Deva redevine centrul naţional al gimnasticii

Articolul a fost vizualizat de 1,414 ori

Antrenorul Nicolae Forminte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oficialii din gimnastică au decis să readucă la Deva loturile de junioare şi senioare de la Izvorani. La Deva, vor exista astfel două lotul de pregătire, iar Nicolae Forminte a devenit antrenorul coordonator principal în gimnastica românească. Spune mai în glumă, mai în serios: “Am un motiv pentru care mi-am lăsat barbă: mă deghizez în preot ca să exorcizez toţi dracii din gimnastica românească”
Timp de ani de zile, gimnastele pregătite la Deva au adus României zeci de medalii şi titluri importante. Atât de multe încât, în lumea sportului, Deva a ajuns cunoscută drept “fabrica de gimnaste” sau “Cetatea gimnasticii”. În vara lui 2010, oficialii decideau mutarea lotului de la Deva, la Izvorani, un lucru care s-a dovedit a fi o mare greşeală tactică. După eşecul de la Jocurile Olimpice de la Rio, federaţia a decis în ceasul al XII-lea că, totuşi, Deva oferă cele mai bune condiţii pentru a antrena mari campioane în gimnastică.
La Deva, vor rămâne gimnastele care au fost în pregătire la Centrul National Olimpic de Pregătire a Junioarelor(CNOPJ), la care se adaugă gimnastelele de la CNOPJ Oneşti şi o parte din gimnastele de la Bucureşti. Senioarele vor completa grupul de sportive şi activitatea oficială trebuie să debuteze la mijlocul lunii septembrie. Antrenorul coordonator şi-a făcut deja planul: „Doresc ca acest nou mandat să fie sub imperiul a două aspecte : disciplină şi muncă. Va trebui să uităm un pic de reţelele de socializare, de fotografii, va trebui să fim puţin mai modeşti, să punem foarte serios osul la muncă, iar disciplina trebuie să plece de la nivelul colectivelor tehnice, până la ultima gimnastă. Prin urmare: disciplină, muncă şi exigenţă dusă la maxim”.

O misiune grea

Practic, cele mai bune gimnaste ale ţării sunt de acum la Deva. Antrenorul Nicolae Forminte a primit o sarcină uriaşă – el va coordona pregătirea a 30 de senioare, junioare şi gimnastele din Centrul de Pregătire Olimpică. Sarcina de a pune gimnastica românească acolo unde a fost – pe podiumurile olimpice – nu este deloc uşoară: „Nu e uşor să regândeşti o activitate după ce ai avut un eşec cum e cel de la Rio! Să începi de pe locul 13 e puţin aşa … îngrijorător. În primul rând, mă gândesc că e pierdută încre­derea părinţilor, dar şi a multor altor persoane. E greu să spui: „Dom’le eu îţi pregătesc copilul să devină campion olimpic”. Astăzi toată lumea se interesează, intră pe internet, are acces la informaţii. Trebuie să o luăm pas cu pas – deja fiecare gimnastă are stabilit obiectivul de performanţă prioritar”, spune antrenorul care într-o lună va serba cea de-a 60-a aniversare. Este o dată de care îşi aminteşte pentru că anii petrecuţi în sală le-a cam uitat şirul. S-a născut la Câmpulung Moldovenesc, dar povestea copilăriei are un traseu întortocheat: „Mama era din Mediaş, tata din Câmpulung Moldovenesc, iar ei s-au cunoscut la Sibiu unde tata era ofiţer de carieră. La doi sau la trei ani am ajuns la Constanţa. Când au descoperit că tata nu era membru de partid, a avut de ales – ori se înscrie, ori renunţă la armată. A renunţat la carieră. Eu am ajuns să fac gimnastică fără voia mea – am vrut să fac fotbal, apoi atletism, după care am ajuns la gimnastică. Aşa era moda în acele timpuri să faci un sport”, explică antrenorul. În 1962, a devenit gimnast, apoi a dat la facultate, a devenit antrenor şi lucrează în sală din 1967. Nicolae Forminte a mai fost la cârma lotului naţional de gimnastică între anii 2005-2010, până când lotul a plecat din Deva, la Izvorani. A lucrat ca antrenor în Statele Unite şi Italia, apoi a decis să se reîntoarcă la Deva. Nicolae Forminte îşi aduce prea bine aminte că şi Octavian Belu susţinea că sala de aici oferă cele mai bune condiţii de antrenament:   „Locaţia din Deva este cea mai bună, am spus-o şi tot repet! Din punct de vedere al infrastructurii, al administraţiei şi al anexelor necesare pregătirii, Deva, prin Colegiul Naţional Sportiv Cetate Deva, întruneşte toate condiţiile. E adevărat că i-am luat pe cei de aici puţin pe nepregătite în sensul că numărul de gimnaste care vor veni aici în pregătire e puţin mai mare decât s-ar fi aşteptat şi sper să depăşim cât mai repede micile probleme care ţin de aranjarea cantonamentului lotului de junioare”.

