Ce-aţi spune dacă aţi primi un buchet de trandafiri garantat 25 de ani? Acum se poate!

Articolul a fost vizualizat de 1,523 ori

Sunt florile iubirii şi se păstrează un sfert de veac fără să-şi piardă prospeţimea. Noutatea pe piaţa autohtonă este o ofertă inedită, care vine tocmai de la specialiştii din Olanda. O tânără născută în ţara lalelelor i-a descoperit şi le propune clienţilor din Deva să ofere celor dragi amintiri care durează, la propriu, zeci de ani. Congelaţi până la minus 55 de grade, rămân la fel de frumoşi precum în prima zi.

MARE
Bine aţi venit în magazinul… Emei. Surprinzător, nu suntem într-un pet­shop, ci într-o florărie, unde, pe raft, o pisică tigrată imensă se relaxează printre preţioşii trandafiri.
„Da, da! Eşti faimoasă. Da…”, îi şopteşte florăreasa. Pentru că Ema este o felină cu simţ estetic dezvoltat, se simte cel mai bine printre flori. Trandafirii sunt preferaţii ei. Mai ales cei asemenea ei, cu nouă vieţi, precum rozele care se păstrează în buchet de mai bine de un an: „Este un buchet de mireasă. Este realizat din trandafiri criogenaţi albi, trei nuanţe de mov, mari şi mici. Lângă ei sunt accesorii din spumă şi burete pentru a completa buchetul şi a pune în valoare rozele. Foarte multe mirese îşi doresc să vadă modele, aşa că am realizat acest aranjament, că tot nu îşi va pierde calităţile. Eu sper să se „piardă” totuşi în mâinile unei mirese”, spune Maria Hagestein. A descoperit întâmplator trandafirii care nu îşi pierd frumuseţea nici după 20 de ani. Plasa comenzi pe bursa olandeză de flori şi o denumire ciudată i-a atras atenţia: „cryogenic roses” (trandafiri îngheţaţi – din eng.): „Am întrebat şi mi-au dat detaliile. Mi-au plăcut tare mult, mi se par extraordinari şi mi-am zis: „De ce să nu încerc?” Surprinzător, clienţii noştri au primit foarte bine informaţia şi îi caută, vindem şi câteva bucăţi zilnic, chiar dacă preţul e mai piperat decât al celor naturali. Pentru mine, e o realizare că am reuşit să impun acest produs. Se cumpără de către cei care preferă un cadou deosebit şi nu pot să vă dau o limită de vârstă din moment ce nu doar tinerii îi cumpără”, adaugă florăreasa.

criogenati
Criogenia, salvează florăria
Secretul rozelor ce nu mor? Criogenia: „Avem acolo un trandafir criogenat cu codiţă. A ajuns aşa după ce un trandafir obişnuit este trecut printr-un proces de congelare la minus 55 de grade, apoi de deshidratare şi la urmă este vopsit cu coloranţi, pentru că în timpul fazelor anterioare florile îşi mai pierd din culorile naturale. De fapt, termenul mai corect este trandafir conservat”, explică tânăra. A pariat pe inedit şi a câştigat: „Preferaţii mei sunt trandafirii curcubeu, alături de tran­dafirii negri. Tot criogenaţi, bineîn­ţeles. Cei curcubeu au petalele în una, doi, trei, patru, cinci, şase culori! Se pot injecta cu culorile de bază sau vopsi petală cu petală.” Florile încremenite în timp au preţuri de la 25, până la 100 de lei. Maria face singură aranjamentele, sub ochiul vigilent al Emei, pisica de florărie. Tânăra şi-a descoperit pasiu­nea în urmă cu câţiva ani, când s-a decis să îşi deschidă o afacere: „Eu nu ştiam mare lucru despre flori pe atunci. Dar, bineînţeles, ulterior am urmat cursuri de florari, decoratori şi ikebana. Şi am învăţat nu doar despre flori, dar am învăţat să le iubesc enorm de mult. Să nu uitaţi că şi eu sunt tot pui de olandez. De fapt, m-am născut în Olanda, dar la patru ani ne-am mutat înapoi în ţară, la Simeria. Mama mea a devenit broker pe bursa de flori şi, într-o zi, m-a întrebat dacă nu aş dori să îmi deschid o florărie, pentru că nu îmi găseam de lucru. Între timp, am învăţat foarte multe. Niciodată înainte nu m-aş fi gândit că o să-mi găsesc menirea în acest domeniu”, spune Maria care, în 2013, a îndrăznit şi şi-a deschis o florărie la Deva.
Aranjamente de lux

