Hunedorenii, aşteptaţi să îşi sărbătorească ţara

Articolul a fost vizualizat de 1,280 ori

Ziua Naţională a României!

Mii de locuitori ai judeţului sunt aşteptaţi să asiste la paradele militare şi evenimentele organizate în 1 Decembrie, în mai multe localităţi hunedorene, de Ziua Naţională a României. Oamenii sunt aşteptaţi să îşi arate preţuirea pentru ţară, să poarte tricolorul sau să vină la manifestări cu cocarde prinse în piept.

pag 2 - 1 decembrie
Joi, 1 Decembrie, de la ora 10, este programat ceremonialul oficial şi religios în Piaţa Victoriei. Pe Bu­levardul 1 Decembrie 1918, se va da onorul, apoi parada­ militară va atrage privirile oamenilor: soldaţi, jandarmi, politişti şi pompieri vor defila în aplauzele mulţimii.
Detaşamentele Ministerului de Interne vor fi completate de cele ale Ministerului Justiţiei, formaţiuni de paramedici, salvamontişti, Crucea Rosie şi chiar membrii unui club de airsoft, Transilvania din Deva. Va urma defilarea câinilor de rasă. Retragerea se va face în ritmul dat de Fanfara din Petreşti, Alba, cea mai lon­gevivă din România. Cel mai în vârstă instrumentist are peste 70 de ani.
Câteva ceasuri mai târziu, de la ora 17, oamenii sunt poftiţi să petreacă româneşte cu Sava Negrean Brudaşcu, Mariana Anghel, Ana Almă­şana Ciontea, Robert Târnă­veanu, Ciprian Roman, tarago­tistul Ioan Berci şi Grupul instrumental condus de Ionel Coza. După două ore, va avea loc aprinderea festivă a lu­minilor de Crăciun, moment urmat de focuri de artificii şi jocuri de lasere.
Şoferii sunt atenţionaţi că, pe durata desfăşurării eve­nimentului, în anumite zone vor exista restricţii, chiar în­chideri ale traficului rutier. Astfel,  începând cu ora 7.00 şi până la finalul ceremonialului militar dedicat Zilei Naţionale a României, traficul rutier va fi blocat pe Bulevardul 1 De­cembrie 1918, pe sectorul de drum cuprins între sensurile giratorii de la intersecţia cu Bulevardul Iuliu Maniu, în zona Poşta Veche şi intersecţia cu Piaţa Victoriei, dar şi pe alte străzi şi bulevarde din centrul municipiului. De asemenea, în parcarea AJOFM, traficul rutier va fi închis până în data de 8 ianuarie 2017.

Cu pelerine tricolore

Şi hunedorenii vor avea parte de o mulţime de eve­nimente organizate de au­torităţile locale în municipiul Hunedoara. Sărbătorirea Zilei Naţionale începe, de la 11,30, cu o premieră. Oamenii sunt provocaţi să participe la „Mar­şul Tricolorului”, moment pentru care autorităţile locale au comandat 600 de pelerine în cele trei culori ale steagului: roşu, galben şi albastru. Se va pleca din zona Stadion – Kaufland pe traseul: b-dul Dacia – Corvin – George Enescu – Libertății – Centrul Vechi, până în Parcul Liber­tății. O oră mai târziu, se vor depune coroane în parcul din Centrul Vechi, moment în care se va intona imnul şi sunt programate discursurile ofi­ciale. De la ora 13, participanţii la marş vor pleca înspre Casa de Cultură pe traseul: Primărie – B-dul Libertății – Casa de Cultură, locaţie unde are loc un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric Haţegana şi cei de la Palatul Copiilor Hunedoara, alături de care vor urca pe scenă Bogdan Firu, Ciprian Roman, Mirela Mă­nescu, Eugen Pistol şi Radu Ciordaş. De la ora 16, pro­gramul este completat de Distinto şi Ianna Novac. Şi tot în faţa Casei de Cultură Hu­nedoara, de la ora 18, sunteţi aşteptaţi la aprinderea lu­minilor de sărbători.
În după amiaza zilei de 1 Decembrie, un ceremonial va avea loc şi la Ţebea, în „Pan­teonul moţilor”, la mormântul lui Avram Iancu, dar şi al celor 75 de ofiţeri, subofiţeri şi ostaşi care au căzut în 1918 luptând pentru dezrobirea Tran­sil­vaniei şi Mare Unire.

About Laura Oană