Premiu pentru regizorul devean la Berlinară, Adrian Sitaru: „Mă bucur că voi putea prezenta filmul premiat la Deva, în luna martie”

Articolul a fost vizualizat de 1,221 ori

Singurul lungmetraj românesc prezent în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, “Ilegitim”, revine acasă cu premiul C.I.C.A.E.

Adrian Sitaru, la devaLungmetrajul “Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru, a câştigat Premiul C.I.C.A.E – “Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai” (Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă), la ediţia din acest an a Festiva­lului de Film de la Berlin. Juriul a avut de ales dintr-o listă de 44 de producţii participante, din care 34 au fost proiectate în premieră mon­dială. Festivalul Internaţional de Film de la Berlin este al doilea ca importanţă şi mărime în Europa, după cel de la Cannes.

Dreptul la fericire

„M-am bucurat mult când am auzit de premiu, pentru că în secţiunea asta au fost 44 de filme şi destul de puţine premii! E destul de frumos să fii apreciat de juriu, iar aşa filmul porneşte cu un start bun în viaţa lui. Deocamdată, nu a rulat în România. El va intra în cinematografe în 18 martie şi e foarte probabil că vom veni la Deva, cu o zi mai devreme, în 17 martie. Vom merge în mai multe oraşe din ţară în week-end-ul respectiv, iar unul dintre oraşele în care vom ajunge cu siguranţă va fi Deva. Filmul vorbeşte, de fapt, despre o poveste de iubire destul de complicată. E înţesat de dileme şi destul de pasionant de urmărit. Cel puţin, asta a reieşit din reacţia sălilor pline de la Berlin şi a criticilor. E un film care ţine spectatorul în scaun. Dar nu aş vrea să devoalez foarte mult din poveste”, a declarat regizorul Adrian Sitaru, pentru REPLICA. Hunedoreanul a participat cu acest film la Festi­valul Internaţional de la Berlin, în condiţiile în care tema din acest an a evenimentului a fost „Dreptul la fericire”. Sitaru mai spune că acum lucrează la postproducţia unui scurtmetraj pe care speră să-l termine în aprilie şi, probabil, va mai înscrie „Ilegitim” în alte două-trei festivaluri. „Totuşi, aş vrea să ne concentrăm şi pe premiera din România”, adaugă deveanul. “Ilegitim”, unul dintre cele mai provocatoare filme româneşti din ultimii ani, spune povestea a doi fraţi (Alina Grigore şi Robi Urs) şi iubirea lor (ilegitimă). Din distribuţie fac parte Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore, dar şi actori neprofesionişti din cadrul şcolii de actorie InLight, printre care şi Robi Urs. Scenariul a fost scris de Adrian Sitaru şi Alina Grigore.

Le Figaro şi Cineuropa: cronici laudative

“Sitaru, susţinut de o distri­buţie remarcabilă, nu alunecă în capcanele unui film tezist, nu îşi judecă niciunul dintre personaje şi semnează un film provocator care poate fi interpretat în mai multe chei. Cel mai probabil, filmul ‘Ilegi­tim’ va genera multiple dezbateri”, scrie publicaţia franceză Le Figaro. “Realizat fără nicio susţinere din partea Centrului Naţional al Cinematografiei, unde a fost ignorat probabil din cauza subiectului său delicat, “Ilegitim” este atât o dramă a unei familii disfuncţionale, cât şi o analiză a psihologiilor diferite”, adaugă Cineuropa. Filmul este foarte probabil să genereze dezbateri despre moralitate, în condiţiile în care scenariul ne aduce în faţă o poveste despre afec­ţiune fraternă, dar şi incest. “Ilegitim” este o producţie a Domestic Film, în coproducţie cu “Film Produkcja” Polonia şi “Damned Films” Franţa.

About Ada Beraru