În loc de angajări, urmează marea disponibilizare?

Articolul a fost vizualizat de 717 ori

disponibilitate

Un patron din cinci, în special din comerţ şi construcţii, are în plan să reducă numărul angajaţilor în ur­mătoarele 3 luni. Cel puţin asta arată un sondaj realizat de Institutul Na­ţional de Statistică pe 8.000 de firme.
Datele vin după publicarea buge­tului pe 2017 şi după anunţarea pro­gramului de guvernare. Intenţiile pa­tronilor nu se potrivesc însă cu pla­nurile Executivului, care prevede anul acesta o creştere consistentă a numă­rului de angajaţi, dar şi un avânt eco­nomic cel puţin spectaculos.

Unde merge cel mai rău?
Cei din Construcţii anticipează o scădere şi a afacerilor şi a numărului de angajaţi cu peste 20% până în martie. Dar aceasta poate fi sezonieră, pentru că nu se prea construiesc clădiri iarna. Surprinzător este ce se întâmplă în Comerţul cu amănuntul – 20 şi 22% scăderi. De ce e surprinzător? Pentru că acest domeniu merge cel mai bine de vreo doi ani de zile – este interfaţa între producători şi consum, consum care e la cote ridicate. De ce ar avea patronii planuri aşa pesimiste când le merge atât de bine? Explicaţia unora dintre ei ar fi majorarea salariului minim, nu au bani să plătească ase­menea venituri, aşa că renunţă la an­gajaţi.
Analiştii economici apreciază că Proiecţiile până în 2020 care prevăd, potrivit programului de guvernare al PSD, creşteri economice de peste 5% an de an nu sunt realiste şi vor trebui să fie corectate pe parcurs. Se apreciază totodată că mai întâi ar trebui să avem grijă să investim pentru a deveni mai productivi, dacă stimulăm consumul acum s-ar putea să se acumuleze be­neficii în contul partenerilor noştri comerciali şi mai puţin în contul nostru, pentru că principalul motor economic al României e bazat mai mult pe importuri.
În proiectul de buget pe 2017 chel­tuielile de capital – adică investiţiile din buget – sunt la unul dintre cele mai mici niveluri din ultimii 10 ani.

About Administrator