IMG_1755„Avem aici un trandafir natural, costă 7 lei şi ţine câteva zile. Celălalt e un trandafir criogenat, costă 75 de lei şi ţine 25 de ani”, spune Maria, în timp ce priveşte pe rând când la firul natural, când la cel criogenat. Toată viaţa ei se învârte acum în jurul florilor pe care le comandă din ţara vestită pentru culti­varea plantelor de interior şi exterior. Din mâinile ei, ies acum buchete spectaculoase, care ajung apoi în mâinile mireselor. Unul dintre ele are petalele în auriu, verde şi albastru metalizat şi este realizat pentru un târg de nunţi unde tematica era auriul. Viitoarele mirese adoră buchetele Mariei. Au o singură problemă – nu vor să îl arunce prietenelor, aşa că multe îşi comanda un alt doilea aranjament la care pot să renunţe: „Are culori foarte frumoase aranjamentul aceasta. Dacă aş fi mireasă, cred că mi-aş comanda două: pe unul, l-aş păstra şi pe al doilea doar l-aş arunca domnişoarelor ca să  rămână cu o amintire frumoasă şi durabilă şi fata care îl prinde. Mi se pare super! Poţi să-l păstrezi ani de zile, ce poate fi mai frumos de atât?”, se întreabă Andreea Finyak, manechinul care a prezentat o rochie spectaculoasă la un recent târg de mirese, o rochie „asezonată” cu buchetul auriu, piesă care a şi închis parada mireselor. Trandafirii speciali au preţuri care pleacă de la 25 de lei şi ajung la o sută, în funcţie de culoare, mărime sau formă. Pe piaţa de specialitate, aceste flori fac parte din categoria de lux.
Flori fără moarte  
Maria are în florărie şi trandafiri simpli, dar şi culori mai rare, precum cei negri. Asemenea trandafiri merg de minune pentru ocazii speciale, cele de la care vrei să-ţi rămână amintiri. UIMG_1941IMG_1948nii îi cer, de exemplu, drept cadou de casă nouă. O spun şi clienţii: „Am primit un asemenea trandafir, mi-a plăcut mult şi chiar îşi păstrează calităţile. Acum am venit să mai cumpăr unul pentru mama, ca să îl ofer de 8 Martie. Vreau să fie un cadou care să îi rămână mult timp ca amintire”, spune Mara. Chiar dacă olandezii „prepară” aceşti trandafiri din exemplare naturale care trec prin tot felul de proceduri pentru a rămâne „încremeniţi”, Maria s-a deprins şi îşi face singură buchete şi aranjamente florale din fire criogenate, aranjamente care par asemenea celor naturale datorită calităţilor acestui tip de trandafir. Practic, doar atunci când atingi firul îţi dai seama că este diferit de unul proaspăt. Trandafirii criogenaţi sunt perfecţi ca decor, mai ales că se păstrează neschimbaţi ani de zile. De altfel, producătorul olandez oferă pentru ei o garanţie de 25 de ani. Lucru care îi pune pe unii pe gânduri: „Nu vi se pare că trăim într-o lume ciudată? Avem trandafiri care ţin ani de zile, în timp ce electronicele, chiar şi cele de la branduri cunoscute, ţin tot mai puţin. Sunt frigidere sau maşini de spălat care trebuie schimbate la doi ani”, spune un client al florăriei. Şi nu doar trandafirii se pot conserva, ci şi crizantemele, margaretele sau levănţica, iar metodele sunt multiple: criogenarea, metoda Vermont, sita moleculară, silica gel sau liofilizarea. Toate au ca scop prelun­girea duratei de viaţă a plantelor. Secre­tul lor are la bază tehnologii inovative care permit îndepărtarea apei din ţesuturi, iar firele realizate prin acest concept cuceresc tot mai mulţi oa­meni, în special pe cei hotărâţi să investească în lucruri de calitate. Sin­gurul dezavantaj este că trebuie feriţi de lumina directă a soarelui, care poate decolora culorile petalelor. Maria aduce din Olanda nu doar fire crio­genate, ci şi flori inedite din paie, care atrag atenţia celor care caută aran­jamente speciale.

About Laura Oană