Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 977 ori

 14 proiecte finanţate de UE, doar două funcţionale

pag 12 - 1
Monika Baciu, Avantulliber.ro

În România 14 proiecte privind deşeurile menajere au fost finanţate integral de Uniunea Euro­pea­nă. Doar două dintre acestea sunt funcţionale. La nivel naţional, există 34 de depozite conforme pentru depozitarea deşeurilor. Potrivit datelor de la Ministerul Mediului, la nivelul judeţului Hunedoara nu există un depozit de acest gen. În plus, tot judeţul Hunedoara face parte din categoria celor 12 judeţe unde sistemul nu este funcţional.
“În privinţa depozitelor de deşeuri municipale conforme la nivelul întregii ţări situaţia la finalul lunii august 2916 era de 34 depozite conforme (în cazul judeţelor Arad, Argeş, Ba­cău, Braşov, Brăila, Buzău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Dolj, Ga­­la­ţi, Gorj, Harghita, Iaşi, Ialomiţa, Mehedinţi, Mureş, Satu- Ma­re, Sibiu, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea se află câte un depozit municipal conform, în judeţele Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Neamţ, câte două depozite municipale conforme şi în judeţul Constanţa sunt în operare 4 depozite municipale conforme)”, arată oficialii Ministerului Mediului.
Aderarea la Uniunea Europeană a permis dezvoltarea unor sisteme de management integrat al deşeurilor în România, prin proiecte finanţate la nivelul întregii ţări. Judeţul Hunedoara a beneficiat de finanţare din partea UE.
“Prin POS Mediu 2007-2012, Axa 2, Domeniul de intervenţie 2.1 – Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor au fost finanţate un număr de 32 de proiec­te în valoare de aproximativ 1,05 miliarde de euro, din care: 14 proiecte SMID au fost finanţate integral din POS Mediu în cadrul perioadei de programare 2007-2013 – proiecte din judeţele: Botoşani, Hunedoara, Argeş, Neamţ, Mureş, Bacău, Sibiu, Giurgiu, Bistriţa-Năsăud, Olt, Arad, Timiş, Să­laj, Covasna. Pentru aceste proiecte infrastructura este fina­lizată, două proiecte sunt date în operare, pentru celelalte 12 proiecte delegarea serviciilor de salubritate este în diver­se faze de atribuire”, mai arată cei de la Ministerul Mediului.
Deponeul ecologic de la Bârcea Mare a fost finalizat, dar acesta nu este operaţional din cauza contestaţiilor care au blocat licitaţia. Astfel, nu a fost desemnat operatorul care va prelua gunoiul din localităţile judeţului Hunedoara.

Premieră în judeţul Hunedoara! Pacienţii spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” primesc un SMS cu mai multe întrebări, la externarea din spital

