EDITORIAL – Un altfel de politică! Marele Plan „Marţea Neagră”

Articolul a fost vizualizat de 991 ori

Alegerile parlamentare care se apropie nu sunt un scrutin de rând. Ele au greutatea unei opţiuni isto­rice. Nu suntem chemaţi să alegem doar un nou leat de ocupanţi ai palatului parlamentului. Vom merge la urne să dăm o direcţie pentru ţară.
Suntem la un moment în care părem încastraţi într-un clişeu de basm po­pular românesc în care Făt-Frumos nu biruie să taie capetele Balaurului în ritmul în care acestea, fatalmente, cresc la loc. Se simte că doar votul românilor singur mai poate tranşa clar cine câştigă în ţara asta în lupta dintre corupţie şi anticorupţie, dintre stat de drept şi stat mafiot, dintre rău şi bine până la urmă.
Nu mai este un secret pentru nimeni că fiara pândeşte din interior. A ţinut să reconfirme asta domnul Liviu Dragnea, preşedintele PSD, în direct la un post TV de ştiri. Întrebat de moderator cum comentează că domnia sa şi Călin Popescu Tăriceanu ar putea fi investigaţi cu scopul de a fi îndepărtaţi de la formarea unei noi majorităţi în decembrie (o întrebare dictată, evident!), Liviu Dragnea nu a putut da decât tipul de răspuns aşteptat de la cineva care are motive să se teamă de Justiţie, dar încă nu poate muta decisiv împotriva ei. Aşa că a zis-o cu dacă şi cu parcă despre un posibil plan croit undeva, cândva, de cineva, astfel încât domnia sa, Tăriceanu, şi Ponta să fie trimişi în judecată. Partea asta a declaraţiei a fost doar antreul, pentru că meniul principal a venit spre finalul declaraţiei. Şi spune răspicat şeful partidului care are prima şansă să câştige alegerile: „Dacă cumva, în perioada următoare, o să fim din ce în ce mai convinşi sau o să apară şi alte lucruri, atunci sigur o să adoptăm şi noi alt mod de a face politică”.
Până la un punct, domnul Dragnea are dreptatea lui. Fără doar şi poate că exis­tă un plan de curăţare a ţării de marea corupţie, un plan care împlineşte aşteptările de dreptate ale unui public umilit până la crimă de venalitatea unei clase politice lacome şi nesătule. Planul ăsta, de care Justiţia se ţine cu dinţii de mai bine de cinci ani, e la vedere, îl poate vedea oricine.
Se înţelege clar din context că împotriva acestui plan şi numai împotriva lui, domnul Dragnea va adopta, îm­preună cu ceilalţi colegi de suferinţă penală, “un altfel de politică”. Dar pentru asta are nevoie de un instrument puternic! În termeni strict tehnici, el s-ar numi “majoritate penală confortabilă în Parlamentul României”, iar singurul furnizor care îl poate livra este poporul român la urne. Asta este miza alegerilor parlamentare din acest an, pentru această majoritate atotputernică se luptă Drag­nea şi Tăriceanu, Bă­sescu şi Ghiţă, Ponta şi Udrea, separat, dar îm­pre­ună, mânaţi toţi de aceeaşi arsură în ceafă: condamnarea pentru corupţie.
Nu cred că noul stil de politică anunţat de domnul Dragnea înseamnă altceva decât o “marţea neagră” extinsă la toată săptămâna de lucru din viitorul parlament. Cu o majoritate pu­ternică, e foarte simplu să amputezi legile reducând Justiţia la statutul de fată-n casa poporului.
Şi la urma urmei, care e răspunul corect la întrebarea de tip Radio Erevan pusă domnului Dragnea de moderatorul TV? Justiţia nu îi anchetează pe domnii Dragnea, Ponta, Tăriceanu, et Co. pentru a fi împiedicaţi să facă majoritatea parlamentară. E viceversa! Domnii Dragnea, Ponta şi Tăriceanu vor să facă majoritatea parlamentară ca să nu mai fie anchetaţi de Justiţie.
Asta înseamnă să fii mafiot

About Adrian Sălăgean