Colegiul Naţional Sportiv a intrat “în priză”

Vestea că se întorc loturile de junioare şi senioare era aşteptată la Colegiul National Sportiv Cetate Deva. Lucrurile au intrat în priză şi se fac pregătiri intense pentru cazarea fetelor: “Pe o parte suntem deja pregătiţi, pe de altă parte, o să mai facem nişte aranjamente pentru că vestea a depăşit chiar şi cele mai mari aşteptări ale noastre. Începem practic un nou ciclu olimpic şi e evident că Deva oferă cele mai bune condiţii de pregătire şi de centralizare. La ora actuală este în pregătire aici lotul de la Oneşti. La noi, activitatea o să continue din plin şi o să trebuiască să intervenim puţin, să îmbunătăţim condiţiile de cazare pentru gimnaste. Ne aşteptam la vestea asta mai ales că sunt fete care au plecat de la Deva, eleve de-alea noastre, care acum îşi vor revedea zi de zi colegele. Ne bucurăm întotdeauna să revedem sportive precum Dora Vulcan, Laura Jurca şi altele care au plecat în urmă cu câţiva ani şi acum revin la matcă. Revin şi antrenorii pe care noi îi ştim foarte bine”, spune Adrian Liga, directorul Colegiului National Sportiv Cetate Deva.

Se caută doctori

După ce Federaţia Română de Gimnastică a decis să readucă loturile de senioare şi junioare în centrul de la Deva, la “fabrica de gimnaste” s-au stabilit şi sarcinile staff-ului. Practic, Nicolae Forminte este primul antrenor care are în sarcină coordonarea antrenamentului pentru cele mai bune 30 de gimnaste ale ţării. El spune că prioritatea zero este aceea de a crea un staff medical, care să se ocupe în special de echipa de senioare: „Un staff medical care să se ridice cel puţin la calitatea celui pe care l-au avut la Bucureşti. Este o sarcină grea dacă nu chiar imposibil de rea­lizat. Eu am început să fac demersuri şi să pun întrebările de rigoare, dar va trebui să găsim şi o sursă de finanţare adiacentă care să motiveze aceste cadre medicale care să stea alături de echipa de senioare”, explică Forminte. De fapt, prima discuţie cu senioarele şi staff-ul de antrenori se va centra pe starea de sănătate a gimnastelor. În condiţiile în care participarea la multe competiţii a fost compromisă din cauza problemelor medicale, existenţa unui cadrul medical care să se ocupe de fete opt ore pe zi este crucială: „Dacă găseşti un medic sau un asistent medical care să stea tot timpul este ideal, dar o persoană, cel puţin opt ore pe zi ar trebui să fie în preajma fetelor, de regulă după ce îşi termină antrenamentele să se ocupe de recuperarea şi refacerea lor după efort. E o muncă solicitantă, plus că trebuie să o faci cu pasiune altfel nu ai nici o şansă să rezolvi problemele, adică trebuie să fie mereu preocupat de sănătatea lor, să se străduiască să găsească soluţii chiar dacă asta îl ţine treaz şi noaptea.  Asa suntem şi noi antrenorii şi asa ar trebui să fie şi medicul lotului – când e o problemă cu o gimnastă nu ar trebui să-şi găsească liniştea până nu o rezolvă”, completează antrenorul.

