Evitarea penalităţilor, misiune imposibilă

Articolul a fost vizualizat de 1,888 ori

Deşi au avut la dispoziţie patru luni pentru a-şi plăti datoriile acumulate în ultimele luni sau chiar în ultimii ani, doar aproximativ 150 de firme hunedorene au reuşit să scape de penalităţi, achitându-şi datoriile până în ultima zi a anului care s-a încheiat. ªeful Direcţiei de Finanţe, Lucian Heiuş, pune numărul mic al restanţierilor care şi-au plătit datoriile la zi pe seama recesiunii şi a lipsei de lichidităţi.

La Direcţia de Finanţe, patronii care au reuşit să-şi achite obligaţiile la timp au fost o raritate şi în 2011

La începutul lunii septembrie reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) a judeţului Hunedoara anunţau că firmelor care vor plăti datoriile restante la data de 31 august până în ultima zi a acestui an, li se vor şterge penalităţile de întârziere aferente acestor sume. ªi administratorii care ar fi plătit cu o întârziere de şase luni faţă de primul termen (deci până în data de 30 iunie 2012) obligaţiile fiscale restante la data de 31 august 2011 ar fi trebuit să beneficieze de facilităţi şi anume reducerea cu 50% a penalităţilor, în cazul achitării „principalului” şi dobânzii aferente. Era vorba despre Ordonanţa Guvernului nr. 30 din 2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571 din 2003 privind Codul fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale. Deşi patronii şi administratorii firmelor hunedorene au recunocut că măsura este binevenită şi au încercat să îşi achite datoriile, inspectorii fiscali aducând la bugetul de stat venituri suplimentare de peste 261 de milioane de lei (sumă care reprezintă o creştere cu 120 la sută faţă de anul 2010), doar puţin pete 150 de societăţi au reuşit să îşi plătească restanţele. Acestea au scăpat de plata penalităţilor zilnice de întârziere, însă rămân să plătească dobânzile aplicate de fisc pentru datoriile la buget.

Reprezentantul Compartimentului de presă din cadrul DGFP Hunedoara, Liviu Beldean, declară că, la 31 august 2011, aproape 11.700 de firme hunedorene active şi inactive înregistrau datorii la fisc. Valoarea restanţelor începe de la sume infime, de câteva zeci de lei şi ajunge până la peste 33 de milioane de lei.

Cine nu achită restanţele plăteşte mai mult

Reprezentantul DGFP Hunedoara adaugă că, în 1 iulie 2010, majorările de întârziere, cu o valoare de 0,1% pe zi, au fost transformate în dobânzi de întârziere de 0,04 la sută pe zi şi penalităţi de întârziere de 5 la sută pentru administratorii care plăteau în termen de 30 de zile de la data scadentă şi 15 procente pentru cei care depăşeau 90 de zile. Administratorii spun că unele dintre firmele pe care le conduc au ajuns să aibă restanţe din cauză că, în condiţii de recesiune, nu au mai avut nici măcar veniturile necesare pentru plata salariilor sau a utilităţilor. Pe de altă parte, inspectorii fiscali spun că marii datornici ai judeţului sunt firme care activează în domeniul comerţului angro cu cereale, au desfăşurat activităţi, însă fără a-şi plăti dările către stat. În ultimele luni, cel mai bine a mers în ceea ce priveşte achitarea impozitelor la stat pentru sumele declarate în 2011, multe dintre firmele hunedorene având încă restanţe pe anii anteriori.

„Administratorii care doresc să beneficieze de reducerea cu 50 la sută a penalităţilor, facilitate care rămâne valabilă până în 30 iunie 2012, trebuie să vină mai întâi la noi şi să facem o simulare, pentru a vedea cât mai au de achitat. Ulterior, trebuie să se încadreze în termen. Dacă nu achită întreaga sumă restantă, ci doar 90 sau 99 la sută, să zicem, atunci pierd bonificaţia şi vor fi obligaţi să plătească atât dobânzile, cât şi penalităţile”, precizează şeful Finanţelor hunedorene, Lucian Heiuş. În funcţie de perioada pe care se întind întârzierile la plata dărilor către stat, penalităţile şi dobânzile zilnice aplicate pot să dubleze sau chiar să întreacă sumele restante.

Tags:

About Ada Beraru