Cei mai buni la Europene

Articolul a fost vizualizat de 1,225 ori

Gimnaştii de la CNS Cetate Deva au revenit de la Campionatul European de Gimnastică Aerobică din Portugalia, unde România a luat locul I pe echipe. Sportivii deveni au obţinut rezultate foarte bune şi s-au întors cu şase medalii, dintre care două de aur, alte două de argint şi de bronz. Antrenorii lor spun că aceasta este cea mai bună echipă trimisă de Deva la loturile naţionale de gimnastică aerobică, seniori şi juniori. 

GIMNASTICA AEROBICA 1Au fost clipe de bucurie nemăsurată la Colegiul Naţional Sportiv Cetate Deva. Gimnaştii au trium­fat la Europene. Gabriel Bocşer, Mihai Popa, Marian Broţei, Steliana Stoenescu, Roberta Dănescu şi Iulian Perşe s-au întors cu medalii de la Europenele de Aerobic din Portugalia. Sunt atât de buni încât jumătate din lot este practic format din sportivi pregătiţi în sălile de la poalele Cetăţii. Plecat de un an de la Deva, la CS Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Gabriel Bocşer a luat locul III la individual, apoi bronzul, dar şi aurul cu echipa. “Am trecut printr-un concurs foarte greu cu mulţi participanţi din toate ţările europene, am avut calificări şi finale. A fost o calificare foarte grea, în care am fost 20 de concurenţi şi eu m-am clasat între primii opt, pe locul şase. În finale însă am reuşit să prind podiumul, treapta a treia”, spune Gabriel, care a luat aurul cu echipa, bronzul la individual masculin şi locul III la grup. Este cel mai bun rezultat al său: a urcat de trei ori pe podium şi mărturiseşte că: “E ceva inimaginabil”. Gabriel Bocşer s-a antrenat 13 ani la Deva, încă din clasa I, şi anul trecut a fost selectat pentru lo­tul naţional. 2015 a fost anul lui bun: în iunie, Gabi a fost medaliat cu argint în proba de ansamblu a gimnasticii aerobice, în cadrul primei ediţii a Jocurilor Euro­pene, prima lui compe­tiţie internaţională ma­joră. Gimnastul născut şi crescut la Deva a mai participat în 2015 la alte trei concursuri puternice, un test event la Baku şi două etape de Cupă Mondială, în Japonia şi în Bulgaria. Spune că nu îşi regretă miile de ore petrecute de mic în sală: “Merită, da, merită. Nu am calculat niciodată, dar îmi închi­pui că au fost undeva pe la 15 mii de ore de antrenament. Nu ştiu dacă am ales eu să fac aerobic, cred că părinţii m-au adus. L-a început nu mi-a plăcut, mai târziu am început să lucrez din plăcere şi încet am ajuns unde sunt”. Antrenoarea lui de la CNS Cetate Deva, Georgeta Cosma, recunoaşte că a avut emoţii teribile în timpul europenelor: “Am plâns! Dar m-am ascuns! Am plâns de bucurie, eu niciodată nu am plâns pentru eşecuri. Când a evoluat Găbiţă, la cam­pionatul european, se calificase pe locul şase şi mi-am dorit mult să iasă pe podium. Stăteam în casă şi mă gândeam cum pot eu să-i transmit curaj copilului ăsta. Simţeam aşa o stare de tensiune… Ca antrenor, simţi o emoţie extraordinară şi mândrie. Se revarsă din tine toată dragostea pe care au transmis-o în antrenamente”

