“Sănătatea ta contează” – campania de care beneficiază mii de hunedoreni

Articolul a fost vizualizat de 1,484 ori

Săptămâna trecută, cabinetul parlamentar din Hunedoara al deputatului PNL Eleonora – Carmen Hărău s-a transformat în cabinet oftalmologic. Aici s-au acordat gratuit consultaţii de către specialişti ai Lent Optik Bucureşti, ajutaţi de aparatură de ultimă ge­neraţie. Datorită numărului mare de solicitări, programul consultaţiilor gratuite a fost prelungit până pe 5 decembrie.

1Mai bine de 500 de locuitori ai municipiului Hunedoara, din toate categoriile de vârstă, au beneficiat până acum de consultaţii oftalmologice gratuite. Mulţi dintre ei au recunoscut că nu ar fi avut posibilităţile financiare necesare pentru asemenea investigaţii medicale, mai ales la început de iarnă. „Am mai întrebat şi eu şi am aflat că un consult costă pe puţin 125 de lei. Şi eu şi soţia mea avem nevoie de ochelari. De unde să fi scos noi 250 de lei?! Avem pensii mici. Am auzit de consultaţiile astea gratuite şi am crezut că nu-i adevărat. Dar este adevărat. Eu sunt acum aici, iar, mai târziu, vine şi soţia mea”, mărturisea bucuros, în penultima zi a programului ini­ţial, Cornel Filipescu (77 de ani).

Contează rezultatele pe termen lung

Medicii care efectuează consultaţiile oftalmologice spun că au depistat tot felul de probleme, unele aproape obişnuite, altele mai grave. „Pe lângă viciile de refracţie s-au constatat şi proble­me patologice, cum ar fi cataracta, predispoziţie către glaucom sau tensiune (intraoculară) destul de mare. Ne bucurăm însă că i-am putut ajuta pe aceşti oameni, mai ales că mulţi dintre ei ne-au mărturisit şi nouă că nu ar fi avut posibilităţi financiare pentru astfel de in­vestigaţii medicale”, spune dr. Antoaneta Simbie.
„Mă bucură interesul trezit de această iniţiativă a Organizaţiei Femeilor Liberale din Hunedoara şi menţionez că ne interesează mai ales rezultatele pe termen lung ale demersurilor noastre menite să ajute şi atunci când e vorba de probleme de sănătate, dar şi atunci când ne implicăm, de exemplu, în combaterea abandonului şcolar.
Şi în acest demers al nostru avem posibilitatea de a-i contacta ulterior pe beneficiarii consultaţiilor oftalmologice gratuite pentru a-i ajuta să îşi rezolve până la capăt problemele de sănătate. Iniţial, nu ne aşteptam la un număr atât de mare de solicitări, aşa că am decis ca acţiu­nea să continue şi pe parcursul primei săptămâni din decembrie.”, a declarat preşedintele OFL Hunedoara, Eleonora – Carmen Hărău.

O iniţiativă care a salvat vieţi

Consultaţiile oftalmologice gratui­te fac parte dintr-o serie mai amplă de iniţiative sociale ale Organizaţiei Femeilor Li­berale Hunedoara. Doar în această toamnă, doamnele libe­rale au reuşit să ajute decisiv 130 de copii să meargă la şcoală, asi­gurându-le toate cele necesare, de la rechizite până la îmbrăcăminte şi încălţăminte. Exem­plul a fost preluat şi de persoane fizice din judeţ, care au început să ajute câte unul sau doi copii cu bani, haine sau rechizite, persoane care doresc, deocamdată, să rămână în anonimat.
În octombrie, o altă iniţiativă OFL s-a dovedit extrem de utilă, de data aceasta doamnelor şi domnişoarelor din judeţ. Este vorba despre cele 500 de vouchere oferite doamnelor pentru ecografii mamare gratui­te, la începutul lunii octombrie. „Din păcate, s-au depistat opt cazuri cu probleme. Din fericire, s-au de­pistat la timp şi cred că putem vorbi, într-o oarecare măsură, de opt vieţi salvate prin ini­ţiativa derulată în octombrie. Mai sunt vouchere încă nefolosite şi le îndemn pe doamnele care le deţin să nu le lase aşa”, a adăugat deputatul PNL Eleonora – Carmen Hărău.

Unde puteţi merge pentru un consult gratuit

Solicitări suplimentare pentru consultaţii oftalmologice gratuite au fost înregistrate în tot judeţul, nu doar în municipiul Hunedoara, aşa că programul prelungit al acţiunii se aplică la toate sediile PNL menţionate mai jos:

1. Deva – b-dul 1 Decembrie, bl. C, parter (lângă Cinematograful Patria)

2. Petroşani – str 1 Decembrie 1918, nr. 90 (peste drum de Jiul Shopping Center)

3. Hunedoara – str. George Enescu, nr. 5 (cabinet parlamentar Eleonora – Carmen Hărău)

4. Brad – str. Republicii, nr. 9, parter

5. Călan – str. Florilor, bl. 32, parter

6. Uricani – str. Progresului, bl. 30, ap. 1

Sănătate fără alcool, tutun şi droguri

Săptămâna trecută a fost finali­zat proiectul educativ “Sănătate fără alcool, tutun şi droguri”, derulat de Centrul Educativ pentru Copii şi Tineret pentru Comunitatea Europeană (un ONG local), cu sprijinul Consiliului Judeţean şi în parteneriat cu cabinetul parlamentar Eleonora – Carmen Hărău.

Pe parcursul unei luni întregi, sute de copii din Hunedoara s-au întrecut în concursuri de creaţie literară şi desen pe tema proiectului, iar săptămâna trecută cei mai merituoşi dintre ei au fost premiaţi cu diplome şi dulciuri. Toţi participanţii care s-au arătat cu adevărat interesaţi de proiect vor fi recompensaţi cu o excursie de o zi, ale cărei costuri vor fi suportate de cabinetul parlamentar al deputatului PNL de Hunedoara, Eleonora – Carmen Hărău. “Am ţinut să fiu prezentă la festivitatea de încheiere a proiectului, pentru a le reaminti celor mici că sănătatea este cel mai preţios dar pe care îl avem de la Dumnezeu. Fiecare gene­raţie are provocările sale, diverşi factori nocivi cu care se confruntă şi care tind să ne ruineze sănătatea. I-am rugat pe cei mici să fie cuminţi, ca să poată fi cuminţi şi când vor fi adulţi, atenţionân­du-i că noi, când vom fi bătrâni, pe braţul lor ne vom sprijini şi dorim să-i avem alături sănătoşi, frumoşi, deştepţi şi performanţi”, a declarat Eleonora – Carmen Hărău.
La festivitatea de încheiere a proiectului a participat şi purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Cecilia Birău, care a adăugat: “Sănătatea este foarte importantă pentru creşterea şi dezvoltarea tinerei generaţii. De asemenea, este important ca cei tineri să ştie ce înseamnă drogurile pentru organismul uman, ce efecte au şi nici măcar de curiozitate să nu încerce efectele acestora. Copiii şi adolescenţii să cunoască din timp şi efectele drogurilor legale: alcoolul şi tutunul. Ca să te menţii sănătos sunt foarte importante câteva reguli de bază: evitarea drogurilor de orice fel, o alimentaţie din care să nu lipsească cele cinci porţii zilnice de legume şi fructe şi un program de odihnă de minimum 9 – 10 ore, în cazul copiilor şi adolescenţilor”.

About Administrator