Patronii au plătit mai scump munca “la negru”

Articolul a fost vizualizat de 2,126 ori

Anul trecut, inspectorii de muncă hunedoreni au făcut 2.400 de controale, aplicând mai puţine amenzi, în comparaţie cu anul 2010. Valoarea sancţiunilor, însă, a fost cu peste 30 la sută mai mare din cauza înăspririi legislaţiei muncii. Pe de altă parte, hunedorenii nu au mai făcut, în 2011, la fel de multe reclamaţii, precum în urmă cu doi ani.

Anul trecut, pentru munca la negru s-au dat amenzi mai puţine, dar mai usturătoare

Inspectorii de muncă hunedoreni au lucrat, în cea mai mare parte, la activitatea de control în teren: anul trecut, peste 75 la sută din timpul orelor de serviciu a fost alocat verificărilor efectuate la firmele hunedorene, comparativ cu numai 67 la sută, în 2010. Aproape 2.400 de firme, cu un total de peste 97.000 de angajaţi, dintre care 78 la sută aveau contract individual de muncă, au intrat în vizorul inspectorilor. Restul de 12 la sută din timp a fost alocat lucrărilor la birou şi rezolvării sesizărilor.

Mai puţine amenzi şi reclamaţii

Anul trecut, inspectorii de muncă au avut de soluţionat peste 600 de reclamaţii, număr considerabil mai mic în comparaţie cu 2010, când sesizările făcute de hunedorenii nemulţumiţi s-au apropiat de cifra de 900. Inspectorii de muncă susţin că numărul sesizărilor a scăzut pentru că majoritatea firmelor încă active au încercat să se conformeze de frica amenzilor usturătoare, în timp ce firmele care, oricum, aveau probleme s-au închis. Cele mai multe reclamaţii, peste 95 la sută, sunt transmise în scris şi semnate, deşi, nu o dată, angajatorii au recunoscut în faţa inspectorilor de muncă faptul că se tem de răzbunarea patronilor.

Unii dintre salariaţii care se consideră nedreptăţiţi aleg să sune sau să trimită mesaje prin e-mail, cerând detalii despre procedura de urmat. În cazul sesizărilor anonime, potrivit Ordonanţei 27 din 2002, inspectorii de muncă fac verificări, dar ulterior reclamaţiile sunt clasate, pentru că, neavând numele şi adresa expeditorului, autorităţile nu ştiu cui să ofere un răspuns. Inspectorii au verificat dacă cele peste 11.000 de măsuri dispuse au fost realizate şi au constatat că 90 la sută dintre acestea au fost îndeplinite. Pe de altă parte, inspectorii nu s-au zgârcit la amenzi: pe parcursul anului trecut au fost aplicate 450 de sancţiuni (număr similar cu cel din 2010), în valoare totală de aproape 3.000.0000 de lei (cu 30 la sută mai mult decât în 2010), plus alte peste 2.000 de avertismente. Dintre acestea 2.500.000 de lei au însumat numai amenzile plătite de angajatori pentru firme care abuzau de angajaţi, folosindu-i la muncă, însă fără formele legale necesare. Anul trecut numărul salariaţilor nedreptăţiţi de patroni a fost de peste 430, dintre care 230 erau bărbaţi. Numărul amenzilor pentru munca fără forme legale a scăzut de la un an la altul cu 20 de procente, însă valoarea totală a amenzilor a crescut, de la 1.530.000 la peste 2.500.000 de lei.

Salarii întârziate şi accidente de muncă

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara (ITM), Sorin Istrate, cele mai multe dintre neregulile depistate în urma sesizărilor primite la ITM Hunedoara sunt legate, aşa cum inspectorii s-au obişnuit deja, de problemele de salarizare: neplata salariilor la timp – aproape o treime din total, urmate de nerespectarea timpului de muncă şi odihnă, obligarea angajaţilor la ore suplimentare sau neacordarea de libere pentru timpul lucrat în plus – 24 la sută. Alte 7,3 procente din totalul sesizărilor făcute de angajaţii hunedoreni se referă la neacordarea drepturilor de asigurări sociale (neplata concediilor medicale) – 7 %. Procentul reclamaţiilor referitoare la munca la negru este de peste 9 la sută, aproximativ 6 procente vizează neîntocmirea sau întocmirea defectuoasă a regulamentelor interne, 5 la sută – neacordarea concediului de odihnă şi 1 la sută neadaptarea clauzelor obligatorii ale contractului individual de muncă la cerinţele noului Cod al Muncii. Restul de aproape 17 la sută e procentul în care intră diverse alte probleme mai puţin frecvente. Pe parcursul anului trecut au fost realizate 36 controale pentru verificarea legii privind autorizaţiile de muncă, în colaborare cu Biroul Judeţean Pentru Imigrări Hunedoara.

În luna ianuarie 2011, la SC PASTRIK PEK SRL, din Deva, a fost depistată o persoană (cetăţean român) care muncea fără contract de muncă. Angajatorul a primit o amendă de 3.000 lei. Aceluiaşi angajator i-a fost aplicată o amendă în valoare de 1.500 lei pentru primirea la muncă a unui străin, fără autorizaţie de muncă, în luna aprilie 2011. În decembrie, la SC Class Yugo Plus SRL Hunedoara a fost depistată o persoană (cetăţean străin) care lucra fără autorizaţie de muncă, iar inspectorii au aplicat şi în acest caz o amendă în valoare de 3.000 lei. Din fericire, în timpul celor aproximativ 2.400 de controale nu s-au constatat probleme legate de condiţiile de muncă în cazul tinerilor. În schimb, au fost sistate activităţile a 11 posturi, fiind oprite din funcţiune 28 echipamente de muncă periculoase sau neconforme. Anul trecut, în zona de centru-nord a judeţului (Deva – Hunedoara) s-au înregistrat 64 de accidente de muncă, dintre care şase mortale, în timp ce în Valea Jiului numărul accidentelor la serviciu a fost triplu, depăşind cifra de 200, dintre care alte şase s-au soldat cu decese. Tot în 2011 au fost semnalate aproape 40 de cazuri de boli, dobândite chiar la locul de muncă.

Tags:

About Ada Beraru