Săptămâna economică Nr. 696

Articolul a fost vizualizat de 1,281 ori

DECLARAŢII FISCALE. Mai multe categorii de venituri, inclusiv salarii, obţinute din străinătate, trebuie declarate, în anumite condiţii, Agenţiei Naţionale de Administrare (ANAF), până cel târziu pe 25 mai. Autorităţile fiscale au început să notifice persoanele care au avut astfel de venituri în ultimii ani. Veniturile din activităţi dependente, adică salariale, obţinute în străinătate şi plătite de un angajator nerezident nu sunt impozabile în România şi nu trebuie declarate.
FINANŢARE. Carpathian Gold, dezvoltatorul proiectului aurifer de la Rovina, judeţul Hunedoara, a anunţat luni că a ajuns la un acord cu grupul bancar canadian Forbes & Manhattan Resources (Forbes) pentru atragerea unei finanţări de cel puţin 10 milioane dolari cana­dieni (6,76 milioane euro), fondurile urmând să fie folosite pentru dezvoltarea proiectului din România. În luna mai anul trecut, ANRM a acordat cana­dienilor o licenţă de exploatare a aurului de la Rovina pentru o perioadă de 20 de ani.
DACIA PE PLUS. Producătorul auto Dacia, controlat de grupul francez Renault, a înre­gistrat anul trecut un profit net de 447,9 milioane lei (circa 100 milioane euro), în creştere cu 20,5% faţă de anul precedent, pe fondul unui uşor avans al afacerilor. Dacia a raportat vânzări mai mari de piese, în timp ce livrările de maşini au stagnat, arată raportul anual detaliat, publicat de companie.
CONFISCĂRI. Agenţia Naţională de Administrare Fisca­lă (ANAF) a încasat doar 2,6 milioane de lei (mai puţin de 600.000 de euro) de la persoanele fizice cu averi, potrivit raportului de activitate al instituţiei. Programul a fost demarat în urmă cu cinci ani.
CINE PRINDE. România ar putea ajunge, în următorii 25 de ani, la 80% din media europeană a PIB-ului pe cap de locuitor, dacă va avea o creştere economică anuală cu un punct procentual peste ritmul din Uniu­nea Europeană, realizând o convergenţă treptată, dar sustenabilă, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

About Administrator