Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,701 ori

Chiar dacă la televizor vedem doar ştiri care ne spun că afară-i ger de crapă pietrele, se mai întâmplă şi câte-un incendiu, aşa, parcă în ciuda frigului. Mihai Radic, de la Ziarul Hunedoreanului, a scris despre un asemenea eveniment: “Reprezentanţii ISU Hunedoara au intervenit prompt şi au reuşit să stingă incendiul în câteva zeci de minute”, zice el, ca mai încolo să ne informeze că, de fapt, focul a fost stins “în aproximativ 20 de minute”. Deci, câteva zeci înseamnă două. 

Mai departe, aflăm o informaţie foarte preţioasă: “Nu iese fum fără foc”. Zău că nu m-aş fi gândit la asta şi cred că nici pe cititorii ZHD nu i-ar fi dus capul să ajungă singuri la această concluzie! Incendiul, se pare, a fost provocat de “un scurt circuit”, adică un circuit micuţ de tot, nu un scurtcircuit, cum se scrie corect în limba română. O ultimă informaţie: “fumul dens a înecat întreaga încăpere”. Cred că încăperea tuşea şi era pe punctul de a-şi da duhul!

Tot în Ziarul Hunedoreanului, Luana Giuhat a luat un intreviu cuiva despre altcineva, mai exact unei artiste, Doina Ionescu Reghiş, despre artistul plastic Mircea Bâtcă. Titlul articolului, lăbărţat pe cele două pagini de la mijlocul ziarului, este “«Pentru el sensul vieţii, îl reprezintă creaţia plastică»”. A naibii virgulă, cum s-a mutat ea de lângă pronumele “el” fix unde nu trebuia!

“De câte ori nu v-aţi dorit ca şi mâncarea dumneavoastră să aibă gustul pe care îl avea cea a bunicii”. Aşa începe un articol “de umplutură” din Ziarul Hunedoreanului; semnul întrebării? E pentru alţii, noi putem scrie un articol întreg, care începe chiar cu o întrebare, fără să-l folosim!

Iată două titluri din Glasul Hunedoarei de luni: “O pensionară a dat peste cap circulaţia trenurilor din Londra” şi “Un simplu e-mail a dat peste cap serverele Parlamentului german”. Toate-s date peste cap de lucruri banale şi, culmea, toate ajung în Glasul Hunedoarei, dar nimeni nu pare să citească titlurile ca să se asigure că nu seamănă prea tare între ele!

“O hunedoreancă de 17 ani va cânta în garaj cu Monica Anghel”, ne informează Monna Voinescu, în Ziarul Hunedoreanului. Pentru cititorii care nu ascultă postul de radio Europa FM, aceasta ar putea fi o ştire negativă: uite, domnule, cât de rău a ajuns Monica Anghel, de cântă prin garaje! Nici măcar la nunţi sau botezuri n-o mai cheamă lumea, iar hunedoreanca asta de 17 ani trebuie să fie foarte netalentată, dacă-i ţine companie! De fapt, lucrurile nu stau aşa: “garajul” la care face referire ziarista este un loc amenajat de Europa FM unde vin să cânte live o grămadă de artişti.

Mi se pare că stomatologul responsabil cu “gura lumii” din Mesagerul Hunedorean s-a mutat la Glasul Hunedoarei şi continuă să publice bârfe prost scrise. Iată, de exemplu, cum începe bârfa de vineri, 27 ianuarie: “Gurile rele din oraşul Paliei spun că una din feţele bisericeşti s-au lepădat de cele sfinte”. Corect ar fi fost: “una dintre feţele bisericeşti s-a lepădat”, că-i una singură dintre toate. Nici cu virgulele nu se înţelege prea bine dentistul nostru: “şeful peste slujitorii domnului din oraşul Paliei, a cam întrecut măsura şi ameţit de aburii bahici, a adormit sub cerul liber”. Corect: “şeful peste slujitorii Domnului din oraşul Paliei a cam întrecut măsura şi, ameţit de aburii bahici, a adormit sub cerul liber”. Dar nu-i bai, că timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim!

