EDUCAŢIE CU PARUL. Scandalul şcolii cu „cameră de tortură” şi dascăli reclamaţi pentru abuzuri

Articolul a fost vizualizat de 1,465 ori

Directoarea, profesorul de informatică şi şoferul microbuzului de la şcoala din Vaţa de Jos au fost reclamaţi pentru agresiuni asupra unor elevi, iar părinţii copiilor susţin că au aflat de la aceştia că în unitatea de învăţământ ar fi existat o „cameră de tortură”, unde elevii ar fi fost pedepsiţi. Scandalul imens de la şcoala din Vaţa de Jos este cercetat de Poliţie, Protecţia Copilului şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Hunedoara. 

PozA MAREŞcoala din Vaţa de Jos a devenit celebră în ultimele zile datorită unui scandal imens provocat de existenţa unei presupuse „camere de tortură”, nume dat locului unde câţiva elevi ar fi fost pedepsiţi şi umiliţi de dascăli. Copiii le-au povestit părinţilor cele suferite, iar unii dintre aceştia au depus plângeri împotriva reprezentanţilor unităţii şcolare.
Scandalul petrecut la şcoala din Vaţa de Jos, unde părinţii unui elev de 12 ani au reclamat că minorul ar fi fost agresat de dascăli şi de şoferul şcolii şi că în unitatea de învăţământ o încăpere unde se petreceau agresiunile era de­numită „camera de tortură” a condus la o anchetă extinsă. „În acest caz, angajaţii DGASPC Hunedoara s-au deplasat, marţi, din nou, la şcoală, pentru a continua verificările. Părinţii minorului au fost de acord ca acesta să fie inclus într-un program de consiliere. Asistenţii DGASPC vor discuta şi cu alţi părinţi, pentru a se stabili dacă aceştia sunt dispuşi, şi dacă este cazul, de a primi sprijin din partea DGASPC”, a declarat Ionela Lazăr, reprezentanta Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Hunedoara.
„Poliţiştii au efectuat verificări şi au identificat – până în prezent – o persoană care, în calitate de părinte al unui elev în vârstă de 12 ani, a depus plângere penală faţă de trei angajaţi ai şcolii, cu privire la comiterea, în cursul lunilor februarie – martie, a infracţiunilor de loviri sau alte violenţe şi rele tratamente aplicate minorului. În cauză a fost constituit un dosar de cercetare penală în cadrul căruia poliţiştii vor efectua cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brad, urmând a fi administrat materialul probator, în vede­rea stabilirii stării de fapt şi a luării măsurilor legale”, a informat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Păreri împărţite

Adriana Coza

Adriana Coza

Scandalul din şcoala de la Vaţa de Jos s-a petrecut după ce, în urmă cu câteva zile, Claudia Obârşan, mama unui copil de 12 ani, a depus mai multe plângeri, în care a reclamat autorităţilor că fiul ei a fost maltratat în repetate rânduri la şcoală. Potrivit afirmaţiilor femeii, elevul de clasa a patra ar fi fost bătut în „camera de tortură”, dar nu a fost singurul copil agresat, susţine femeia. „Băiatul meu a fost jignit, ameninţat şi maltratat fizic de şoferul microbuzului. Într-una dintre zile, acest şofer l-a prins de gât pe copil şi l-a trântit în scaun, înjurându-l. Directoarea unităţii de învăţământ îi bate pe elevi, le dă cu pumnii în cap, îi înjură, i-a ameninţat şi umilit în timpul orelor de curs. Eu îmi trimit copilul la şcoală să înveţe, să fie educat de persoane competente, şi nu să fie făcut ţăran, idiot, împuţit sau hoţ”, a declarat Claudia Obârşan. Femeia îl acuză şi pe fiul directoarei de comportament similar. A depus plângere la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Hunedoara, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, iar reclamaţia a ajuns şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara. Adriana Coza, directoarea şcolii, a negat toate acuzaţiile aduse atât ei, cât şi fiului său, care este dascăl de matema­tică. „La mine în unitate nu a venit nimeni să îmi spună că s-a întâmplat ceva, nu a venit nimeni să reclame ceva, nu a venit nimeni să înregistreze vreo sesizare, nu ştiu de nicio sesizare”, spune Adriana Coza. În satul Vaţa de Jos, părerile

Claudia Obârșan

Claudia Obârșan

sunt împărţite.

About Marcel Bot