pag 12 - 2

Livia Botici, Glasul Hunedoarei

Cât de mulţumit eşti de serviciile medicale oferite de spital, de activitatea şi implicarea medicului şi a asistentelor, de curăţenie şi dacă ţi-au fost ceruţi bani pe durata internării sunt câteva dintre întrebările adresate pacienţilor prin SMS sau e-mail, după externarea din Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”, din Hunedoara.
Proiectul, numit „Mecanismul de feedback al pacientului în spitalele publice”, a fost implementat de Ministerul Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii a stabilit un chestionar cu zece întrebări la care pacienţii pot răspunde după externare prin e-mail sau SMS. În judeţul Hunedoara, pentru moment, sistemul a fost implementat doar la Spitalul „Dr. Alexandru Simionescu”, dar el va cuprinde toate unităţile sanitare de stat, în perioada următoare. Întrebările cuprinse ȋn chestionar se referă la: gradul de mulţumire a pacientului faţă de serviciile medicale oferite de spital, faţă de activitatea şi implicarea medicului, faţă de curăţenia din spital, precum şi faţă de activitatea şi implicarea asistentelor medicale. De asemenea, pacientul este întrebat dacă a cumpărat medicamente sau alte materia­le sanitare pe durata internării, dacă a primit explicaţii clare cu privire la diagnostic şi tratament, dacă ar recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acelaşi spital şi dacă starea sa de sănătate este mai bună după externare. Ultima întrebare a chestionarului permite pacientului să raporteze printr-o sesizare la responsabilii anticorupţie ai Ministerului Sănătăţii cazurile în care le-au fost solicitaţi bani sau atenţii. Astfel, Compartimentul de Integritate din cadrul Ministerului Sănătăţii va fi notificat de Platforma informatică securizată a Mecanismului de Feedback al Pacientului şi va intra în legătură cu pacientul pentru a clarifica speţa şi, după caz, va sesiza autorităţile abilitate, potrivit proiectului. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va transmite, prin SMS sau e-mail, chestionarul de feedback al pacientului, către un eşantion statistic relevant, selectat aleatoriu la nivelul fiecărui spital, precizează Ministerul Sănătăţii. Programul a fost implementat de fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, care spunea că rezultatele chestionarelor vor fi publicate trimestrial pe pagina de Internet transparenta.ms.ro, administrată de Ministerul Sănătăţii şi dezvoltată şi întreţinută de STS.
Evaluări eronate, în trecut
Un ordin al ministrului Sănătăţii din anul 2015 aproba implementarea Mecanismului de feedback al pacientului în spitalele publice. Ulterior publicării acestuia, Compartimentul de Integritate din Ministerul Sănătăţii a coordonat implementarea noilor prevederi legale. Chestionarele la care au răspuns pacienţii erau, însă, completate în prezenţa persona­lului medical şi transportate, fără a fi sigilate, de personalul medical către un angajat al spitalului, care introducea datele în sistemul centralizat al Ministerului Sănătăţii (MS). Astfel, vulnerabilitatea acestui mecanism era dublă: pe de o parte, pacientul era influenţat în evaluare de prezenţa medicului sau a asistentei, iar pe de altă parte personalul medical avea acces la chestionare, ceea ce ducea la posibilitatea elimi­nării răspunsurilor de evaluare care conţin opinii negative, arată Referatul privind noul proiect. O dovadă a rezultatelor distorsionate este un grad de satisfacţie de 97,5 la sută faţă de calitatea serviciilor primite de pacienţi la nivel naţional, situaţie nerealistă având în vedere situaţia reală a sistemului sanitar şi rezultatele studiilor similare efectuate, spun reprezentanţii MS. Un studiu realizat de Transparency International relevă o valoare a percepţiei populaţiei privind corupţia în sistemul de sănătate de 55 la sută. Un alt studiu, realizat de Facultatea de Afaceri şi Administratie în 2014, relevă că gradul de satisfacţie al pacientului din România, prin cumularea palierelor „foarte mulţumit” şi „mulţumit”, este de doar 34,4 la sută.

Pompierul şi paramedicul anului 2016

pag 12 - 3
Natalia Bumbac, Mesagerul Hunedorean

Plutonierul major Iulian Spătaru şi plutonierul major Linu Hârban, de la ISU Hunedoara, au fost desemnaţi pompierul, respec­tiv paramedicul de onoare al anului 2016 în judeţul Hunedoara. Distincţiile au fost acordate cu ocazia evaluării activităţii inspectoratului de pe parcursul anului trecut. De asemenea, au fost premiaţi cinci pompieri hunedoreni care au salvat cu mâinile goale, fiind în afara orelor de muncă, un tânăr de 18 ani, încarcerat într-un autoturism cu care s-a răsturnat.Titlurile acordate celor doi pompieri au avut în vedere activitatea lor din anul 2016, precum şi sutele de intervenţii la care au participat prentru salvarea de vieţi omeneşti. Astfel, plutonierul major Iulian Spătaru, de la Detaşamentul de Pompieri Deva, a fost desemnat pompierul anului 2016, pentru că „a participat la diferite acţiuni de salvare a persoanelor din medii ostile (fântâni, surpări de maluri de pământ sau stânci abrupte). Pe timpul desfăşurării acţiunilor de intervenţie dă dovadă de mult curaj, operativitate şi devotament pentru salvarea persoanelor, evacuarea bunurilor materiale precum şi înlăturarea efectelor dezastrelor.”
Plutonierul major Linu Hârban, care a fost desemnat paramedicul anului 2016, pe lângă sutele de cazuri în care a intervenit, a salvat viaţa unui om, resuscitându-l timp de 40 de minute. „Pompierul a participat în cursul anului trecut la peste 200 de intervenţii în cadrul modulului SMURD Petroşani, evidenţiindu-se la o intervenţie din municipiul Petroşani unde a reuşit, în urma manevrelor de resuscitare efectuate timp de 40 de minute, să resusciteze şi să scoată din stop cardio-respirator un bărbat în vârstă de aproximativ 60 de ani”, conform ISU Hunedoara.
De asemenea, comanda inspectoratului i-a recompensat cu diplome de merit pe pompierii căpitan Cristian Baleia, plutonierul major Nicolae Paliţă, plutonierul major Arthur Schneider, plutonierul major Laurenţiu Istrate şi paramedicul Valentin Anicăi „pentru gestul nobil de solidaritate şi respon­sabilitate arătat la sfârşitul anului trecut când au salvat cu mâinile goale un tânăr de 18 ani, grav accidentat şi în pericol de hipotermie, ca urmare a unui accident rutier produs pe raza localităţii Vulcan”.