Cu asemenea colegi la Glasul Hunedoarei, nici nu mă mir că Irina Năstase face atâtea gafe: “staţia de epurare inaugurată, ieri, poate deservi 20.000 de locuitori” (corect: “staţia de epurare, inaugurată ieri, poate deservi…”); “Este cea de-a doua staţie de epurare care este pusă în funcţiune la Haţeg, prima fiind…” (este care este, prima fiind?); “Gradul de epurare a apelor uzate este de 92-96 la sută, ceea ce potrivit specialiştilor este un lucru bun”. Am înţeles, “este” peste tot!

Domnul Marcel Bot ne spune, în Ziarul Hunedoreanului, că “parlamentarii de colegiu au dat dare de samă în Consiliul Local Hunedoara”. Asta-i ca şi cum ai spune că un parlamentar “a luat o luare de poziţie” sau că un jurnalist “şi-a adus aportul” la umplerea paginii 13 din REPLICA!

“Nu trece luna. şi la Haţeg, se inaugurează câte o investiţie”, zice Sorina Popa, în Mesagerul Hunedorean. Nu trece săptămâna şi în pagina lui Chioru’ Corectoru’ apare numele redactorului şef al acestui cotidian, care se face de mândra minune pentru că nu ştie cum şi unde se pun virgulele în limba română. Nu spun că în alte limbi s-ar descurca mai bine, nici nu-i treaba mea, pe mine mă întristează să văd cum un om care le spune altora cum să-şi facă treaba (căci ăsta-i rolul redactorului şef, printre altele, să-i înveţe pe cei “mici” cum se face jurnalismul) nu-i în stare să scrie nici măcar un singur articol fără greşeli.

“Se pare că, din lăcaşul de cult s-au furat mai multe cruci, dar şi alte obiecte, de valoare”, scrie Diana Mitrache, în Servus Hunedoara. Se pare că, la fel ca Sorina Popa, nici doamna Mitrache nu ştie care-i treaba cu virgulele, aşa că merge pe principiul “să fie cât mai multe, ca să dea la număr”.

Alin Onu, de la Servus Hunedoara, revine şi-i întreabă pe hunedorenii întâlniţi pe stradă: “Ce reprezintă pentru dumneavoastră ziua de 24 Ianuarie?”. Unul dintre interlocutori i-a răspuns, dar domnul Onu a transcris: “O zi obişnuită de lucru, şi aşa avem prea multe sărbătorit”. Ori “avem prea multe sărbători”, ori “avem prea multe de sărbătorit”, hotărâţi-vă, domnule ziarist! Apropo, încă mai aştept dreptul la replică cu care m-aţi “ameninţat” în urmă cu aproape două luni!

Iată cum se scriu, mai nou, ştirile publicate pe prima pagină a unei publicaţii locale, în speţă, Ziarul Hunedoreanului: “Jurnalişti de la gandul.info au scris ieri că…”. Aşa! În viitorul nu foarte îndepărtat, o să ne luăm informaţiile direct de pe blogurile jurnaliştilor – şi mă refer aici la jurnaliştii adevăraţi, nu la “agregatori”, cum a fost, de data asta, Andreea Lazăr.

Tot în Ziarul Hunedoreanului, aceeaşi Andreea Lazăr ne vorbeşte despre cancerul de piele şi, într-o casetă, ne dă câteva informaţii “extra”, sub titlul “Ştiaţi că?”. Iată care sunt informaţiile: “Pielea este organul ce are 15 la sută din greutatea corporală, o suprafaţă de aproximativ 2 metri pătraţi şi greutatea de 3 kilograme”. Va să zică, greutatea totală a pielii unui individ reprezintă 15 la sută din greutatea totală a individului?! Asta înseamnă, folosind regula de trei simplă, că greutatea totală a individului este de… de… 20 de kilograme, doamnelor şi domnilor! Înţeleg că anorexia e la modă, dar nu cred să existe vreo persoană adultă care să cântărească doar 20 de kilograme. Şi vă daţi seama cum ar arăta un om de 20 de kilograme dintre care trei kilograme cântăreşte numai pielea?!

Astea au fost greşelile de săptămâna asta (pe care am avut timp şi spaţiu să le “amendez”, că de făcut s-or fi făcut infinit mai multe…winkingPână săptămâna viitoare, să vă-ncălziţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'