În această toamnă apare clasa pregătitoare

Articolul a fost vizualizat de 2,635 ori

Inspectoratul Şcolar al Judeţului Hunedoara (ISJ) anunţă că, începând din septembrie 2012, Ministerul Educaţiei introduce clasa pregătitoare, obligatorie. În această clasă vor învăţa copiii care până la 31 august 2012 vor avea şase ani împliniţi sau, în cazuri excepţionale, cei care vor împlini această vârstă până la 31 decembrie 2012. Reprezentanţii ISJ spun că, astfel, câteva sute de elevi hunedoreni care nu ar fi fost incluşi în nicio formă de învăţământ, vor merge în clasa pregătitoare începând de anul viitor.

Clasele pregătitoare apar în structura învăţământului primar începând din toamna acestui an

Copiii care vor intra, în anul şcolar 2012-2013, în clasa pregătitoare vor învăţa jucându-se şi nu vor primi note sau calificative. Purtătorul de cuvânt al ISJ Hunedoara, Livia Vlad, susţine că această schimbare era necesară întrucât România are, în acest moment, cea mai bătrână populaţie şcolară din Europa la debutul învăţământului obligatoriu: în 11 ţări din Uniunea Europeană învăţământul este obligatoriu cu începere de la vârsta de 4 sau 5 ani, iar în România doar 31 la sută dintre copiii de 6 ani sunt cuprinşi, în acest moment, în învăţământul obligatoriu. “Ce se întâmplă: practic, grupa pregătitoare devine clasă pregătitoare obligatorie.

În acest an, părinţii mai au încă posibilitatea de a alege dacă sar peste clasa pregătitoare, în cazul în care nivelul dezvoltării psiho-somatice corespunde şcolarizării. Din septembrie 2013 situaţia va fi cu totul alta: elevii care au împlinit 6 ani pe parcursul anului 2013 sau preşcolarii care au absolvit grupa mare, vor intra, automat, în clasa pregătitoare”. Dacă în România va fi implementat învăţământul obligatoriu începând cu vârsta de 6 ani, la nivel naţional, aproximativ 20.000 de copii vor intra, în plus, în sistemul de învăţământ obligatoriu, beneficiind, în continuare, de programul “Cornul şi laptele”, dar şi de celalalte facilităţi pe care le presupune intrarea într-un sistem de învăţământ de acest tip”, menţionează Livia Vlad. Înscrierile vor începe în martie, la fel ca şi pe parcursul anilor trecuţi. Programele şcolare pentru copiii care vor intra la clasa pregătitoare nu au fost încă finalizate, dar în momentul când acestea vor fi disponibile părinţii vor fi informaţi cu multă atenţie referitor la conţinutul programei în momentul înscrierii.

Testările sau examenele, interzise

În acest moment, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Hunedoara, în judeţul nostru, sunt înregistraţi 6.260 de copii din grupul ţintă, cu vârste cuprinse între cinci şi şapte ani, dintre care peste 3.270 au împlinit 5 ani, mai bine de 2.800 au 6 ani, iar aproape 200 de copii au 7 ani. Dintre aceştia, aproape 2.600 figurează în clasa pregătitoare, 3.150 în clasa întâi, iar aproape 1.000 de copii sunt înregistraţi în grupe mai mici de grădiniţă. Autorităţile au anunţat că înscrierea se va face în baza unui sistem informatic, astfel că eventualele fraude sau tentative de mituire vor fi eliminate. Mai mult, Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţia hunedorenilor numărul gratuit anti-şpagă 0.800.801.100.

“Conducerile şcolilor nu vor avea voie să organizeze testări sau examene la înscrierea în cele două clase (pregătitoare şi clasa întâi). Vom trimite adrese, în acest sens, unităţilor de învăţământ, preventive şi sperăm să nu ajungem la măsuri punitive”, adaugă Livia Vlad. Fiecare stradă din judeţ va fi arondată unei şcoli. Dacă părintele alege să îşi înscrie copilul la şcoala la care este arondat, şcoala în cauză are obligaţia să înscrie elevul. În cazul în care anumite şcoli, considerate elitiste, vor fi intens solicitate, aşa cum s-a întâmplat până acum, înscrierile se vor realiza fără a face segregări sau discriminare, directorii fiind obligaţi să ţină cont de mai multe criterii, printre care existenţa unui grad de handicap, copii orfani sau proveniţi din familii monoparentale, şcolarizarea în aceeaşi şcoală a fraţilor sau a surorilor şi a copiilor personalului din învăţământ. Dacă părintele doreşte înscrierea la altă şcoală poate face lucrul acesta, însă elevul va fi înscris numai dacă mai există locuri neocupate de cei care au prioritate, potrivit condiţiilor menţionate mai sus.

Săli de clasă, adaptate pentru “pitici”

Dascălii îi vor învăţa pe copiii în clasa pregătitoare elementele necesare pentru a face faţă cu succes clasei întâi. Copiii îşi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor învăţa câte ceva despre litere şi numere, dar vor participa şi la activităţi artistice sau în echipă. În clasa pregătitoare elevii nu vor susţine testări sau lucrări de control, nici nu vor primi note sau calificative. Pe de altă parte, învăţătorii vor putea să folosească recompense, menite să-i încurajeze pe cei mici. Totuşi, la sfârşitul anului, învăţătorii vor trebui să evalueze fiecare copil şi să întocmească pentru fiecare dintre elevi câte un raport, care va evidenţia atuurile şi eventualele deficienţe apărute în procesul de învăţare.

Reprezentanţii Inspectoratului mai spun că fiecare sală în care se vor desfăşura orele claselor pregătitoare va fi reamenajată şi adaptată vârstei copiilor, astfel încât să permită învăţarea prin joc şi o trecere lentă de la ceea ce a însemnat grădiniţa, către şcoală. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Hunedoara estimează ca în fiecare şcoală să se înfiinţeze, în funcţie de numărul de elevi, câte o clasă sau, în cazul unităţilor de învăţământ mai mari, câte două. Astfel, la şcolile care au în componenţă şi grădiniţe, reamenajarea claselor va însemna un transfer de mobilier de la fosta grupă pregătitoare. Sala respectivă ar urma să aibă o parte de sală de clasă şi o parte de spaţiu de joacă, specific grădiniţei. Cadrele didactice (învăţătoarele şi învăţătorii) care vor preda la clasa pregătitoare vor participa la cursuri de formare începând cu luna mai. “Vor fi module care se vor organiza în afara perioadei şcolare, în vacanţe, în week-end-uri, timp în care dascălii de învăţământ primar vor fi familiarizaţi, dacă mai este cazul, cu noul curriculum, care va fi aprobat pentru clasa pregătitoare”, precizează Livia Vlad. Purtătorul de cuvânt al ISJ Hunedoara susţine că părinţii nu au de ce să se teamă de idei preconcepute, pentru că noile prevederi legislative nu le răpesc micuţilor un an din copilărie, ci doar le fac mai uşoară trecerea de la grădiniţă la şcoală.

Tags: ,

About Ada Beraru