Statuile oţelarilor din Hunedoara îşi vor recăpăta strălucirea

Articolul a fost vizualizat de 959 ori

Unul dintre monumentele simbol ale istoriei Hunedoarei, lăsat în paragină în ultimii ani, va fi reabilitat cu ajutorul unei companii de detergenţi. Monumentul oţelarilor are o vechime de peste patru decenii.

MARE mionuent2
O companie de detergenţi va rea­bilita monumentul oţelarilor din Hunedoara, cel mai impozant dar şi unul dintre cele mai degradate mo­numente de for public din municipiu, a informat Primăria Hunedoara, care solicită ajutorul hunedorenilor pentru curăţarea, alături de specialişti, a grupului statuar.
„Campania este deschisă publicului, ceea ce înseamnă că oricine se poate înscrie ca voluntar, premiul constând într-o excursie în unul dintre oraşele implicate în campanie, cazare gratuită şi posibilitatea de a contribui la curăţarea monumentelor alese pentru curăţare. În Hunedoara, curăţarea mo­numentului va avea loc în perioada 21-23 aprilie 2017”, a informat Primăria Hunedoara.
Povestea monumentului siderur­giştilor din Hunedoara a început în anul 1974, când oraşul cu 80.000 de locuitori la acea vreme sărbătorea 90 de ani de la punerea în funcţie a primului furnal modern al Hunedoarei. A fost anul în care Castelul Corvinilor a de­venit muzeu, iar în incinta com­binatului siderurgic a fosmionuentt fondat Mu­zeul Fierului. Tot atunci autorităţile au dezvelit, la intrarea în combinatul siderurgic, statuia imensă a oţelarilor din Hunedoara. Basorelieful, devenit o mândrie a localnicilor angajaţi în combinat, îi prezenta pe muncitori robuşti, cu trupurile atletice şi muşchii încordaţi de munca istovitoare, cu unelte grele în mâini, trudind la fabricarea oţelului. Câteva femei apar alături de ei, iar artistul care a realizat statuia nu s-a sfiit să le dea forme voluptoase.
La peste patru decenii de la inau­gurarea monumentului, acesta a ajuns într-o stare vizibilă de degradare, iar dacă în trecut mii de localnici treceau zilnic pe lângă el, în drum spre com­binatul siderurgic, în prezent statuile oţelarilor au rămas atractive adesea doar pentru turiştii străini care se îndreaptă pe acelaşi drum spre Castelul Corvinilor.

About Daniel Guta