Peste 70 de milioane de euro pregătite pentru Valea Jiului

Articolul a fost vizualizat de 933 ori

Apa serv
Patru dintre cele 15 proiecte puse pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Hunedoara au fost destinate SC Apa Serv Valea Jiului SA, firmă care se pregăteşte să atragă peste 70 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru moderni­zarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în localităţile din Valea Jiului.
Discuţiile s-au purtat în şedinţa de vineri, 26 august 2016, a Consiliului Judeţean Hunedoara. „Pe proiectul POS Mediu 2007-2014, pentru Apa Serv Valea Jiului a fost aprobat raportul final. Asta înseamnă că s-a încheiat acest proiect. Proiectul a fost de 40 de milioane de euro. La încheierea proiectului s-au consumat 26 de milioane de euro”, a explicat Costel Avram, directorul Apa Serv. Diferenţa mare dintre cele două sume e dată de faptul că licitatorii au coborât ofertele mult sub preţul estimat. O mică parte din bani a fost pierdută pentru că unele primării au turnat asfalt cu fonduri europene şi drumul nu mai putea fi spart pentru lucrări la reţeaua de apă. (Infrastructura nu poate fi „de­ranjată” cinci ani, potrivit normelor UE.)
Directorul Apa Serv i-a informat pe aleşii judeţului că vrea să continue lucrările de moder­nizare a reţelelor de apă. „Pe partea a doua a proiectului suntem socie­tatea care săptămâna vii­toare va depune aplicaţia de finanţare la Bruxelles şi suntem prima societate din România care va accede fonduri pe POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare, n.red.). Proiectul total este de 71.429.872 euro, fără TVA. El este împărţit pe toate UAT-urile din Valea Jiului şi Consiliul Judeţean. (…) Când aplicaţia de finanţare a plecat la Bruxelles, putem da drumul la primele patru licitaţii: supervizare şi lucrări pe Lupeni şi Uricani. Este normal să începem cu Lupeniul şi Uricaniul pentru că aici pe prima parte a proiectului nu s-a făcut nicio lucrare. Anul viitor vom începe şi cu celelalte oraşe ale Văii Jiului”, a mai spus Costel Avram. „De asemenea directori am avea nevoie în multe socie­tăţi din judeţul Hunedoara să facă treabă, să se ocupe să atragă fonduri europene şi să nu stea cu mâna întinsă la fonduri bugetare. Eu sper ca toate investiţiile pe care le va face Apa Serv să nu ducă la creşterea preţului apei în Valea Jiului”, a comentat Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

About Marcel Bot