În cablaje, comerţ şi industrie! Plus o mie de locuri de muncă la Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 3,693 ori

Primarul Hunedoarei, Viorel Arion, anunţă că trei investitori vor crea anul acesta la Hunedoara 1.000 de locuri de muncă. Edilul-şef susţine că Draxlmaier va deschide două noi fabrici la Hunedoara, Dedeman va deschide un depozit şi un magazin, iar o firmă irlandeză va exploata 10 milioane de tone de dolomită de la Crăciuneasa.

joburiPotrivit lui Viorel Arion, Draxlmaier doreşte să-şi extindă activitatea cu două noi fabrici. O fabrică de componente electronice şi una de asamblări de cabluri electrice. Dedeman s-a hotărât să realizeze la Hunedoara unul dintre cele mai mari depozite şi magazine din ţară, pe o suprafaţă de aproape 16.000 de metri pătraţi. De asemenea, un alt investitor – C&R Mineral Recycling, o societate irlandeză, a concesionat depozitul de talc de la Crăciuneasa. El intenţionează să ridice acolo o instalaţie pentru calcinarea dolomitei şi brichetare şi să înceapă să exporte de la Hunedoara anul acesta. Valoarea anuală a exporturilor va fi de 300.000 de tone. Toate cele trei investiţii vor crea în jur de 1.000 de locuri de muncă: 250 de locuri de muncă la Dedeman, cel puţin 500 la Draxlmaier (din septembrie) şi aproape 300 la C&R Mineral Recycling, în faza de exploatare. Compania irlandeză este interesată şi de ideea reabilitării fostei linii de mocăniţă cu ecartament îngust. Autorităţile locale susţin că Dedeman este, în acest moment, în procedură de avizare la Agenţia de Mediu, iar noul depozit ar putea fi funcţional în luna iulie sau, cel târziu, în august. Lucrările de construcţie ar putea începe, însă, în luna martie. Dedeman va avea un disponibil de 250 de locuri de muncă, cu specific activităţilor de manipulare, transport şi vânzători. Şi pentru construirea noului depozit la Hunedoara Dedeman va angaja forţă de muncă locală. Hunedorenii interesaţi de ocuparea unui post la unul dintre cei trei angajatori sunt aşteptaţi să îşi depună CV-urile la Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara sau la sediul Primăriei.

 Centru de cercetare şi ecoinovare

Edilul a declarat, totodată, că municipiul ar putea să aibă un centru de cercetare şi inovare. Un parteneriat între Universitatea Politehnică Hunedoara, autorităţile locale şi companii care vor fi atrase aici, reunite sub denumirea de clusterul de eco-inovare EcoInoVest, ar putea să ofere, pe parcursul anilor următori, noi locuri de muncă hunedorenilor. Municipiul va fi un pilon important pentru ecoindustrie şi ecoinovare. Partenerii proiectului speră să poată valorifica resursele uriaşe rezultate din deşeurile industriale, dar şi să impună noi tehnologii de mediu şi ecoinovare prin deschiderea la Hunedoara a unui centru de cercetare. Rata şomajului în judeţul Hunedoara a fost, pe parcursul anului 2015, de 6 la sută. În municipiul Hunedoara în evidenţele Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă figurau, la sfârşitul lui 2015, aproape 1.200 de şomeri. Potrivit şefei AJOFM Hunedoara, 40 la sută din forţa de muncă activă din oraş este plecată la muncă în străinătate.

About Ada Beraru