Angajatorii caută din nou facilităţile oferite de stat

Articolul a fost vizualizat de 1,970 ori

După creşterea economică semnificativă din 2008, când cererea de locuri de muncă era de două sau de trei ori mai mare decât oferta, anii recesiunii au redus drastic atât numărul locurilor de muncă şi, implicit, al angajărilor, dar şi pe cel al firmelor care au apelat la facilităţi oferite de stat. 2011 a fost primul an când Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara a înregistrat, din nou, un număr mare de solicitări pentru diferite astfel de bonificaţii.

În vremuri dificile, sprijinul oferit de stat, cât de mic ar fi el, redevine interesant pentru firmele care, de exemplu, vor să angajeze absolvenţi

Potrivit Legii 76, din 16 ianuarie 2002, angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă persoanelor încadrate din aceste categorii. Ei primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare persoană angajată, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (care este în acest moment echivalent cu 500 de lei), cu obligaţia menţinerii angajaţilor cel puţin 2 ani. Numărul patronilor care au încheiat convenţii pentru persoanele în vârstă de peste 45 de ani a fost în 2008 de peste 400, iar mai bine de 700 de hunedoreni au fost angajaţi în baza acestor facilităţi. În 2010 cifra angajatorilor avea să ajungă la doar 70, iar cea a angajaţilor la aproximativ 90. În 2011, în schimb, peste 330 de angajatori au apelat la stimulentele statului, oferind astfel un loc de muncă pentru mai bine de 550 de persoane. Pe de altă parte, şi persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj, dacă se angajează pentru program normal de lucru şi – ca urmare a angajării – le încetează plata indemnizaţiei, beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească banii, de o sumă lunară reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei. Nu beneficiază de aceste facilităţi persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani.

Bani pentru angajatori şi absolvenţi

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, primesc şi ei o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a acestei sume, primesc o sumă egală cu indemnizaţia la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Aceste drepturi se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni de la data angajării. Şi angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi primesc lunar, în acest interval, pentru fiecare absolvent: o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă, pentru absolvenţii ciclului inferior ai liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii, o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului pentru absolvenţii de
învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal, sau o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului amintit, în cazul absolvenţilor de facultate.

Potrivit statisticilor AJOFM, în 2008, 130 de angajatori au încheiat convenţii pentru aproape 170 de absolvenţi, comparativ cu anul 2010, când cifrele au fost de patru ori mai mici, tendinţa ascendentă revenind în 2011, când mai bine de 100 de patroni au angajat peste 120 de tineri absolvenţi. Aceeaşi revenire este observată şi în cazul persoanelor care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj s-au angajat într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de aceea în care îşi au domiciliul, primind o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării, dar şi în cazul persoanelor care în perioada în care au beneficiat de indemnizaţie de şomaj s-au angajat într-o altă localitate şi, ca urmare, şi-au schimbat domiciliul, beneficiind o primă de instalare, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare. Dacă în 2009 niciun angajat din categoriile amintite nu a beneficiat de facilităţile acordate de la bugetul de stat prin AJOFM, în 2011 numărul acestora a ajuns la câteva zeci.

Tags:

About Ada Beraru