S-a redus TVA-ul pentru servicii agricole, seminţe, pesticide şi îngrăşăminte

Articolul a fost vizualizat de 1,062 ori

Începând de luni, taxa pe va­loarea adăugată (TVA) a fost redusă, pentru noi servicii, precum şi pentru livrarea unei anumite categorii de produse din domeniul agriculturii.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 32/2016, pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 488 din 30 iunie.
Concret, potrivit actului normativ, TVA pentru livrarea de produse folosite pentru producţia agricolă şi pentru prestările de servicii specifice de tipul celor folosite în sectorul agricol va scădea la 9%.

Unde se aplică noul TVA concret

Astfel, din 1 august, se aplică o cotă de TVA de 9% pentru „livrarea celor mai importante produse utilizate pentru producţia agricolă, respectiv: îngrăşăminte, pesticide, semin­ţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi pentru prestările de servicii specifice de tipul celor utilizate în sectorul agricol, cum sunt: arat, semănat, prăşit, ierbicidat, recoltat, fertilizat, greblat, balotat”, aşa cum reiese dintr-un comunicat recent al Guvernului. Potrivit proiectului de ordin comun al MFP şi MADR, cota redusă de TVA de 9% se va aplica pentru livrarea unor bunuri încadrate în anumite coduri din Nomenclatura combinată. Vorbim aici despre îngrăşăminte, pesticide şi seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării.
În ceea ce priveşte prestările de servicii folosite în sectorul agricol, proiectul de ordin conţine o listă ce cuprinde 34 de elemente.
Înainte de această nouă diminuare de TVA, o cotă de TVA de 9% se aplica pentru anumite seminţe şi fructe oleaginoase, seminţe şi fruc­te diverse, plante industriale sau medicinale, paie şi furaje, numai dacă furnizorul prezenta dovada că acestea sunt utilizate pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal, ori pentru a completa sau înlocui alimentele destinate consumului uman sau animal.

About Administrator