Săptămâna economică Nr. 676

Articolul a fost vizualizat de 1,061 ori

PLATA PENSII.

Pensiile vor fi achitate înainte de Sărbătorile de iarnă, iar plata drepturilor băneşti care se achită prin intermediul caselor terito­riale de pensii se realizează în intervalul 14 decembrie — 24 decembrie, inclusiv, potrivit unui comunicat al Casei Naţionale de Pensii Publice.

RATING.

Agenţia Moody’s a îmbunătăţit perspectiva ratingului pe termen lung al României, ca urmare a corectării dezechilibrelor macroeconomice, perspectivelor fa­vo­­rabile de creştere econo­mică şi consolidării fiscale considerabile începând din 2009, care a condus la stabilizarea nivelului îndatorării. Toate cele trei mari agenţii de rating, Fitch, Standrad&Poor’s şi Moody’s, evaluează România cu cel mai redus calificativ din categoria recomandată pentru investiţii, însă Moody’s este prima care a îmbunătăţit perspectiva României la pozitivă.

DATORII.

România a plătit, în acest an, peste 1,83 miliarde euro către Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială din împrumutul stand-by contractat în 2009. De asemenea, 2015 a fost şi anul în care a fost achitat împrumutul de la FMI. Astfel, ultima tranşă a fost în februarie şi s-a ridicat la 165 milioane euro. Către această instituţie România a rambursat, în total, peste 2,49 miliarde de euro.

RURALISM.

Un procent de 43,6% din populaţia României trăieşte în mediul rural, în condiţiile în care în statele din Uniunea Europeană procentul este de doar 25%. În Germania, doar 24,9% din populaţie trăieşte în mediul rural, în timp ce în Franţa ponderea este de doar 20,7%.

DUMPING LA OŢEL.

Comisia Europeană a solicitat ca importurile unui anumit tip de produse din oţel provenite din China şi Rusia să fie înre­gistrate, parte a investigaţiei sa­le în derulare asupra acuzaţiilor de dumping aduse producătorilor de oţel din cele două ţări, informează Reuters. Potrivit datelor Comisiei Europene, în perioada mai-septembrie 2015, importurile de produse plate laminate la rece din oţel provenite din China au crescut cu 33%, iar în cazul celor provenite din Rusia s-a înre­gistrat o creştere de 45%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

About Administrator