmitere este prin contact sexual cu o persoană infectată, prin transfuzie de sânge con­taminat sau transplant de organe, prin folosirea în comun a acelor contaminate sau a unor obiecte ascuţite (forfecuţe de manichiură, ace de acupunctură, ace pentru tatuat şi altele), în urma unor accidente profesionale care presupun înţeparea sau tăierea cu obiecte contaminate, sau de la mamă la copilul ei, în timpul sarcinii, naşterii şi alăptării. HIV nu se transmite prin urină, fecale, secreţii nazale, salivă, lacrimi, tuse, strănut, folosirea în comun a jucăriilor, tacâmurilor, veselei, a rechizitelor, prin strângeri de mână sau prin folosirea aceleiaşi toalete, prin hrană sau prin apă. Prevenirea infectării cu HIV se face prin folosirea prezervativelor, utilizarea de echipamente sterile, dar şi prin circumcizia mascu­lină. De asemenea, este bine de ştiut de către persoanele deja infectate că există o tera­pie antiretrovirală care poate fi administrată după expunere.

Două vindecări „miraculoase”

O vindecare spontană aparentă a fost înregistrată în cazul a doi bărbaţi infectaţi cu HIV, virusul care declanşează SIDA. Acest fenomen neaşteptat s-ar datora integrării retrovirusului – degradat şi neutralizat – în ADN-ul celor doi pacienţi, potrivit unui studiu publicat anul trecut. Cei doi pacienţi au fost infectaţi cu HIV fără să fie însă niciodată bolnavi de SIDA şi niciunul dintre cei doi pacienţi nu a urmat un tratament contra SIDA. Analiza, realizată cu ajutorul tehnologiilor moderne, a permis reconstituirea virusului descoperit în genomul celor doi pacienţi. Sistemul, denumit “codon-stop”, duce la stoparea procesului de sinteză a proteinelor, coordonat de o genă. Virusul devine astfel incapabil să se multiplice, deşi rămâne prezent în ADN-ul pacienţilor. Studiul oferă noi perspective de vindecare, iar cercetătorii spun că aceste două cazuri ar putea duce la o revizuire a definiţiei conceptului de “vindecare”, care, în prezent, se bazează doar pe ideea eliminării complete din organism a virusului. Primul dintre cei doi pacienţi ar fi fost infectat cu HIV în urmă cu 30 de ani, iar cel de-al doilea în anul 2011.

About Ada Beraru