Start: Deva 2016, Finish: Tokio 2020

Sala de la Deva va fi de acum mereu ocupată – cele două loturi de senioare şi junioare se vor antrena în intervale orare diferite. Practic, la Deva, începe pregătirea pentru Olimpiada de la Tokio din 2020, iar antrenorii vor să-şi vadă fetele din nou în elita gimnasticii. “Senioarele încep antrenamentele oficiale după ce despachetează, dacă nu chiar înainte. Imediat ce ajung, împreună cu antrenoarea care le însoţeşte, Adela Popa, vom intra la o discuţie şi primul subiect pe care îl vom trata este starea de sănătate cu care vin de la Bucureşti. Eu am ceva informaţii despre fiecare în parte, rămâne să vedem cât de reale şi actuale sunt şi să le „prescriem” o conduită personalizată pentru fiecare.
Practic, acum tot ceea ce înseamnă gimnastică pentru Tokio se află acum la Deva”, spune antrenorul care vede acest început de ciclu olimpic ca o pro­­vocare personală: „Gimnastica e un sport aciclic, efortul nu e constant. Cel mai intens se lucrează la încălzire vreo 20-30 de minute apoi în timpul pre­gătiri fizice. La antrenamente, pe ceas efectiv, o gimnastă lucrează între 5 şi 15 minute însă atunci efortul este extraordinar de intens, cu un consum muscular şi psihic mare. Am făcut deja programul pentru fiecare gimnastă în funcţie de obiectiv şi pregătire, dar şi de momentul în care se află în ciclul de în­vă­ţare. Pregătirea este deja structurată şi avem un grup de gimnaste care au ca obiectiv Cam­pionatele Europene de la Cluj din această primăvară şi Mon­dialele din toamnă”.

Se cere ajutor pentru înfiinţarea staffului medical
Sunt mulţi cei care cred că, în prezent, Nicolae Forminte este singurul antrenor care poate să monteze ceea ce înseamnă un colectiv tehnic şi să strângă oameni de performanţă. Ar aduce şi antrenori din Statele Unite dacă ar avea fondurile necesare. Nicolae Forminte este decis să lupte şi aşteaptă acelaşi lucru şi de la persoanele din jur. A fost visul lui să vadă lotul înapoi în centrul de pregătire de la Deva, pentru dotarea căruia se străduieşte de ani de zile să strângă fonduri prin fundaţia sa, For-Gym şi să mobilizeze societatea: “Acest staff medical nu îl voi putea închega dacă nu voi face o ofertă financiară, care, din punct de vedere al legislaţiei, nu este deloc stimulativă. Sper ca prin Fundaţia For-Gym să reuşesc să strâng fondurile necesare încât să pot susţine acest staff medical. Ăsta ar fi apelul meu către comunitate deveană”, spune Nicolae Forminte. Apelul său este adresat oamenilor de afaceri, oficialităţilor locale şi judeţene, iar toţi cei care îşi doresc sprijine activitatea lotului sunt rugaţi să se alăture antrenorilor: „Sunt convins că partea de cazare, de masă, de şcoală, de recuperare, cu bazin, cu saună, se vor rezolva. Problema care mă îngrijorează cel mai mult este cea a staff-ului medical. Dacă rezolv această problemă, apoi ne putem gândi la altele : la un microbuz de opt locuri, care poate să fie condus şi de unul dintre antrenori. Probleme vor fi mereu – aşa e la un lot – rezolvi una, apare alta! Prioritar este staff-ul me­dical, închegarea staff-ului tehnic astfel încât să tragem cu toţii la aceeaşi căruţă şi să acceptăm o singură voce care să conducă. Federaţia susţine activitatea şi ne este alături cu tot ceea ce le permite legea să facă. De acum, cu Dumnezeu înainte!”

About Laura Oană