România, o victorie şi o înfrângere la futsal în „dubla” cu Cehia

pag 12 - 4

Amarildo Szekely, Servus Hunedoara

Echipa naţională de futsal a României, cu cinci jucători de la Autobergamo Deva în lot, a susţinut două meciuri amicale cu reprezentativa similară a Cehiei. Cvintetul de bază al celor de la Autobergamo Deva, deţinătoarea Cupei şi a Supercupei României la futsal, format din portarul Vlad Iancu şi jucătorii de câmp Cristian Matei, Florin Matei, Paolo Ferreira şi Adrian Pânzaru, a făcut parte din lotul deplasat în Cehia.
Florin Matei, golgheterul „tricolorilor”
În primul joc, disputat la Kadan, după o primă repriză albă, Cehia a câştigat cu scorul de 4-2, golurile „tricolorilor” fiind marcate de către Florin Matei, de la Autobergamo Deva, şi de Laszlo Szocs, de la FK Odorheiu Secuiesc. În cel de-al doilea joc, disputat la Usti nad Labem, România şi-a luat revanşa, după o spectaculoasă răsturnare de scor. Gazdele au condus cu 2-0, iar România a redus din handicap prin jucătorul lui Autobergamo Florin Matei, golgheterul „tricolorilor” din această deplasare în Cehia, cu două reuşite. Apoi Emil Răducu, singurul „stranier” din lot, legitimat la Luxol, în Malta, fost jucător la Deva, a egalat. Când mai erau câteva secunde de joc România, a înscris printr-un alt ex-devean, Alpar Csoma, acum la Cityus Târgu Mureş, şi a câştigat cu scorul de 3-2. Cele două echipe s-au mai întâlnit şi în luna decembrie a anului trecut, la Deva, primul joc fiind câştigat de Cehia, cu 9-3, iar cel de-al doilea de România, cu 7-0.
Ultima repetiţie înainte de preliminariile EURO 2018
„Dubla” cu Cehia este ultima repetiţie a echipei naţionale de futsal a României înainte de participarea la unul dintre turneele de calificare pentru Campionatul European din 2018, care se va desfăşura în Slovenia. Turneul la care va participa România, şi îl va şi găzdui, se va desfăşura între 3 şi 12 aprilie, la Călăraşi, adversare fiindu-i reprezentativele similare din Portugalia, Finlanda şi Letonia. Portugalia este mare favorită la calificarea directă, pe care o obţin primele clasate din cele şapte grupe preliminare, dar chiar şi la câştigarea titlului continental. Cele şapte echipe de pe locul al doilea şi cea mai bună poziţie a treia din grupe vor juca patru meciuri de baraj, câştigătoarele urmând a se califica şi ele la EURO 2018 din Slovenia. România are şanse reale de a ocupa poziţia secundă la Călăraşi şi poate spera la calificarea la turneul final din această postură.

About Administrator