Să fii cel mai bun

Ceilalţi cinci gimnaşti veniţi de la Europenele din Portugalia cu medalii sunt copiii antrenoarei Mădălina Susan. Cel mai mic este Mihai Popa, selectat în luna martie pentru lotul de juniori. A luat Aurul cu Francesca Morar la proba de mix perechi şi Argintul cu echipa. “La Europene a fost foarte bine! A fost cel mai bun moment din viaţa mea. Au fost concurenţi din toată Europa, erau foarte mulţi, dar asta m-a ambiţionat şi mai tare. Am tras mai tare”, spune Mihai Alin Popa, care învaţă acum în clasa a IX-a. Şi el a fost adus la aerobic de părinţi: “Ai mei mi-au zis să fac, m-au adus la Sportiv şi mi-a plăcut. Este greu, dar merită. Cred că aerobicul este cel mai frumos sport şi băieţilor ar trebui să le placă pentru că… sunt multe fete!”, râde Mihai. A vrut să renunţe acum doi ani: “Am avut piciorul rupt, am stat trei luni cu piciorul în ghips şi credeam că e gata. Părinţii mi-au spus să nu mă las, ce, am făcut degeaba atâta efort?! Şi uite, nu m-am lăsat şi nu vă puteţi închipui cât e de bine acolo, pe podium: ai foarte multe emoţii, ştii că se cântă imnul pentru tine şi tu încerci să le acoperi, să nu vadă nimeni cât de emoţionat eşti”.
Antrenorii de la Cetate Deva cred că cei şase sportivi sunt, de fapt, cea mai bună echipă trimisă de Deva la loturile naţionale, spune Jesy Cosma: “Te simţi minunat când îţi merg copiii la campionate europene. Sunt copii extraordinari. Eu ca eu, că îl am pe Găbiţă Bocşer, dar colega mea Mădălina Susan cred că este şi mai mândră, pentru că majoritatea sportivilor sunt antrenaţi de ea. Au luat rezultate foarte bune sportivii din Deva antrenaţi acum la nivel de lot naţional, la Bucureşti, cu antrenoarele Marcela Fumea şi Maria­na Mezei. Ne-au venit acasă cu medalii multe şi valoroase. E echipa cea mai bună: şase sportivi de la Deva în lot e număr mare. Sunt cei mai buni”.

Efort şi sacrificii

Marian Broţei, Steliana Stoenescu, Roberta Dănescu şi Iulian Perşe au urcat şi ei pe podium, du­pă ce au luat argintul la proba de aero dance. Sunt cu toţii vicecampioni europeni de Seniori. “A fost un concurs frumos, dar greu. În prima zi, sâmbătă, am avut calificări şi am fost destul de emoţio­nată, deşi de obicei nu am emoţii. Ne-am calificat pe locul patru la aerobic dance, iar, a doua zi, duminică, a fost concursul şi am reuşit să obţinem locul II. Ne-a fost un pic teamă de Spania şi Rusia, echipe care sunt foarte bune, dar am învins. Acum mă bucur că nu am renunţat la sport, că pă­rinţii şi antrenoare nu m-au lăsat să-mi fac de cap şi să las totul baltă”, povesteşte Roberta Dănescu. Aceşti tineri au cu toţii în spate mii, poate zeci de mii de ore grele de antrenament în sală. Nu au cele mai fericite situaţii acasă, dimpotrivă, au trecut de-a lungul anilor prin momente dificile, s-au gândit să renunţe la sportul de performanţă, dar, cumva, au continuat şi acum au urcat pe podium. “Pentru mine, Europenele au fost o experienţă unică, fiind primul concurs de un asemenea nivel, dar sunt mândru de mine şi de colegii mei pentru ce am realizat. Deva are o bază sportivă bine dezvoltată şi antrenorii sunt minunaţi. Aerobicul poate fi o şansă pentru copii, deşi performanţa cere sacrificii: stând tot timpul în sala de antrenament, prietenii dispar pentru că nu mai ai timp de ieşit. Ne petrecem timpul cu colegii, aici, la antrenament, formăm prietenii… mergi peste tot, doar împreună cu echipa”, spune Iulian Perşe. Sportivii spun că rezultatele bune obţinute la Europene îi motivează să se antreneze şi mai mult şi visează deja la alte medalii, cu atât mai mult cu cât anul viitor au loc Campionatele Mon­diale de Aerobic. “Ei sunt copii minunaţi şi au ne­voie de sprijinul nostru, al tuturor! Dacă îi vedeţi evoluând o să vă daţi seama câtă muncă şi câţi ani grei sunt în spatele acelor exerciţii. Felicitări copii!”, spune Jesy. Cea de-a noua ediţie a Campionatelor Europene de Gimnastică Aerobică – seniori şi juniori – s-a desfăşurat în Coliseu Comendador Rondao Almeida din Elvas în Portugalia. Echipa României s-a întors cu 13 medalii: cinci de aur, cinci de argint şi trei de bronz.

About Laura Oană