Trei primari şi-un preşedinte spun adio deputăţiei

Articolul a fost vizualizat de 930 ori
Parlamentari la final
BILANŢ LA SFÂRŞIT DE MANDAT

cristian-resmerita laurentiu nistor mircia Muntean sorin marica

Laurenţiu Nistor, Sorin Marica, Mircia Muntean şi Cristian Resmeriţă pleacă înainte de termen de la Camera Deputaţilor pentru a prelua fotolii în administraţia publică locală. Nu-i pagubă, oricum n-au făcut nimic notabil. Asta dacă nu le punem la socoteală pe cele rele, cum ar fi că pesediştii au respins legea intabulării gratuite. Site-ul Camerei Deputaţilor stă de martor

 

Deputăţia trece, minciunile rămân

 

Laurenţiu Nistor are 24 de interpelări, a susţinut 84 de proiecte, din care 13 au devenit legi şi a avut un singur proiect personal. A depus 64 de declaraţii scrise, dar se ştie că deputatul are un „cronicar” care-l traduce din româneşte în limba română – îi scrie textele. Dincolo de cifre (care nu înseamnă mare lucru), Nistor va rămâne cu două nefăcute mari şi late la activ: a fost împotriva intabulării gratuite a terenurilor şi a minţit violent, cu repetiţie, în privinţa chinezilor care vin să salveze CEH-ul. Laurenţiu Nistor a fost ales consilier judeţean, viitorul şef al judeţului pentru următorii patru ani.

 

Masochism parlamentar

 

Mircia Muntean are 13 declaraţii politice, a susţinut 31 de proiecte, din care trei au devenit legi, a formulat şapte interpelări şi a semnat pentru 13 moţiuni. Bilanţul activităţii de parlamentar are însă candoarea ştirilor Time New Roman. Bunăoară, Mircia Muntean îl interpelează pe Marius Cazanciuc, ministrul Justiţiei de „Recuperarea creanţelor rezultate din infracţiuni”.  Şi-i zice Mircia de la obraz că doar jumătate din sumele cu care a fost prejudiciat statul au fost recuperate. „Domnule ministru, vă rog să-mi precizaţi ce măsuri veţi lua pentru recuperarea totală a creanţelor (…) din infracţiuni în ultimii doi ani”, scrie la final deputatul. Asta se întâmpla la fix doi ani după ce instanţa a reţinut în sarcina inculpatului Mircia Muntean un prejudiciu de 330.000 de dolari. Apoi, primarul ales al Devei a vorbit în Camera Deputaţilor despre „Noua Constituţie – legea fundamentală de apărare a penalilor” şi de „Traseismul politic sau răul devenit bun pentru PNL”. Parcă înadins a atins temele care îl „dureau” cel mai mult.  În rest, puţin probabil să-i simtă cineva lipsa, cum nici prezenţa sa nu a atras atenţia în vreun fel. Mircia Muntean revine pe fotoliul de primar al Devei.

 

Primar sub acoperire

 

Deputatul Cornel Cristian Resmeriţă a fost la al doilea mandat în Camera Deputaţilor, însă activitatea sa nu a rupt gura târgului. A susţinut 39 de proiecte din care doar şase au devenit legi. A scris trei declaraţii politice, un proiect personal şi 36 de interpelări. Acţiunile deputatului PSD sunt legate aproape exclusiv de mineritul din Valea Jiului, fiind de notorietate atacurile la directorii aflaţi în zona de interese ale şefului său de partid, Laurenţiu Nistor. Şi Resmeriţă a dus munca de parlamentar în derizoriu. Deputatul s-a dus cu pâra la Guvern pe motiv că elevii colegiului din Vulcan au organizat un festival de muzică folk în sala de nunţi a preşedintelui PNL. Cristian Resmeriţă este primarul ales al municipiului Lupeni şi (la fel ca Mircia Muntean) are probleme penale, fiind pasibil să piardă mandatul de primar înainte de vreme. Plecarea sa de la Casa Poporului nu va lăsa un gol de neacoperit, dar intrarea în primărie este diamantină pentru „Dinastia Resmeriţă”.  Învârtelile primarului-tată vor fi în siguranţă, bine acoperite, cu fiul-primar.

 

Doi ani de vacanţă

 

Ar fi putut să rămână în conştiinţa publică drept un primar cumsecade din „patria virşlilor”, dacă nu-l ardea-n călcâie pohta de mărire. Sorin Marica a reuşit să se facă de mândră minune la primul său discurs de candidat la deputăţie, când a făcut o promisiune inedită: „O să facem tot ce vă trece prin cap” (lui nu-i mai venea nimic în minte). Deputatul Marica a stat timp de doi ani în Casa Poporului, timp în care a susţinut 25 de proiecte, iar cinci au fost promulgate ca legi. A pus zece întrebări la guvern şi a citit două declaraţii politice de la pupitrul Camerei Deputaţilor: „Codul de etică şi conduită – răspunsul pe care Partidul Social Democrat îl dă societăţii civile” şi „Bugetul de stat pe anul 2016, prioritatea absolută a României”, în total aproape şase minute de discurs. Deputatul a revenit la postul de primar al comunei Sălaşu de Sus.

 

About Marcel Bot